Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Przypadkowa migracja substancji z opakowań do żywności

Kategoria: Procesy i Technologie

Cząsteczki o nieznanym działaniu

Nowe badanie przeprowadzone przez naukowców na Uniwersytecie w Almerii w Hiszpanii dowodzi, że z plastikowych opakowań mogą przypadkowo przedostawać się do produktów spożywczych nieprzewidziane substancje. Jednoczesne zastosowanie kilku technik analitycznych pozwoliło na detekcję cząsteczek dotąd nie wykrywalnych innymi metodami, których wpływ na zdrowie człowieka nie jest znany. Okazało się, że związki te mogą niejako „przy okazji” migrować do żywności z plastików, do których dodawane są substancje mające przedłużać okres przydatności do spożycia.

Regulacje unijne

W Unii Europejskiej materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością podlegają ścisłym regulacjom. „Dodawane do nich substancje powinny być dokładnie przebadane, by mieć pewność, że dany ich poziom nie wpłynie negatywnie na zdrowie konsumentów. W procesie produkcji plastików stosować można jedynie dodatki zaakceptowane przez UE, jednak nasze badanie wskazuje, że z opakowań mogą migrować również inne związki chemiczne”, mówi María Jesús Martínez Bueno, jedna z autorów publikacji.

Dodatki do plastików

Materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością mogą zawierać różne związki dodatkowe o odmiennych właściwościach, m.in. przeciwutleniacze, substancje o działaniu antybakteryjnym, przeciwgrzybiczym, klarującym, zapobiegającym parowaniu czy stabilizującym. Natomiast nieprzewidziane przedostawanie się substancji z opakowań do żywności może być wywołane wieloma czynnikami, takimi jak procesy degradacji plastiku, interakcje ze składnikami produktu czy pierwotne zanieczyszczenia surowców, z których wykonano opakowanie.

Spektrometria mas

Hiszpańscy badacze wykorzystali w swojej pracy wystandaryzowane metody służące do analizy poziomu migracji, oparte o spektrometrię mas o wysokiej rozdzielczości, która pozwala na separację i dokładny pomiar masy jonów, które generowane są po rozbiciu cząsteczki za pomocą odpowiedniego źródła energii. Wykryto siedem substancji, mogących przypadkowo migrować z plastikowych opakowań: diakrylan glikolu tripropylenowego, 10-heneikozen, octan α-tokoferolu, N,N-dietyldodekanamid, N-[(9Z)-9-Oktadeken-1-yl]acetamid, 1-palmitoiloglicerol oraz stearynian glicerolu.

Źródła:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28602305

https://fundaciondescubre.es/noticias/detectan-la-transmision-no-intencionada-sustancias-quimicas-desde-los-embalajes-los-alimentos/?fbclid=IwAR1zJxgjRcI-02CBfBBTdIYBBdcnESjkzFZaz8OECQixdeW4alkPmM-yr_Q

Autor: Wojciech Grodzicki

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn