Bezpieczeństwo żywności i żywienia - komentarz
Centrum Prawa Żywnościowego
Wraz z niedawnymi sankcjami białoruskimi na wybrane kategorie produktu spożywcze niektóre portale informacyjne zaczęły informować również o wpisywaniu konkretnych polskich produktów do białoruskiego portalu „Produkty niebezpieczne”. Co to dokładnie oznacza i jakie są tego konsekwencje?
Przeczytaj także
„Reklama dźwignią handlu” to hasło, z którym prawie każdy się zgodzi. Sposób w jaki produkt jest prezentownay i reklamowany ma ogromny wpływ na jego sukces rynkowy. Starając się jednak jak najskuteczniej dotrzeć do konsumenta nie można zapominać, że reklama i prezentacja podlega przepisom prawa.
Mycie to jeden z podstawowych procesów wykorzystywanych w przemyśle spożywczym, niezbędny do zachowania odpowiedniego bezpieczeństwa żywności. Procesowi mycia poddawane są nie tylko maszyny i urządzenia mające kontakt z żywnością, ale również i sama żywność.
Przedstawiono projekt rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie maksymalnej ilości żywności zbywanej w ramach rolniczego handlu detalicznego do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego oraz zakresu i sposobu jej dokumentowania.
Polecane produkty