Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Zmiany w diecie i większy udział produktów roślinnych w codziennym menu mogą w istotny sposób przełożyć się na zmiany klimatu. Nowe badanie pokazuje jak duży jest to efekt.
Alternatywy plant-based
Publikacja międzynarodowego zespołu naukowców pod kierunkiem polskiej badaczki, dr Marty Kozickiej, ukazała się w prestiżowym czasopiśmie Nature Communications. Autorzy postanowili sprawdzić, co stałoby się, gdyby część tradycyjnych produktów pochodzenia zwierzęcego – wołowiny, wieprzowiny, drobiu i mleka – zastąpić roślinnymi zamiennikami. Przy założeniu, że alternatywy plant-based byłyby zbliżone pod kątem wartości odżywczej i można byłoby wyprodukować je za pomocą powszechnie stosowanych technologii, wykorzystując dostępne na całym świecie składniki.
Zastąpienie 50% produktów zwierzęcych
Jak się okazuje, zastąpienie 50% konwencjonalnej żywności odzwierzęcej roślinnymi zamiennikami do roku 2050 przełożyłoby się na zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych związanej z rolnictwem i wykorzystaniem gruntów aż o 31%. Pozwoliłoby to również na niemal całkowite zatrzymanie procesu karczowania lasów oraz degradacji naturalnych ekosystemów na potrzeby produkcji żywności. Co więcej, gdyby na oszczędzonych w ten sposób gruntach rolnych na obszarach leśnych odtworzyć lasy, korzystny dla środowiska efekt byłby niemal dwukrotnie większy.
Różnice w zależności od regionu
Jeżeli chodzi o znaczenie analizowanych zmian w poszczególnych rejonach świata, uzyskane przez naukowców rezultaty ujawniają znaczne różnice w zależności od regionu geograficznego. Największy wpływ na ograniczenie emisji dwutlenku węgla związanej z rolnictwem miałyby Chiny, podczas gdy najbardziej wyraźne korzyści dla środowiska naturalnego zaobserwowano by w Afryce Subsaharyjskiej oraz w Ameryce Południowej.
Realistyczny scenariusz
Badacze podkreślają, że największe znaczenie dla klimatu miałaby rezygnacja z wołowiny, przy czym zamiana wielu produktów zwierzęcych na roślinne miałaby efekt synergistyczny. Analizowany „scenariusz 50-procentowy jest możliwy do wprowadzenia w życie, szczególnie gdyby alternatywy dla żywności pochodzenia zwierzęcego połączyć w diecie z tradycyjnymi produktami roślinnymi oraz innowacyjnymi zamiennikami mięsa – na bazie składników z hodowli komórkowych bądź z owadów”, podsumowują autorzy.
Źródła:
Przeczytaj także
Po wycofaniu produkty zawierające F-gazy nie będą już dopuszczone do sprzedaży na rynku UE od 2050 r. Dotyczy to niektórych typów lodówek i klimatyzatorów.
Do 2030 roku szacuje się, że 590,3 mln ludzi będzie cierpieć z powodu głodu. Postępy w realizacji globalnych celów żywieniowych nie są jednakowe.aprezentowane w raporcie kamienie milowe reprezentują zarówno konkretne rezultaty, jak i istotne kroki, aby utrzymać nas na właściwej drodze.
Raport zatytułowany „Rosnący apetyt: kompleksowa analiza postaw Europejczyków wobec żywności roślinnej”, sfinansowany w ramach projektu Smart Protein, ujawnił, że 51% osób jedzących mięso w Europie aktywnie ogranicza roczne spożycie mięsa, co stanowi wzrost w porównaniu z 46% w 2021 roku.