Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wpływ diety roślinnej na zmiany klimatu – najnowsze szacunki naukowców

Kategoria: Składniki Żywności

Zmiany w diecie i większy udział produktów roślinnych w codziennym menu mogą w istotny sposób przełożyć się na zmiany klimatu. Nowe badanie pokazuje jak duży jest to efekt.

Alternatywy plant-based

Publikacja międzynarodowego zespołu naukowców pod kierunkiem polskiej badaczki, dr Marty Kozickiej, ukazała się w prestiżowym czasopiśmie Nature Communications. Autorzy postanowili sprawdzić, co stałoby się, gdyby część tradycyjnych produktów pochodzenia zwierzęcego – wołowiny, wieprzowiny, drobiu i mleka – zastąpić roślinnymi zamiennikami. Przy założeniu, że alternatywy plant-based byłyby zbliżone pod kątem wartości odżywczej i można byłoby wyprodukować je za pomocą powszechnie stosowanych technologii, wykorzystując dostępne na całym świecie składniki.

Zastąpienie 50% produktów zwierzęcych

Jak się okazuje, zastąpienie 50% konwencjonalnej żywności odzwierzęcej roślinnymi zamiennikami do roku 2050 przełożyłoby się na zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych związanej z rolnictwem i wykorzystaniem gruntów aż o 31%. Pozwoliłoby to również na niemal całkowite zatrzymanie procesu karczowania lasów oraz degradacji naturalnych ekosystemów na potrzeby produkcji żywności. Co więcej, gdyby na oszczędzonych w ten sposób gruntach rolnych na obszarach leśnych odtworzyć lasy, korzystny dla środowiska efekt byłby niemal dwukrotnie większy.

Różnice w zależności od regionu

Jeżeli chodzi o znaczenie analizowanych zmian w poszczególnych rejonach świata, uzyskane przez naukowców rezultaty ujawniają znaczne różnice w zależności od regionu geograficznego. Największy wpływ na ograniczenie emisji dwutlenku węgla związanej z rolnictwem miałyby Chiny, podczas gdy najbardziej wyraźne korzyści dla środowiska naturalnego zaobserwowano by w Afryce Subsaharyjskiej oraz w Ameryce Południowej.

Realistyczny scenariusz

Badacze podkreślają, że największe znaczenie dla klimatu miałaby rezygnacja z wołowiny, przy czym zamiana wielu produktów zwierzęcych na roślinne miałaby efekt synergistyczny. Analizowany „scenariusz 50-procentowy jest możliwy do wprowadzenia w życie, szczególnie gdyby alternatywy dla żywności pochodzenia zwierzęcego połączyć w diecie z tradycyjnymi produktami roślinnymi oraz innowacyjnymi zamiennikami mięsa – na bazie składników z hodowli komórkowych bądź z owadów”, podsumowują autorzy.

Źródła:

  1. https://www.nature.com/articles/s41467-023-40899-2
  2. https://noticiasdelaciencia.com/art/47929/refrenar-el-calentamiento-global-mediante-la-dieta?fbclid=IwAR3GaUKFhiWAVaQ-uE7QrbjEXCIyMkfzaEn5HARD6p_b7Ejc8mnaI1_s_4Y

Wybierz temat: Dieta i zdrowie Plant-based

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.