Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Amerykańskie cła
W odpowiedzi na nałożone w marcu amerykańskie cła, chińskie Ministerstwo Finansów ogłosiło, że wprowadzi dodatkowe cła na wiele produktów, w tym dla szerokiego asortymentu owoców i orzechów oraz suszonych owoców i soku pomarańczowego. USDA szacuje że wartość amerykańskiego eksportu owoców (cały kod CN 08, obejmujący też orzechy) w 2017 r. wyniosła 1,5 mld USD, z czego do Chin sprzedano owoców (kod CN 08) za 488 mln USD, a do Hongkongu za 1,5 mld USD.
Przede wszystkim orzechy
W ujęciu wartościowym ze Stanów do Chin najwięcej eksportuje się orzechów. W tej grupie dominują orzechy pistacjowe i migdały. Wg danych USDA, w 2017 r. USA wyeksportowały do Chin orzechy o wartości 242,5 mln USD (co stanowi 2,52% całego eksportu orzechów z USA). Natomiast aż 12,74% orzechów za kwotę 1 250 mln USD wysłano w zeszłym roku z USA do Hongkongu (główny importer orzechów z USA). Co ciekawe, dla Hongkongu, USA jest też głównym dostawcą tego produktu (84,3% wszystkich importowanych orzechów sprowadzanych jest ze Stanów).
Eksport jabłek z USA
Łącznie w 2017 r. USA wyeksportowały owoce niecytrusowe za 6424,99 mln USD, z czego do Chin 4,13%, za 325,94 mln USD, a do Hongkongu 4,8% za 343,68 mln USD. W tej grupie szczególnie ciekawe są dane dotyczące eksportu jabłek. Świeżych jabłek Amerykanie wyeksportowali do Hongkongu 38,8 t za 20,73 mln USD, co stanowi 4,3% całego eksportu USA i oznacza, że Hongkong jest 6-tym odbiorcą jabłek z USA (za Meksykiem, Kanadą, Tajwanem, Indiami i Emiratami Arabskimi). Do Chin, Amerykanie sprzedali w 2017 r. 1,8 t jabłek za 12,2 mln USD (co stanowi 1,6% całego eksportu z USA i daje Chinom 12 pozycję w rankingu).
Zmiany kierunku światowego handlu?
W kontekście specyficznego statusu Hongkongu, pytaniem zasadniczym jest czy restrykcje będą stosować się tylko do eksportu z USA do Chińskiej Republiki Ludowej, czy również do Hongkongu. W tym drugim przypadku moglibyśmy mieć do czynienia ze zmianą kierunków handlu, co miałoby wpływ na wszystkich graczy na światowym rynku owoców. Przy czym ze względu na ograniczenia taryfowe i pozataryfowe w handlu USA z UE, owoce amerykańskie silniej konkurowałyby z europejskimi o odbiorcę w krajach Afryki północnej i południowej, w Azji mniejszej i pozostałych krajach azjatyckich. Jeżeli sprawdzi się pierwszy wariant, eksporterzy z USA będą mieli dwa wyjścia: zapłacić cło i eksportować bezpośrednio do Chin kontynentalnych lub przekierować sprzedaż owoców, w tym orzechów, na porty w Hongkongu.
Przeczytaj także
Według danych Eurostat w lutym 2018 r. przeciętny poziom cen detalicznych żywności w Unii Europejskiej był o 1,2% wyższy niż w analogicznym okresie przed rokiem, a jedną z najbardziej drożejących kategorii żywności, obok olejów i tłuszczów, były owoce. Z kolei warzywa były jedyną kategorią żywności, której ceny detaliczne w Unii Europejskiej były niższe od notowanych w lutym 2017 r.
Zbiory pieczarek w Polsce wykazują tendencje wzrostowe, natomiast unijne zapasy jabłek kurczą się w szybkim tempie.
Z danych Eurostatu wynika, że w ciągu pierwszych 11 miesięcy 2017 r. wyeksportowano z Polski o 11% mniej pomidorów niż w tym samym okresie w 2016 r.