Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Włókno kokosowe przyspiesza dojrzewanie truskawek

Kategoria: Procesy i Technologie, Składniki Żywności

Truskawki na kokosie

Hiszpańscy naukowcy z Uniwersytetu w Huelvie, we współpracy z Uniwersytetem w Oviedo, dowiedli, że truskawki sadzone na włóknie kokosowym rosną szybciej i mają lepsze właściwości niż owoce sadzone tradycyjnie w glebie. Eksperci przez dwa lata mierzyli tempo wzrostu i jakość badanych truskawek w różnych warunkach. Po porównaniu wyników eksperymentu, okazało się, że wykorzystanie nowej metody sprzyja lepszemu rozwojowi roślin i może przyczynić się do tańszej, całorocznej hodowli truskawek.

Zalety nowego podłoża

Włókno z kokosa nie tylko optymalizuje produkcję – jego zastosowanie niesie ze sobą również liczne korzyści finansowe, żywieniowe i środowiskowe. Jest to w pełni naturalny i biodegradowalny produkt, który charakteryzuje się dużą retencją wody. Jak wyjaśnia badaczka z Uniwersytetu w Huelvie, Fátima Martínez Ruiz, „system produkcji bez wykorzystania zwykłego podłoża, oparty w zamian na włóknie kokosowym, zapewnia lepsze wykorzystanie zasobów wodnych.
Poza tym można je stosować w miejscach, gdzie występują ograniczenia związane ze stanem gleby”.

Większe owoce, więcej witaminy C

Aby zbadać różnice między tradycyjną a eksperymentalną metodą uprawy, naukowcy co tydzień mierzyli zmiany w roślinach i samych owocach. „Sprawdzaliśmy ciężar owoców, ich twardość, zawartość NaCl, cukrów i witaminy C. Okazało się, że wszystkie te parametry były wyższe w przypadku truskawek hodowanych na włóknie kokosowym”, dodaje Martínez.

Sposób na szybszy wzrost

W ten sposób badacze uzyskali jednoznaczne dane, na podstawie których stwierdzili korzystny wpływ włókna z kokosa. „Zaobserwowaliśmy, że zależnie od tego, czy rośliny rosły w glebie czy na warstwie badanego włókna, różnice były bardzo duże, zarówno jeśli chodzi o wydajność uprawy, jak i właściwości samych owoców. Włókno kokosowe może być cennym środkiem przyspieszającym wzrost truskawek”, podsumowuje hiszpańska badaczka.

Źródło: 

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0304423817300407

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.