Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Sytuacja finansowa branży owocowo-warzywnej w 2017 r.

Kategoria: Biznes

Wzrost przychodów

Mimo mniejszej ilości przerobionych owoców i warzyw ze zbiorów 2017 r., wzrosły przychody firm zajmujących się przetwórstwem owocowo-warzywnym. W 2017 r. do skupu trafiło o 22,5% mniej owoców niż przed rokiem i wyprodukowano o 20 % mniej przetworów owocowych, co niewątpliwie miało wpływ na dochód branży przetwórczej w 2017 r. Będzie to wpływać na wyniki firm także w kolejnym roku, ze względu na sezonowy charakter skupu surowca i cykliczną sprzedaż w pierwszej połowie roku produktów wytworzonych z surowca zakupionego jeszcze w poprzednim roku kalendarzowym. Jednocześnie w 2017 r. koszty działalności branży zwiększyły się w większym stopniu niż przychody.

Przetwórstwo ziemniaków na czele

Według danych Pont-Info, w 2017 r. przychody firm branży przetwórstwa owoców i warzyw ogółem (w tym ziemniaków), zatrudniających co najmniej 10 osób, zwiększyły się o 3,7% do poziomu 19,9 mld zł. Przy czym przychody firm zajmujących się przetwórstwem ziemniaków zwiększyły się w największym stopniu, bo o 9,7% do 2,9 mld zł. Przychody branży produkcji soków z owoców i warzyw zwiększyły się o 5,9% do 6,7 mld zł. Udział całego sektora przetwórstwa owocowo-warzywnego w przychodach branży spożywczej obniżył się z 9,47% do 9,06% w 2017 r.

Większe koszty działalności

Koszty działalności branży przetwórstwa owoców i warzyw ogółem wzrosły w większym stopniu niż przychody, bo o 4,7% do 19,0 mld zł, co w znaczącym stopniu wynikało z wyższych cen płaconych producentom za owoce oraz wzrostu kosztów pracy. W konsekwencji wyższej dynamiki wzrostu kosztów niż przychodów, wskaźniki rentowności  zakładów przetwórstwa owocowo-warzywnego uległy obniżce. Stopa zysku brutto spadła  z 5,50% w 2016 r. do 4,61% w 2017 r., a na poziomie netto obniżyła się  z 4,77% do 3,97%. Jednocześnie współczynnik płynności dla branży przetwórstwa owocowo-warzywnego pozostał na bezpiecznym poziomie 1,46, wobec 1,45 w roku poprzednim.

Spadek inwestycji

Koniunktura w przetwórstwie owoców i warzyw  przełożyła się na zdecydowany, bo ponad 24-proc., spadek inwestycji, do  poziomu 0,7 mld zł. W kontrze do tego trendu były tylko zakłady zajmujące się przetwarzaniem i konserwowaniem ziemniaków, które zwiększyły inwestycje o ponad 5% r/r.

Autor:BGŻ BNP Paribas
BGŻ BNP Paribas
Karolina Załuska
Ekspert rynków rolnych
Rynek owoców i warzyw
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Owoce i warzywa

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.