Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Polska ważnym graczem na rynku bananów

Kategoria: Biznes

Stabilny popyt

Unia Europejska jest największym na świecie importerem bananów, generującym ok. 30% całego światowego importu w 2017 r. Popyt na banany w Europie tradycyjnie jest niższy w okresie wakacyjnym, gdyż w tym czasie rośnie spożycie owoców sezonowych. Niemniej, w 2017 r. popyt na banany pozostał stabilny, ze względu na chłodne lato, co niewątpliwie wpłynęło na zwiększenie ich konsumpcji i spadek eksportu poza UE o ok. 21%.

16. pozycja na świecie

W 2017 r. import bananów oraz platanów (kod CN 0803) do Polski wg. COMTRADE wyniósł 466,2 tys. t (wzrost o 31% r/r) dając naszemu krajowi 16 pozycję w światowym imporcie (1,7% całego handlu międzynarodowego bananami) i 7 miejsce wśród importerów unijnych. Importujemy banany głównie z Ekwadoru (w 2017 r. 205 tys. t,  aż 44% całego importu), Kolumbii (82 tys. t) i Kostaryki (63 tys. t; wzrost o 46% r/r). W 2017 r. znacząco wzrósł import z Gwatemali (z 10 tys. t do 31,8 tys. t) natomiast spadł import z Brazylii o 51% (z 3,4 tys. t do 1,6 tys. t).

Eksport bananów znad Wisły

Jednocześnie Polska jest znaczącym eksporterem bananów i biorąc pod uwagę, że nie wyprodukowaliśmy ani jednego banana, 32 pozycja w światowym eksporcie wygląda imponująco. W 2017 r. wyeksportowano z Polski  56,7 tys. t bananów i platanów (CN 0803) za 48,3 tys. dolarów, odnotowując 48-proc. wzrost wolumenu r/r i 54-proc. wzrost wartości eksportu bananów. W ubiegłym roku głównymi odbiorcami wysyłanych z Polski bananów były cztery kraje unijne, do których łącznie trafiło 96% polskiego eksportu tych owoców. Najwięcej bananów,  bo ponad 45% ich całego eksportu, sprzedano w Rumunii (25,8 tys. t, wzrost o 113% r/r). Litwa sprowadziła z Polski ponad 11 tys. t (wzrost o 53% r/r), Słowacja 8,8 tys. t (wzrost o 51% r/r), a Czechy 8,7 tys. t, (wzrost o ponad 27% r/r).

25% wzrost

Z zestawienia powyższych danych wynika, że w Polsce w 2017 r. zagospodarowaliśmy ok. 409 tys. t bananów, tj. o prawie 25% więcej niż w poprzednim roku. Na tak duży skok zużycia wpływ miał niewątpliwie spadek produkcji owoców krajowych i wzrost ich cen. W bieżącym sezonie w Polsce za jabłka deserowe średnio konsumenci płacili 3,60 zł/kg, a za kilogram bananów 4,80 zł, ale nie oddaje to w pełni obrazu sytuacji - na tej samej półce sklepowej często dochodziło do sytuacji, że jabłka były droższe od bananów.

Autor:BGŻ BNP Paribas
BGŻ BNP Paribas
Karolina Załuska
Ekspert rynków rolnych
Rynek owoców i warzyw
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Owoce i warzywa

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.