Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Prognozy GUS
W swojej najnowszej publikacji Główny Urząd Statystyczny ocenia polską produkcję owoców w 2018 r. jako rekordową, co potwierdza nasze wcześniejsze przewidywania, że susza nie była istotnym czynnikiem drastycznie ograniczającym plonowanie sadów i plantacji owocowych (poza truskawkami). Tegoroczne zbiory owoców z plantacji drzew owocowych zostały ocenione przez GUS na ponad 4,2 mln t, w tym zbiory z sadów jabłoniowych zostały oszacowane na przeszło 3,7 mln t (50% wzrost r/r i o około 25% więcej od średniej produkcji z lat 2011-2015). Jednocześnie eksperci GUS zastrzegają, że przy bardzo dobrych warunkach podczas dalszej wegetacji, szacowany obecnie poziom produkcji może zostać przekroczony. Na obecnym etapie produkcję gruszek w sadach GUS szacuje na ok. 85 tys. t (tj. o blisko 55% więcej r/r), natomiast zbiory śliwek na ok. 119 tys. t (tj. 200% więcej r/r i o ponad 23% więcej od średniej produkcji z lat 2011-2015).
Dwa razy więcej niż w 2017 r.
Wg GUS tegoroczna produkcja wiśni przekracza 200 tys. t, a czereśni została oszacowana na ok. 60 tys. t., przy czym z powodu niskich cen skupu oraz braku pracowników do zbioru, a także pękania owoców po deszczach, znaczna część surowca mogła pozostać w sadach. GUS szacuje, że łączne zbiory pozostałych gatunków owoców z drzew (brzoskwiń, moreli i orzechów włoskich) wyniosą ok. 22 tys. t i będą ponad dwa razy większe od bardzo słabej produkcji w 2017 roku. Produkcję z krzewów jagodowych oceniono wstępnie na ponad 0,6 mln t, tj. o przeszło 25% więcej r/r. Najmniejszą dynamikę wzrostu zanotowano dla zbiorów truskawek, gdyż ich produkcję GUS oszacował na 195 tys. t (wzrost o niespełna 10% r/r). Produkcja malin jest szacowana przez Urząd na przeszło 130 tys. t (o ponad 1/4 więcej niż w 2017 r.), jednak GUS zastrzega, że ze względu na niskie ceny skupu owoców tego gatunku, obecnie szacowany rekordowy poziom produkcji może nie zostać osiągnięty.
Wysokie plony owoców jagodowych
Produkcję porzeczek ogółem (czarnych i kolorowych łącznie) GUS ocenia z początkiem sierpnia na ok. 200 tys. t (w tym porzeczek czarnych na ok. 160 tys. t), tj. o ponad 50% więcej r/r, ale podobnie jak w przypadku innych gatunków owoców do przetwórstwa, znaczna część porzeczek może pozostać niezebrana ze względu na niskie ceny skupu. W porównaniu do roku poprzedniego, zanotowano wzrost produkcji agrestu o ¼, lecz w odniesieniu do średniej z lat 2011-2015 oznacza to ponad 15% spadek. Produkcja pozostałych owoców jagodowych została oceniona przez GUS na blisko 95 tys. t, to jest o ponad 1/4 wyżej r/r i prawie o 1/2 wyżej od średniej z lat 2011-2015, głownie ze względu na wysokie plonowanie aronii, borówki oraz jagody kamczackiej.
Przeczytaj także
Wg ostatnich prognoz KE przedstawianych w Short-term Outlook, światowa produkcja pomidorów do przetwórstwa w 2018 r. spadnie o 5% do 35,9 mln t, z dużymi różnicami w różnych obszarach produkcji. Niższa produkcja spodziewana...
Zeszłoroczne niekorzystne warunki pogodowe spowodowały, że w Polsce mimo utrzymania areału uprawy wiśni na poziomie 29,5 tys. ha, nastąpił 63-proc. spadek zbiorów, co przełożyło się na wzrost cen płaconych producentom. W bieżącym sezonie szacujemy, że powierzchnia upraw wiśni w Polsce nie uległa zmianie, natomiast zbiory powinny być nawet o 130% wyższe r/r, pomimo suszy, przyspieszonej wegetacji i spodziewanych wcześniejszych zbiorów.
W bieżącym sezonie, ze względu na utrzymywanie się od wczesnej wiosny wysokich temperatur i przyspieszenie wegetacji roślin, w handlu owoce pojawiły się średnio dwa tygodnie wcześniej niż w poprzednich sezonach. Z powodu łagodnego przebiegu zimy i bardzo ciepłej wiosny spodziewana jest duża produkcja większości owoców miękkich.