Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Światowy rynek czosnku pod silnym wpływem sytuacji w Chinach

Kategoria: Biznes

Popyt na czosnek rośnie

W ciągu ostatniej dekady, ze względu na właściwości aromatyczne jak i lecznicze, zapotrzebowanie na czosnek w Europie stale rośle. Dyskonty i sklepy wielkopowierzchniowe nadal często preferują tanie, białe odmiany czosnku z Chin, głównie ze względu na cenę. Jednocześnie rośnie popyt na czosnek czarny i wędzony. Wg EUROSTAT w 2016 r. kraje Unii Europejskiej łącznie wyprodukowały ponad 333,7 tys. ton czosnku (wzrost o ponad 12,6% r/r), a wstępne dane wskazują na dalszy wzrost produkcji w 2017 r. Natomiast w porównaniu do około 23 milionów ton produkcji światowej nie są to ilości znaczące. Największym producentem w Europie jest Hiszpania z produkcją ponad 274,7 tys. ton w 2017 r., następnie Rumunia, Włochy i Francja. W Polsce w 2016 r wyprodukowaliśmy ponad 16,1 tys. ton. Ze względu na uwarunkowania glebowe i klimatyczne szanse na zwiększenie ww. produkcji w Polsce są ograniczone.

Kontyngenty taryfowe

W związku z dużym zapotrzebowaniem, kraje UE importują czosnek głównie z Chin i Argentyny, ale import ten jest restrykcyjnie ograniczony kontyngentami taryfowymi. Od wielu lat funkcjonują pozwolenia na przywóz czosnku w ramach kwot (tzw. Licencje "A") oraz pozwolenia na przywóz wydane poza kontyngentami (tzw. Licencje "B" do 30 września 2017 r.). System ten pozwala na sprowadzenie rocznie do Europy 48,2 tys. ton czosnku z Chin, 19,1 tys. ton z Argentyny i 6,0 tys. ton z pozostałych krajów trzecich. Mimo doniesień medialnych o zdarzających się przypadkach przemytu czy fałszowania produktu na etapie zgłaszania do oclenia, dość skutecznie broni to dostępu do rynku, a co z tego wynika również dochodów producentów na Starym Kontynencie, gdyż czosnek sprowadzany spoza UE  jest o 40% tańszy od unijnego.

Chiny dyktują warunki

Jest to tym bardziej istotne, że Chiny, zdecydowanie największy na świecie producent czosnku, określający warunki cenowe na globalnym rynku, osiągnęły rekordowy poziom produkcji w ciągu ostatnich dwóch lat, co znalazło odzwierciedlenie w światowym spadku cen czosnku. Obecnie z rynku chińskiego napływają doniesienia, że chłodnie są nadal pełne czosnku ze zbiorów z poprzedniego sezonu oraz że nowe zbiory będą porównywalne lub nawet większe od zeszłorocznych. W związku z powyższym w 2018 roku oczekuje się, że światowy rynek czosnku po raz kolejny obniży ceny.

Europejski czosnek zyskuje na popularności

Jednocześnie z Chin docierają pogłoski o rozprzestrzenieniu choroby, która miałaby spowodować, że do 60% zbiorów z właśnie rozpoczynającego się sezonu zostanie utraconych, co wpłynęłoby niewątpliwie na wzrost cen eksportowych. Pogłoski te są mało prawdopodobne i mogą być próbą wpłynięcia na rynek. W związku z powyższym ich odbiór przez rynek międzynarodowy jest stosunkowo spokojny, choć producenci argentyńscy czy boliwijscy obawiają się dalszego spadku cen. Natomiast europejski obszar produkcji, mimo że chińskie ceny wciąż są postrzegane jako referencje dla reszty świata, ze względu na preferencje unijnych konsumentów  zyskuje na popularności.

Wybierz temat: Owoce i warzywa

Autor:BGŻ BNP Paribas
BGŻ BNP Paribas
Karolina Załuska
Ekspert rynków rolnych
Rynek owoców i warzyw
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.