Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wpisanie polskiego produktu spożywczego do białoruskiego portalu „Produkty niebezpieczne”

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Wraz z niedawnymi sankcjami białoruskimi na wybrane kategorie produktu spożywcze niektóre portale informacyjne zaczęły informować również o wpisywaniu konkretnych polskich produktów do białoruskiego portalu „Produkty niebezpieczne”. Co to dokładnie oznacza i jakie są tego konsekwencje?

  • Białoruski system powiadomień o produktach niebezpiecznych, które są objęte zakazem eksportu na Białoruś (https://danger.gskp.by/) jest swego rodzaju białoruskim odpowiednikiem unijnego systemu RASFF. Trzeba jednak zwrócić uwagę, że jest to system podobny, ale nie identyczny (m.in. są inne kryteria wpisywania produktów przez inspekcje do tego systemu oraz zakres podawanych informacji – znajdziemy w nim również zastrzeżenia dotyczące etykietowania). Ponadto białoruskie prawo żywnościowe jest odmienne od tego obowiązującego w naszym kraju.
  • Dlatego sam fakt wpisania produktu do rejestru „Produktów niebezpiecznych” nie oznacza, że produkt jest niebezpieczny, a tym bardziej, że polskie inspekcje również uznałyby go za niebezpieczny.
  • To co jest wspólne z unijnym system RASFF, to fakt, że produkt wpisany do tego systemu nie może być legalnie wprowadzony do obrotu – w tym przypadku na rynek Białorusi.
  • Warto przy tym pamiętać, że wpisanie produktu do białoruskiego systemu nie umożliwia definitywnie sprzedaży produktów na ten rynek. Istnieje bowiem specjalna procedura, której przejście może doprowadzić do uchylenia zakazu eksportu. 

 

Autor:Food Law
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Prawo żywnościowe

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.