Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Rozpoczął się sezon na owoce miękkie

Kategoria: Biznes

Spodziewana wysoka produkcja

W bieżącym sezonie, ze względu na utrzymywanie się od wczesnej wiosny wysokich temperatur i przyspieszenie wegetacji roślin, w handlu owoce pojawiły się średnio dwa tygodnie wcześniej niż w poprzednich sezonach. Z powodu łagodnego przebiegu zimy i bardzo ciepłej wiosny spodziewana jest duża produkcja większości owoców miękkich. Niemniej jednak, długotrwały brak opadów w większości rejonów kraju wpływa na ograniczenie plonów. Drugim istotnym problemem z jakim borykają się producenci owoców, który będzie wpływał na podaż owoców, są nowe zasady zatrudniania pracowników sezonowych oraz brak chętnych do tej pracy.

Skup owoców

Od końca maja prowadzony jest skup truskawek, od około dwóch tygodni skup agrestu, a od tygodnia zakłady przetwórcze prowadzą skup malin i porzeczki czerwonej. Średnia cena skupu truskawek bez szypułki w 24 tygodniu roku kształtowała się w granicach 5,25 z/kg loco zakład i była wyższa o prawie 24% w stosunku do poprzedniego tygodnia, ale o prawie 15% niższa r/r. Truskawki z szypułką, w tym samym okresie, skupowane były za średnio 2,98 zł/kg loco zakład i były tylko o 2% droższe tydzień do tygodnia, ale o 30% tańsze r/r. Jednocześnie cena truskawek w hurcie wahała się od minimalnie 4 zł/kg na giełdzie we Wrocławiu do maksymalnie 7,5 zł/kg w Rzeszowie. Średnio truskawki na rynkach hurtowych sprzedawane były w zeszłym tygodniu po 6 zł/kg.

Ceny malin

W analizowanym tygodniu w zakładach przetwórczych rozpoczął się też skup malin do przemysłu. Maliny letnie skupowane były na Mazowszu w cenie od 2,00-2,50 zł/kg, a w lubelskim za 2,50-2,60 zł/kg loco zakład. Średnia cena skupu malin w kraju wyniosła 2,33 zł/kg loco zakład. W zeszłym roku w tym samym okresie malina nie była skupowana, za to średnio w czerwcu zeszłego roku za malinę przemysłową płacono 4,1 zł/kg. Jednocześnie w zeszłym tygodniu za maliny na rynkach hurtowych płacono od 7 zł/kg na Broniszach, do 26 zł/kg na giełdzie w Poznaniu. Średnio maliny na rynkach hurtowych sprzedawane były po 13 zł/kg.

Agrest i czerwona porzeczka

Na rynkach hurtowych oferowany jest też agrest w cenie od 4 do 6 zł/kg. Natomiast skup agrestu przez zakłady przetwórcze jest realizowany w województwie mazowieckim (0,60 zł/kg loco zakład), lubelskim (0,60-0,80 zł/kg loco zakład) oraz w kujawsko-pomorskim (0,60zł/kg loco zakład). Agrest do przemysłu przeciętnie był skupowany po 0,69 zł/kg, tj. po cenie o niecały 1% niższej niż w poprzednim tygodniu i jednocześnie o 73% niższej niż w zeszłym roku o tej porze. W 24 tygodniu roku zakłady przetwórcze rozpoczęły również skup porzeczki czerwonej w cenie średnio 2,10-2,50 zł/kg loco zakład. W  zeszłym roku w tym samym okresie porzeczka nie była jeszcze skupowana, ale średnio w czerwcu zeszłego roku za porzeczkę czerwoną do przemysłu płacono 2,9 zł/kg.

Wybierz temat: Owoce i warzywa

Autor: BGŻ BNP Paribas

BGŻ BNP Paribas

Karolina Załuska
Ekspert rynków rolnych
Rynek owoców i warzyw

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

  • 07.06.2018

    Co się dzieje z jabłkami w Polsce? Sezon 2017/18

    Według szacunków IERiGŻ, w sezonie 2017/2018, ze względu na nieurodzaj owoców w 2017 r., w Polsce  do przetwórstwa trafiło o ponad 45% mniej jabłek niż sezon wcześniej. Z tego też powodu zmianie uległa struktura produkcji przetworów owocowych i warzywnych. Jednocześnie spadł udział przetwórstwa w zagospodarowaniu jabłek.

    Czytaj więcej
  • 24.05.2018

    Polska ważnym graczem na rynku bananów

    W 2017 r. import bananów oraz platanów do Polski wg. COMTRADE wyniósł 466,2 tys. t dając naszemu krajowi 16 pozycję w światowym imporcie i 7 miejsce wśród importerów unijnych. Jednocześnie Polska jest znaczącym eksporterem bananów i biorąc pod uwagę, że nie wyprodukowaliśmy ani jednego banana, 32 pozycja w światowym eksporcie wygląda imponująco.

    Czytaj więcej
  • 17.05.2018

    Światowy rynek czosnku pod silnym wpływem sytuacji w Chinach

    W ciągu ostatniej dekady, ze względu na właściwości aromatyczne jak i lecznicze, zapotrzebowanie na czosnek w Europie stale rośle. Dyskonty i sklepy wielkopowierzchniowe nadal często preferują tanie, białe odmiany czosnku z Chin, głównie ze względu na cenę.

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.