Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Co się dzieje z jabłkami w Polsce? Sezon 2017/18

Kategoria: Biznes

Nieurodzaj owoców

Według szacunków IERiGŻ, w sezonie 2017/2018, ze względu na nieurodzaj owoców w 2017 r., w Polsce  do przetwórstwa trafiło o ponad 45% mniej jabłek niż sezon wcześniej. Z tego też powodu zmianie uległa struktura produkcji przetworów owocowych i warzywnych. Jednocześnie spadł udział przetwórstwa w zagospodarowaniu jabłek.

Przetwórstwo jabłek

W sezonie 2016/17 ok. 2190 tys. ton, tj. 58% podaży jabłek, kierowane było do przetwórstwa. Szacuje się, że w bieżącym sezonie do przetwórstwa zostanie skierowane tylko 49% podaży jabłek z zeszłego roku, tj. 1200 tys. ton. W tym do produkcji soku zagęszczonego przeznaczonych zostanie tylko 900 tys. ton jabłek (w poprzednim sezonie było to ok. 1900 tys. ton jabłek). Jednocześnie w sezonie 2017/18 o 16% wzrósł udział produkcji ZSJ z jabłek importowanych. Niemniej, o ile w latach 2014-2016 w Polsce 17% wolumenu wszystkich przetworów stanowiły soki zagęszczone, o tyle w 2017r. stanowiły one tylko 12% udziału wolumenowo.

Import soku z Ukrainy i Chin

Mniejsza o prawie 41,6% r/r produkcja koncentratu soku jabłkowego w Polsce spowodowała wzmożony import tego produktu. Zgodnie z prognozami IERiGŻ, ogółem do Polski w sezonie 2017/18 zaimportowane zostanie ok. 75 tys. ton ZSJ (CN 200979), co da prawie 38-proc. wzrost wolumenu w stosunku do sezonu poprzedniego. Szacuje się, że połowa zaimportowanego w sezonie 2017/18 koncentratu soku jabłkowego będzie pochodziła z Ukrainy, a w ujęciu rok do roku wzrost importu z Ukrainy wyniesie ok. 7%. Największy wzrost importu, co nie jest zaskoczeniem, zaobserwowano z Chin.

Zmiany w zagospodarowaniu jabłek

Jednocześnie wzrósł udział spożycia krajowego jabłek w ich ogólnym zagospodarowaniu.  W latach 2014-2016 udział spożycia świeżych jabłek stanowił ok. 16% całej produkcji, tj. 516 tys. ton. Natomiast w sezonie 2017/2018 wzrósł on do 20%. Jednocześnie w wartościach bezwzględnych, z powodu mniejszej podaży oraz wzrostu cen jabłek świeżych, ich spożycie w Polsce spadło do 485 tys. ton, tj. z 13,4 do 12,6 kg/osobę.  Niedobór jabłek w całej Europie w sezonie 2017/2018 spowodował wzrost udziału eksportu świeżych jabłek w ich ogólnym zagospodarowaniu w Polsce – z 26%, tj. 1100 tys. ton, do 31% i 750 tys. ton.

Autor:BGŻ BNP Paribas
BGŻ BNP Paribas
Karolina Załuska
Ekspert rynków rolnych
Rynek owoców i warzyw
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Owoce i warzywa

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.