Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Rekordowa produkcja owoców w Polsce – wstępne prognozy na 2018 r.

Kategoria: Biznes

Prognozy GUS

W swojej najnowszej publikacji Główny Urząd Statystyczny ocenia polską produkcję owoców w 2018 r. jako rekordową, co potwierdza nasze wcześniejsze przewidywania, że susza nie była istotnym czynnikiem drastycznie ograniczającym plonowanie sadów i plantacji owocowych (poza truskawkami). Tegoroczne zbiory owoców z plantacji drzew owocowych zostały ocenione przez GUS na ponad 4,2 mln t, w tym zbiory z sadów jabłoniowych zostały oszacowane na przeszło 3,7 mln t (50% wzrost r/r i o około 25% więcej od średniej produkcji z lat 2011-2015). Jednocześnie eksperci GUS zastrzegają, że przy bardzo dobrych warunkach podczas dalszej wegetacji, szacowany obecnie poziom produkcji może zostać przekroczony. Na obecnym etapie produkcję gruszek w sadach GUS szacuje na ok. 85 tys. t (tj. o blisko 55% więcej r/r), natomiast zbiory śliwek na ok. 119 tys. t (tj. 200% więcej r/r i o ponad 23% więcej od średniej produkcji z lat 2011-2015).

Dwa razy więcej niż w 2017 r.

Wg GUS tegoroczna produkcja wiśni przekracza 200 tys. t, a czereśni została oszacowana na ok. 60 tys. t., przy czym z powodu niskich cen skupu oraz braku pracowników do zbioru, a także pękania owoców po deszczach, znaczna część surowca mogła pozostać w sadach. GUS szacuje, że łączne zbiory pozostałych gatunków owoców z drzew (brzoskwiń, moreli i orzechów włoskich) wyniosą ok. 22 tys. t i będą ponad dwa razy większe od bardzo słabej produkcji w 2017 roku. Produkcję z krzewów jagodowych oceniono wstępnie na ponad 0,6 mln t, tj. o przeszło 25% więcej r/r. Najmniejszą dynamikę wzrostu zanotowano dla zbiorów truskawek, gdyż ich produkcję GUS oszacował na 195 tys. t (wzrost o niespełna 10% r/r). Produkcja malin jest szacowana przez Urząd na przeszło 130 tys. t (o ponad 1/4 więcej niż w 2017 r.), jednak GUS zastrzega, że ze względu na niskie ceny skupu owoców tego gatunku, obecnie szacowany rekordowy poziom produkcji może nie zostać osiągnięty.

Wysokie plony owoców jagodowych

Produkcję porzeczek ogółem (czarnych i kolorowych łącznie) GUS ocenia z początkiem sierpnia na ok. 200 tys. t (w tym porzeczek czarnych na ok. 160 tys. t), tj. o ponad 50% więcej r/r, ale podobnie jak w przypadku innych gatunków owoców do przetwórstwa, znaczna część porzeczek może pozostać niezebrana ze względu na niskie ceny skupu. W porównaniu do roku poprzedniego, zanotowano wzrost produkcji agrestu o ¼, lecz w odniesieniu do średniej z lat 2011-2015 oznacza to ponad 15% spadek. Produkcja pozostałych owoców jagodowych została oceniona przez GUS na blisko 95 tys. t, to jest o ponad 1/4 wyżej r/r i prawie o 1/2 wyżej od średniej z lat 2011-2015, głownie ze względu na wysokie plonowanie aronii, borówki oraz jagody kamczackiej.

Autor:BGŻ BNP Paribas
BGŻ BNP Paribas
Karolina Załuska
Ekspert rynków rolnych
Rynek owoców i warzyw
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Owoce i warzywa

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.