Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wiśnie wracają po ubiegłorocznym kryzysie

Kategoria: Biznes

Niedobór surowca i wzrost cen

Zeszłoroczne niekorzystne warunki pogodowe spowodowały, że w Polsce mimo utrzymania areału uprawy wiśni na poziomie 29,5 tys. ha, nastąpił 63-proc. spadek zbiorów do około 71,6 tys. t. Przełożyło się to na wzrost cen płaconych producentom. Za wiśnie do tłoczenia płacono w 2017 r. ok 2,30 zł/kg (wzrost o 188% r/r), a za wiśnie do mrożenia średnio 5,10 zł/kg (wzrost o 251% r/r). Wobec powyższych zmian, polski sektor przetwórstwa wiśni nie był w stanie sprostać globalnemu zapotrzebowaniu. Mimo zwiększenia zakupów z Serbii i Ukrainy, wystąpił znaczny niedobór surowca na rynku międzynarodowym, co przełożyło się na wysokie ceny sprzedaży wiśni mrożonej. Dla przykładu, w styczniu 2017 r. za Łutówkę cl l 0,05% 1*10kg płacono 1,92 EUR, a w styczniu 2018 r. już 2,5 EUR.

Prognozowane wyższe zbiory

W bieżącym sezonie szacujemy, że powierzchnia upraw wiśni w Polsce nie uległa zmianie, natomiast zbiory powinny być nawet o 130% wyższe r/r, pomimo suszy, przyspieszonej wegetacji i spodziewanych wcześniejszych zbiorów. Będą one jednak o ok. 15% mniejsze od rekordu z 2016 r. Ze względu na fakt, że wiśnie są w dużym stopniu zbierane maszynowo, problem z brakiem pracowników sezonowych będzie na tym rynku mniej dotkliwy. Ponadto brak zapasów mrożonych wiśni i soku nie będzie w tym sezonie obciążać produkcji. Jednak nie należy spodziewać się takiego poziomu cen, jak w sezonie 2017/2018. Oczekujemy zwiększonej podaży wiśni także ze strony innych krajów, bowiem u wszystkich dużych europejskich producentów spodziewane są wysokie plony, znacznie wyższe niż w 2017 r.

Plony w Serbii i na Ukrainie

W Serbii w tym roku wiosenne wysokie temperatury spowodowały wczesny początek sezonu i przyspieszyły dojrzewanie owoców. Zbiory powinny wynieść 80 tys. t wiśni, o 11% więcej niż w roku ubiegłym. Warto dodać, że w zeszłym sezonie serbski eksport wiśni znacznie wzrósł. W przypadku wiśni mrożonych zwiększył się o 57% r/r do 38 tys. t. Przez dwa wcześniejsze sezony ceny wiśni na Ukrainie były bardzo wysokie. W zeszłym roku z Ukrainy wyeksportowano w sumie 80 t świeżej wiśni i 1,7 tys. t mrożonych. Korzystna sytuacja na rynku wywołała znaczne powiększenie powierzchni sadów wiśniowych w tym kraju. Jednak nasadzenia te jeszcze nie weszły do owocowania, więc kolejnego znacznego wzrostu poziomu produkcji wiśni należy się spodziewać za kilka sezonów.

Wybierz temat: Owoce i warzywa

Autor: BGŻ BNP Paribas

BGŻ BNP Paribas

Karolina Załuska
Ekspert rynków rolnych
Rynek owoców i warzyw

Przeczytaj także

  • 22.06.2018

    Rozpoczął się sezon na owoce miękkie

    W bieżącym sezonie, ze względu na utrzymywanie się od wczesnej wiosny wysokich temperatur i przyspieszenie wegetacji roślin, w handlu owoce pojawiły się średnio dwa tygodnie wcześniej niż w poprzednich sezonach. Z powodu łagodnego przebiegu zimy i bardzo ciepłej wiosny spodziewana jest duża produkcja większości owoców miękkich.

    Czytaj więcej
  • 07.06.2018

    Co się dzieje z jabłkami w Polsce? Sezon 2017/18

    Według szacunków IERiGŻ, w sezonie 2017/2018, ze względu na nieurodzaj owoców w 2017 r., w Polsce  do przetwórstwa trafiło o ponad 45% mniej jabłek niż sezon wcześniej. Z tego też powodu zmianie uległa struktura produkcji przetworów owocowych i warzywnych. Jednocześnie spadł udział przetwórstwa w zagospodarowaniu jabłek.

    Czytaj więcej
  • 24.05.2018

    Polska ważnym graczem na rynku bananów

    W 2017 r. import bananów oraz platanów do Polski wg. COMTRADE wyniósł 466,2 tys. t dając naszemu krajowi 16 pozycję w światowym imporcie i 7 miejsce wśród importerów unijnych. Jednocześnie Polska jest znaczącym eksporterem bananów i biorąc pod uwagę, że nie wyprodukowaliśmy ani jednego banana, 32 pozycja w światowym eksporcie wygląda imponująco.

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.