Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Ministerialny nadzór nad spółkami z branży rolno-spożywczej w większości prowadzony był prawidłowo. Nie wpłynął jednak w znaczącym stopniu na polepszenie ich sytuacji. Przeciwnie - kondycja niektórych pogorszyła się. Poważniejsze zastrzeżenia NIK zgłasza natomiast do planów rozwoju branży i wskazuje, że wciąż brakuje koncepcji funkcjonowania spółek rolno-spożywczych, mającej na celu wsparcie polskich producentów rolnych, którzy dzisiaj w znacznym stopniu uzależnieni są od dużych sieci handlowych. Także pomysł utworzenia Narodowego Holdingu Spożywczego, który miał służyć stabilizacji rynku rolnego w Polsce powrócił dopiero w trakcie kontroli NIK.
Pełny raport NIK: Nadzór właścicielski Ministerstwa Rolnictwa i Rozwju Wsi nad spółkami prawa handlowego z branży rolno-spożywczej
Źródło: NIK
Przeczytaj także
UOKiK wraz z Wojewódzkimi Inspektoratami Inspekcji Handlowej oraz Europejskim Centrum Konsumenckim przypominają o czym warto pamiętać podczas letnich wyjazdów.
Z materiałów kontroli Inspekcji Handlowej wynika, że jakość handlowa jaj nie była właściwa, o czym świadczył ogólny odsetek stwierdzonych niezgodności na poziomie 19,6 proc. Rozmiar stwierdzonych nieprawidłowości wskazuje na zasadność kontynuowania kontroli jakości i prawidłowości oznakowania oferowanych jaj.
Raport opublikowany przez Environmental Working Group wykazał, że większość konsumentów nie jest świadoma, że paczkowana żywność konwencjonalna zawiera tysiące niewłaściwie regulowanych związków chemicznych, podczas gdy do użytku dopuszczone jest mniej niż 40 sztucznych dodatków.