Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wskaźniki finansowe mogą pomóc w ukierunkowaniu inspekcji opartych na ryzyku

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Biznes

Bezpieczeństwo żywności stanowi fundament zdrowia publicznego, a powtarzające się naruszenia przepisów przez firmy działające na rynku spożywczym mogą stwarzać poważne zagrożenia dla konsumentów. W badaniu opublikowanym w czasopiśmie Food Control, zbadano związek między sytuacją finansową fińskich firm a ocenami inspekcji żywności otrzymywanymi przez ich zakłady produkcyjne.

Przeprowadzone badanie miało na celu sprawdzenie, czy słaba sytuacja finansowa przedsiębiorstw może zwiększyć ryzyko powtarzających się niezgodności i utrudnić przestrzeganie przepisów. Wykorzystując dane z lat 2016-2020 dotyczące kontroli żywności w sektorach mięsnym, rybnym i mleczarskim w Finlandii oraz publicznie dostępne sprawozdania finansowe, badacze analizowali łącznie 612 zakładów.

Wyniki badań wykazały, że istnieje istotny związek między wskaźnikami finansowymi a powtarzającymi się niezgodnościami. Firmy o niższej rentowności oraz niskiej płynności finansowej były bardziej podatne na problemy związane z przestrzeganiem przepisów dotyczących bezpieczeństwa żywności.

Naukowcy zwrócili uwagę na to, że przedsiębiorstwa znajdujące się w słabej sytuacji finansowej mogą być skłonne do zaniedbywania wymogów prawnych w celu oszczędności pieniędzy. Jednakże takie działania mogą negatywnie wpływać na bezpieczeństwo żywności oraz na wizerunek firmy.

W świetle tych wyników, naukowcy sugerują wykorzystanie wskaźników finansowych do mapowania firm, które są bardziej narażone na naruszenia przepisów dotyczących bezpieczeństwa żywności. Ukierunkowanie inspekcji na te przedsiębiorstwa może znacząco zwiększyć skuteczność kontroli żywności poprzez wcześniejszą identyfikację potencjalnych problemów i interwencję.

Warto również zauważyć, że badanie nie udowodniło bezpośredniego związku przyczynowo-skutkowego między słabą sytuacją finansową a występowaniem niezgodności, jednak sugeruje, że taka sytuacja może wpływać na możliwość naprawienia problemów.

Ostatecznie, wykorzystanie danych finansowych w połączeniu z już stosowanymi podejściami do oceny ryzyka przedsiębiorstw może przyczynić się do skuteczniejszej kontroli żywności oraz zwiększenia bezpieczeństwa konsumentów.

Źródło: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0956713524000872 

Autor:Jakub Ostaszewski
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.