Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Stabilny popyt
Unia Europejska jest największym na świecie importerem bananów, generującym ok. 30% całego światowego importu w 2017 r. Popyt na banany w Europie tradycyjnie jest niższy w okresie wakacyjnym, gdyż w tym czasie rośnie spożycie owoców sezonowych. Niemniej, w 2017 r. popyt na banany pozostał stabilny, ze względu na chłodne lato, co niewątpliwie wpłynęło na zwiększenie ich konsumpcji i spadek eksportu poza UE o ok. 21%.
16. pozycja na świecie
W 2017 r. import bananów oraz platanów (kod CN 0803) do Polski wg. COMTRADE wyniósł 466,2 tys. t (wzrost o 31% r/r) dając naszemu krajowi 16 pozycję w światowym imporcie (1,7% całego handlu międzynarodowego bananami) i 7 miejsce wśród importerów unijnych. Importujemy banany głównie z Ekwadoru (w 2017 r. 205 tys. t, aż 44% całego importu), Kolumbii (82 tys. t) i Kostaryki (63 tys. t; wzrost o 46% r/r). W 2017 r. znacząco wzrósł import z Gwatemali (z 10 tys. t do 31,8 tys. t) natomiast spadł import z Brazylii o 51% (z 3,4 tys. t do 1,6 tys. t).
Eksport bananów znad Wisły
Jednocześnie Polska jest znaczącym eksporterem bananów i biorąc pod uwagę, że nie wyprodukowaliśmy ani jednego banana, 32 pozycja w światowym eksporcie wygląda imponująco. W 2017 r. wyeksportowano z Polski 56,7 tys. t bananów i platanów (CN 0803) za 48,3 tys. dolarów, odnotowując 48-proc. wzrost wolumenu r/r i 54-proc. wzrost wartości eksportu bananów. W ubiegłym roku głównymi odbiorcami wysyłanych z Polski bananów były cztery kraje unijne, do których łącznie trafiło 96% polskiego eksportu tych owoców. Najwięcej bananów, bo ponad 45% ich całego eksportu, sprzedano w Rumunii (25,8 tys. t, wzrost o 113% r/r). Litwa sprowadziła z Polski ponad 11 tys. t (wzrost o 53% r/r), Słowacja 8,8 tys. t (wzrost o 51% r/r), a Czechy 8,7 tys. t, (wzrost o ponad 27% r/r).
25% wzrost
Z zestawienia powyższych danych wynika, że w Polsce w 2017 r. zagospodarowaliśmy ok. 409 tys. t bananów, tj. o prawie 25% więcej niż w poprzednim roku. Na tak duży skok zużycia wpływ miał niewątpliwie spadek produkcji owoców krajowych i wzrost ich cen. W bieżącym sezonie w Polsce za jabłka deserowe średnio konsumenci płacili 3,60 zł/kg, a za kilogram bananów 4,80 zł, ale nie oddaje to w pełni obrazu sytuacji - na tej samej półce sklepowej często dochodziło do sytuacji, że jabłka były droższe od bananów.
Przeczytaj także
W ciągu ostatniej dekady, ze względu na właściwości aromatyczne jak i lecznicze, zapotrzebowanie na czosnek w Europie stale rośle. Dyskonty i sklepy wielkopowierzchniowe nadal często preferują tanie, białe odmiany czosnku z Chin, głównie ze względu na cenę.
Mimo mniejszej ilości przerobionych owoców i warzyw ze zbiorów 2017 r., zwiększyły się przychody firm zajmujących się przetwórstwem owocowo-warzywnym, natomiast koszty działalności branży ogółem wzrosły w większym stopniu niż przychody.
Polska, kolejny rok z rzędu, utrzymuje swoją pozycję największego światowego eksportera świeżych pieczarek.