Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Facebook Twitter LinkedIn

Co się dzieje z jabłkami w Polsce? Sezon 2017/18

Kategoria: Biznes Fakty

Nieurodzaj owoców

Według szacunków IERiGŻ, w sezonie 2017/2018, ze względu na nieurodzaj owoców w 2017 r., w Polsce  do przetwórstwa trafiło o ponad 45% mniej jabłek niż sezon wcześniej. Z tego też powodu zmianie uległa struktura produkcji przetworów owocowych i warzywnych. Jednocześnie spadł udział przetwórstwa w zagospodarowaniu jabłek.

Przetwórstwo jabłek

W sezonie 2016/17 ok. 2190 tys. ton, tj. 58% podaży jabłek, kierowane było do przetwórstwa. Szacuje się, że w bieżącym sezonie do przetwórstwa zostanie skierowane tylko 49% podaży jabłek z zeszłego roku, tj. 1200 tys. ton. W tym do produkcji soku zagęszczonego przeznaczonych zostanie tylko 900 tys. ton jabłek (w poprzednim sezonie było to ok. 1900 tys. ton jabłek). Jednocześnie w sezonie 2017/18 o 16% wzrósł udział produkcji ZSJ z jabłek importowanych. Niemniej, o ile w latach 2014-2016 w Polsce 17% wolumenu wszystkich przetworów stanowiły soki zagęszczone, o tyle w 2017r. stanowiły one tylko 12% udziału wolumenowo.

Import soku z Ukrainy i Chin

Mniejsza o prawie 41,6% r/r produkcja koncentratu soku jabłkowego w Polsce spowodowała wzmożony import tego produktu. Zgodnie z prognozami IERiGŻ, ogółem do Polski w sezonie 2017/18 zaimportowane zostanie ok. 75 tys. ton ZSJ (CN 200979), co da prawie 38-proc. wzrost wolumenu w stosunku do sezonu poprzedniego. Szacuje się, że połowa zaimportowanego w sezonie 2017/18 koncentratu soku jabłkowego będzie pochodziła z Ukrainy, a w ujęciu rok do roku wzrost importu z Ukrainy wyniesie ok. 7%. Największy wzrost importu, co nie jest zaskoczeniem, zaobserwowano z Chin.

Zmiany w zagospodarowaniu jabłek

Jednocześnie wzrósł udział spożycia krajowego jabłek w ich ogólnym zagospodarowaniu.  W latach 2014-2016 udział spożycia świeżych jabłek stanowił ok. 16% całej produkcji, tj. 516 tys. ton. Natomiast w sezonie 2017/2018 wzrósł on do 20%. Jednocześnie w wartościach bezwzględnych, z powodu mniejszej podaży oraz wzrostu cen jabłek świeżych, ich spożycie w Polsce spadło do 485 tys. ton, tj. z 13,4 do 12,6 kg/osobę.  Niedobór jabłek w całej Europie w sezonie 2017/2018 spowodował wzrost udziału eksportu świeżych jabłek w ich ogólnym zagospodarowaniu w Polsce – z 26%, tj. 1100 tys. ton, do 31% i 750 tys. ton.

Autor: BGŻ BNP Paribas

BGŻ BNP Paribas

Karolina Załuska
Ekspert rynków rolnych
Rynek owoców i warzyw

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn