Wycofanie partii suplementu diety ze względu na wykrycie tlenku etylenu w surowcu użytym do jego produkcji
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach o prowadzonym przez firmę Valentis wycofaniu wskazanej poniżej partii suplementu diety ze względu na zastosowanie do jego produkcji składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu.
Tlenek etylenu jest substancją szkodliwą dla zdrowia, nie można ustalić bezpiecznych poziomów spożycia tej substancji.
Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa suplementu: Kerabione, 60 kapsułek
Numer partii: 41104106
Data minimalnej trwałości: 30.06.2023.
Producent: Valentis AG, CH-6982 Agno – Lugano, Szwajcaria
Dystrybutor: Valentis Polska Sp. z o.o., ul. Krakowiaków 50, 02-255 Warszawa
Wyprodukowano w UE
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Sprzedaż zanieczyszczonej partii produktu została wstrzymana natychmiast po otrzymaniu informacji od producenta, a następnie zwrócona do producenta celem utylizacji.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują wycofanie kwestionowanej partii produktu
z obrotu w Polsce.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać partii produktu wskazanej w komunikacie.
Źródło: GIS
Przeczytaj także
-
14.12.2021
Stwierdzenie przekroczenia dopuszczalnego limitu aflatoksyn w partii produktu pn. KRESTO Orzeszki ziemne prażone solone, 100 g
Na podstawie kontroli urzędowej przeprowadzonej przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono przekroczenie dopuszczalnego poziomu zanieczyszczenia produktu aflatoksynami.
-
10.12.2021
Wykrycie Clostridium botulinum oraz toksyny botulinowej w wegańskiej paście warzywnej
W wyniku postępowania wyjaśniającego związanego z zatruciem toksyną botulinową stwierdzono obecność Clostridium botulinum oraz toksyny botulinowej w próbce produktu pn. "Pasta warzywna śródziemnomorska z pestkami dyni Mega Vega".
-
07.12.2021
GIS: Stwierdzenie Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek oraz w treści jaj konsumpcyjnych
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek oraz w treści jaj.