Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Polska największym eksporterem na świecie
Polska, kolejny rok z rzędu, utrzymuje swoją pozycję największego światowego eksportera świeżych pieczarek.
Na kolejnych miejscach jest Holandia, a następnie Kanada. W 2017 r. z kraju wyeksportowano łącznie 226 tys. t świeżych pieczarek (CN 07 09 51), za kwotę 376,6 mln EUR, co w ujęciu ilościowym stanowi wzrost o 16% r/r i 3,4% w stosunku do średniej 5-letniej i aż o 25% r/r w ujęciu wartościowym. Oznacza to, że w 2017 r. średnia cena w eksporcie wyniosła 1,66 EUR/kg i wzrosła o ponad 7% r/r.
Głównie kraje UE
Nadal głównym odbiorcą polskich pieczarek są kraje unijne, gdzie w omawianym okresie trafiło blisko 86% wolumenu eksportu, głównie do Niemiec (wzrost o 1,6 % r/r), Wielkiej Brytanii (wzrost o 23,3 % r/r) i Francji (spadek o prawie
3 % r/r). Prawie co czwarta wyeksportowana z Polski pieczarka została sprzedana w Niemczech – kraj ten, niezmiennie od dziesięciu lat, pozostaje głównym odbiorcą polskich pieczarek. W 2017 r. nasi zachodni sąsiedzi zaimportowali ponad 54 tys. t tego produktu.
Wzrost eksportu do Serbii i Rumunii
Drugim, co do wielkości, odbiorcą polskich pieczarek w analizowanym okresie była Wielka Brytania, gdzie wyeksportowaliśmy blisko 47 tys. t tych grzybów, czyli o 23% więcej w relacji rocznej. Tym samym w 2017 r. Polska trzeci rok z rzędu była drugim, po Irlandii, dostawcą pieczarek na rynek brytyjski. Natomiast duży spadek eksportu, bo o oprawie 11%, odnotowaliśmy w 2017 r. na Białoruś, która mimo to utrzymała pozycję trzeciego naszego głównego odbiorcy świeżych pieczarek. Jednocześnie w omawianym okresie znacznie zwiększony został eksport pieczarek z Polski do Serbii i Rumunii.
Wahania cen
Można zaryzykować twierdzenie ze polskie pieczarki są głównie produkowane na cele eksportowe – prawie 70% produkcji krajowej, kierowane jest na eksport. Z powodu stale rosnącego popytu importowego, obserwujemy wzrost produkcji. Potwierdzają to dane IERiGŻ-PIB mówiące o tym, że w 2017r. w Polsce wyprodukowano około 325 tys. t pieczarek, czyli ponad 1,5% więcej w stosunku do roku poprzedniego. Przeciętna cena skupu pieczarek do bezpośredniej konsumpcji w 2017 r. wyniosła w Polsce 5,05 PLN/kg, wobec 4,87 PLN/kg, co oznacza wzrost ceny o 3,7% r/r. Natomiast przeciętna cena detaliczna pieczarek w 2017 r. wyniosła 7,62 PLN/kg, wobec 7,51 PLN/kg, co oznacza wzrost o 1,44%. W okresie od stycznia do marca 2018 r. ceny pieczarek w Polsce spadały i w marcu osiągnęły poziom 7,54 PLN/kg w obrocie detalicznym i 4,73 PLN/kg w skupie.
Przeczytaj także
W okresie od lipca 2017r. do stycznia 2018 r. z Polski wyeksportowano ok. 55 tys. ton mrożonych truskawek. W nadchodzącym sezonie na ceny chińskiej mrożonej truskawki mogą mieć wpływ przymrozki jakie niedawno nawiedziły północno-zachodnie Chiny. W Maroku ceny mrożonych truskawek wzrosły o około 17% w porównaniu z ubiegłym rokiem.
W odpowiedzi na nałożone w marcu amerykańskie cła, chińskie Ministerstwo Finansów ogłosiło, że wprowadzi dodatkowe cła na wiele produktów, w tym dla szerokiego asortymentu owoców i orzechów oraz suszonych owoców i soku pomarańczowego.
Według danych Eurostat w lutym 2018 r. przeciętny poziom cen detalicznych żywności w Unii Europejskiej był o 1,2% wyższy niż w analogicznym okresie przed rokiem, a jedną z najbardziej drożejących kategorii żywności, obok olejów i tłuszczów, były owoce. Z kolei warzywa były jedyną kategorią żywności, której ceny detaliczne w Unii Europejskiej były niższe od notowanych w lutym 2017 r.