Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Przypadkowa migracja substancji z opakowań do żywności

Kategoria: Procesy i Technologie

Cząsteczki o nieznanym działaniu

Nowe badanie przeprowadzone przez naukowców na Uniwersytecie w Almerii w Hiszpanii dowodzi, że z plastikowych opakowań mogą przypadkowo przedostawać się do produktów spożywczych nieprzewidziane substancje. Jednoczesne zastosowanie kilku technik analitycznych pozwoliło na detekcję cząsteczek dotąd nie wykrywalnych innymi metodami, których wpływ na zdrowie człowieka nie jest znany. Okazało się, że związki te mogą niejako „przy okazji” migrować do żywności z plastików, do których dodawane są substancje mające przedłużać okres przydatności do spożycia.

Regulacje unijne

W Unii Europejskiej materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością podlegają ścisłym regulacjom. „Dodawane do nich substancje powinny być dokładnie przebadane, by mieć pewność, że dany ich poziom nie wpłynie negatywnie na zdrowie konsumentów. W procesie produkcji plastików stosować można jedynie dodatki zaakceptowane przez UE, jednak nasze badanie wskazuje, że z opakowań mogą migrować również inne związki chemiczne”, mówi María Jesús Martínez Bueno, jedna z autorów publikacji.

Dodatki do plastików

Materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością mogą zawierać różne związki dodatkowe o odmiennych właściwościach, m.in. przeciwutleniacze, substancje o działaniu antybakteryjnym, przeciwgrzybiczym, klarującym, zapobiegającym parowaniu czy stabilizującym. Natomiast nieprzewidziane przedostawanie się substancji z opakowań do żywności może być wywołane wieloma czynnikami, takimi jak procesy degradacji plastiku, interakcje ze składnikami produktu czy pierwotne zanieczyszczenia surowców, z których wykonano opakowanie.

Spektrometria mas

Hiszpańscy badacze wykorzystali w swojej pracy wystandaryzowane metody służące do analizy poziomu migracji, oparte o spektrometrię mas o wysokiej rozdzielczości, która pozwala na separację i dokładny pomiar masy jonów, które generowane są po rozbiciu cząsteczki za pomocą odpowiedniego źródła energii. Wykryto siedem substancji, mogących przypadkowo migrować z plastikowych opakowań: diakrylan glikolu tripropylenowego, 10-heneikozen, octan α-tokoferolu, N,N-dietyldodekanamid, N-[(9Z)-9-Oktadeken-1-yl]acetamid, 1-palmitoiloglicerol oraz stearynian glicerolu.

Źródła:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28602305

https://fundaciondescubre.es/noticias/detectan-la-transmision-no-intencionada-sustancias-quimicas-desde-los-embalajes-los-alimentos/?fbclid=IwAR1zJxgjRcI-02CBfBBTdIYBBdcnESjkzFZaz8OECQixdeW4alkPmM-yr_Q

Autor:Wojciech Grodzicki
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.