Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Za sprawą inflacji koszty produkcji czekolady są najwyższe od lat

Kategoria: Biznes, Składniki Żywności

Światowy Dzień Czekolady

W 2022 r. obchodzony zwyczajowo 7 lipca Światowy Dzień Czekolady upłynął po znakiem rosnących cen surowca, które sprawiają, że produkcja czekolady jest aktualnie znacznie droższa niż w ostatnich latach. Takie wnioski płyną z ostatnich raportów Międzynarodowej Organizacji Kakao (ICCO), wiodącej instytucji monitorującej sytuację na rynkach kakao na całym świecie.

Tabliczki czekolady mniejsze o 10%

Według najnowszych danych, którymi dysponuje ICCO, pod koniec kwietnia br. indeks cen produktów na bazie czekolady podniósł się w Unii Europejskiej o 5%, a w Stanach Zjednoczonych o 7,7%. W porównaniu z latami ubiegłymi oznacza to poważny wzrost kosztów produkcji czekolady. Niektóre firmy, takie jak Mondelēz International, zapowiedziały już, że wielkość produkowanych przez nie tabliczek zostanie zredukowana o 10% w celu utrzymania bieżącego poziomu cenowego. Według ICCO podobnych ruchów można spodziewać się również ze strony innych koncernów. Niewykluczone jednak, że bieżąca sytuacja i tak doprowadzi ostatecznie do wzrostu cen detalicznych gotowych wyrobów, co będzie miało bezpośredni wpływ na konsumentów.

Czy czeka nas spadek popytu?

W maju br. na światowych rynkach odnotowano tendencję spadkową, jeżeli chodzi o wielkość kontraktów terminowych. W Londynie cena za tonę kakao spadła do poziomu najniższego od dwóch lat i wyniosła 1993 dolary (ok. 9,3 tys. złotych), podczas gdy w Nowym Jorku było to 2408 dolarów (ok. 11,3 tys. złotych) za tonę, najmniej na przestrzeni ostatnich pięciu miesięcy. ICCO ostrzega, że jeżeli obecna sytuacja nie ulegnie poprawie, galopująca inflacja, która znacząco zmniejsza moc nabywczą konsumentów, może w najbliższej przyszłości przyczynić się do ograniczenia popytu na wyroby czekoladowe.

Źródła:

  1. https://www.icco.org/wp-content/uploads/ICCO-Monthly-Cocoa-Market-Report-May-2022.pdf
  2. https://www.efeagro.com/noticia/la-inflacion-hace-que-la-fabricacion-de-chocolate-sea-la-mas-cara-en-anos/

Wybierz temat: Dodatki i składniki

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.