Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wybrane ekstrakty chmielowe w produkcji piw

Kategoria: Procesy i Technologie , Składniki Żywności

Chmiel jest obok słodu, drożdży oraz wody podstawowym składnikiem piw i w dużej mierze od niego zależy smak, zapach i charakter piwa. Za pomocą chmielu można kształtować  nie tylko goryczkę piwa ale charakterystyczny profil smakowo zapachowy. Jest dodawany do piwa w postaci rożnego rodzaju ekstraktów szczególnie w browarach rzemieślniczych ze względu na łatwość dozowania i bardzo dużą możliwość kombinacji gatunkowych.

Na rynku dostępna jest bardzo duża oferta ekstraktów chmielowych pozyskiwanych z wielu odmian, zarówno krajowych i zagranicznych, otrzymywana w różnych procesach ekstrakcji.

Dzięki browarom rzemieślniczym na rynku pojawiły się obok tradycyjnych piw typu Pils czy Lager piwa charakterystyczne dla innych rynków światowych  takich jak amerykański, brytyjski czy azjatycki. W produkcji tych piw wykorzystywane są chmiele uprawiana bądź charakterystyczne dla tych rynków takie jak Amarillo i Cascade z US czy Sorachi Ace z Japonii.

Za unikalny smak poszczególnych odmian chmielu są zawarte w nich bardzo lotne ale słabo rozpuszczalne w wodzie olejki eteryczne. Olejki eteryczne w dużej mierze składają się z kilku dominujących składników, których skład i proporcje zależne są od odmiany chmielu. Dominujące i najważniejsze z nich to myrcen, humulen, caryophyllene, farnese.

Mircen – to monoterpen występujący w sośnie, kminku, konopiach, szałwii , estragonie o silnej nucie ziołowo- terpenowej i przyprawowej z warzywo (selera, marchwi) owocowymi (brzoskwinia, mango)  niuansami. Najwięcej myrcenu jest w odmianach Amarillo i Cascade dzięki temu piwo z jego dodatkiem nabiera słodko cytrusowego charakteru z nutą pomarańczy.

Humulen – to monocykliczny seskwiterpen po raz pierwszy odkryty w chmielu występuje również w szałwii, konopiach indyjskich, mięcie, sośnie, tytoniu. Charakteryzuje się silną nutą drzewną, świeżą, sosnową. Najmniej jest go w odmianie Cascade.

Kariofilen - to bicykliczny seskwiterpen składnik wielu olejków eterycznych miedzy innymi chmielu, konopi siewnych, rozmarynu czy goździków. Jego profil aromatyczny określony jest jako przyprawowy (pieprzowy), goździkowy, drzewny, gorzki. Również Cascade zawiera najmniej tego składnika.

 

Farnezen – to seskwiterpen występujący w postaci 2 konstytucyjnych izomerów α i β. Profil aromatyczny określany jest jako kwiatowy (lawenda, neroli i bergamotka), drzewny, cytrusowy. Sorachi Ace to odmiana o najniżej zawartości tego składnika.

Ponadto występują w olejku/ekstrakcie chmielowym występują również takie związki aromatyczne jak geraniol, linalol, pinen.

Analizując skład aromatyczny opisanych powyżej chmieli a co za tym idzie, profil smakowo zapachowy olejków otrzymujemy poniższe porównanie.

Na potrzeby oceny sensorycznej aromaty występujące w chmielach podzielono na 12 kategorii (o tym w kolejnej odsłonie).

Dzięki wiedzy o składnikach aromatycznych olejków chmielowych można w dowolny sposób wpływać na smak produkowanych piw.

Dostępne ekstrakty chmielowe zawierają ok. 44% alkoholu, co pozwoliło ich producentowi w sposób selektywny przeprowadzić proces ekstrakcji. Warto zaznaczyć, że taka zawartość alkoholu wprowadzona do piwa pozwala nadal na otrzymanie piw bezalkoholowych (na mocy regulacji).

 

Po więcej informacji na temat opisanych produktów, ich dostępności na rynku polskim zapraszam do kontaktu telefonicznego lub mailowego.

W artykule wykorzystano materiały producenta oraz portalu beermaverick.com

Autor:Robert Wieprzkowicz, Laboratorium smaku i zapachu
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.