Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Włókno kokosowe przyspiesza dojrzewanie truskawek

Kategoria: Procesy i Technologie , Składniki Żywności

Truskawki na kokosie

Hiszpańscy naukowcy z Uniwersytetu w Huelvie, we współpracy z Uniwersytetem w Oviedo, dowiedli, że truskawki sadzone na włóknie kokosowym rosną szybciej i mają lepsze właściwości niż owoce sadzone tradycyjnie w glebie. Eksperci przez dwa lata mierzyli tempo wzrostu i jakość badanych truskawek w różnych warunkach. Po porównaniu wyników eksperymentu, okazało się, że wykorzystanie nowej metody sprzyja lepszemu rozwojowi roślin i może przyczynić się do tańszej, całorocznej hodowli truskawek.

Zalety nowego podłoża

Włókno z kokosa nie tylko optymalizuje produkcję – jego zastosowanie niesie ze sobą również liczne korzyści finansowe, żywieniowe i środowiskowe. Jest to w pełni naturalny i biodegradowalny produkt, który charakteryzuje się dużą retencją wody. Jak wyjaśnia badaczka z Uniwersytetu w Huelvie, Fátima Martínez Ruiz, „system produkcji bez wykorzystania zwykłego podłoża, oparty w zamian na włóknie kokosowym, zapewnia lepsze wykorzystanie zasobów wodnych.
Poza tym można je stosować w miejscach, gdzie występują ograniczenia związane ze stanem gleby”.

Większe owoce, więcej witaminy C

Aby zbadać różnice między tradycyjną a eksperymentalną metodą uprawy, naukowcy co tydzień mierzyli zmiany w roślinach i samych owocach. „Sprawdzaliśmy ciężar owoców, ich twardość, zawartość NaCl, cukrów i witaminy C. Okazało się, że wszystkie te parametry były wyższe w przypadku truskawek hodowanych na włóknie kokosowym”, dodaje Martínez.

Sposób na szybszy wzrost

W ten sposób badacze uzyskali jednoznaczne dane, na podstawie których stwierdzili korzystny wpływ włókna z kokosa. „Zaobserwowaliśmy, że zależnie od tego, czy rośliny rosły w glebie czy na warstwie badanego włókna, różnice były bardzo duże, zarówno jeśli chodzi o wydajność uprawy, jak i właściwości samych owoców. Włókno kokosowe może być cennym środkiem przyspieszającym wzrost truskawek”, podsumowuje hiszpańska badaczka.

Źródło: 

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0304423817300407

Autor:Wojciech Grodzicki
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.