Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wyniki raportu - tysiące niewłaściwie regulowanych substancji chemicznych w paczkowanej żywności konwencjonalnej w USA

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Raport Environmental Working Group

Raport opublikowany przez Environmental Working Group wykazał, że większość konsumentów nie jest świadoma, że paczkowana żywność konwencjonalna zawiera tysiące niewłaściwie regulowanych związków chemicznych, podczas gdy do użytku dopuszczone jest mniej niż 40 sztucznych dodatków.

Z raportu wynika, że w paczkowanej żywności konwencjonalnej stosowanych jest co najmniej 2000 chemicznych środków konserwujących, dodatków smakowych, barwników i innych substancji, włącznie z tymi, które mogą powodować problemy zdrowotne. Dla porównania, Grupa EWG podkreśliła, że w przypadku żywności ekologicznej nie są dozwolone ​​żadne sztuczne środki konserwujące, barwniki lub aromaty.

Czy używanie substancji chemicznych bez zgody Urzędy ds. Żywności i Leków jest legalne?

Według EWG, konsumenci mogą również nie zdawać sobie sprawy, że producenci żywności nie potrzebują zgody Urzędu ds. Żywności i Leków (FDA) na wykorzystanie różnych substancji chemicznych dodawanych do paczkowanych produktów konsumpcyjnych (ang. CPG - Consumer Packaged Goods).

Dla tych konsumentów, którzy poszukują żywności typu „clean label” wolnej od toksycznych dodatków chemicznych, żywność organiczna jest naprawdę jedyną opcją” - powiedziała Melanie Benesh, pełnomocnik grupy i jeden ze współautorów raportu.

FDA zezwala producentom na stosowanie chemikaliów w swoich produktach

Wyniki opublikowane w raporcie mogą zaskoczyć niektórych konsumentów, którzy nie wiedzieli do tej pory, że FDA zezwala producentom na stosowanie pewnych substancji w swoich produktach, dopóki będą one uważane za bezpieczne.

Program GRAS pozwala producentom na dostarczanie własnych podstaw naukowych do certyfikacji oraz wyników - o ile z jakiegoś powodu FDA nie zgłosi obiekcji – które pozwolą na szybszą procedurę zatwierdzania, której konsumenci i grupy środowiskowe od dawna się sprzeciwiają.

Czy produkty CPG są bezpieczne?

Czy to oznacza, że ​​konwencjonalne produkty CPG nie są tak bezpieczne jak żywność ekologiczna, poprzez obecność tych substancji chemicznych? Raport EWG stwierdza, że ​​tak, ponieważ regulatorzy rządkowi oraz niezależni eksperci są zobowiązani do analizowania i zatwierdzania substancji syntetycznych, zanim będą mogły być legalnie stosowane w ekologicznej żywności pakowanej tylko wtedy, gdy nie ma dostępnych naturalnych lub organicznych alternatyw.

Na ile bezpieczna jest żywność ekologiczna?

Ponadto w sprawozdaniu stwierdzono, że składniki syntetyczne dozwolone w ekologicznej żywności pakowanej muszą być poddawane przeglądowi co pięć lat, natomiast te, które mają negatywny wpływ na zdrowie ludzi lub środowisko, nie mogą być dalej stosowane. EWG stwierdza, że od 2008 roku, 72 substancje zostały odrzucone do stosowania w żywności ekologicznej. Stoi to w wyraźnej sprzeczności z konwencjonalną żywnością, która według raportu EWG może zawierać substancje chemiczne prowadzące do chorób takich jak nowotwory. Do substancji tych należą m.in. azotan sodu i BHA, butylowany hydroksyanizol, który jest środkiem konserwującym stosowanym w zbożach i produktach mrożonych takich jak pizza, kiełbasy czy pepperoni. W raporcie zauważono również, że producenci i firmy chemiczne nie są zobowiązane do regularnego przeglądu tych dodatków pod kątem nowych badań lub zmian dietetycznych.

Żywność paczkowana może być produkowana na skalę handlową bez użycia „tysięcy słabo regulowanych chemikaliów”, stwierdza raport EWG, czemu dowodzi rosnący trend w sektorze ekologicznej żywności paczkowanej. Zgodnie z raportem ekologiczna żywność CPG stanowi obecnie około 3% rynku w USA.

Czy konsumenci powinni przejść na dietę całkowicie organiczną?

Ostatnie badania wykazały, że przejście z diety konwencjonalnej na całkowicie organiczną może znacznie zmniejszyć poziom syntetycznych pestycydów w organizmie człowieka w czasie krótszym niż tydzień.

Może przekonać ludzi, którzy regularnie spożywają tradycyjne potrawy CPG, do wypróbowania ekologicznej żywności. Producenci ekologiczni są w stanie przyspieszyć ten proces, reklamując relatywne korzyści swoich produktów i wykorzystać raport EWG jako dowód.

Producenci żywności konwencjonalnej mogą próbować przeciwstawiać się wynikom raportu poprzez stwierdzenie, że dodane substancje chemiczne mieszczą się w regulowanych prawnie poziomach, jednak bardziej przydatne może okazać się rozpoczęcie badań nad wykorzystaniem innych składników, w celu zastąpienia sztucznych składników i dążenia do utrzymania „czystej etykiety” produktu, szczególnie że coraz więcej konsumentów zaznacza, że są w stanie zapłacić więcej za żywność oznakowaną w sposób transparenty i zrozumiały.

Źródło:

https://www.ewg.org/release/report-organic-packaged-foods-only-clean-option-consumers

Autor: FoodFakty

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.