Zalecenia dotyczące spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych a informacje zawarte na etykiecie
W codziennej diecie bardzo istotną rolę odgrywa dobór odpowiedniej ilości i jakości tłuszczów. Tłuszcz jest jednym ze składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jest też jednym z głównych źródeł energii. Jego obecność zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, przyswajanie witamin A, D , E i K, prawidłowy stan błon komórkowych. Tłuszcz znajdujący się w jedzeniu może być zarówno korzystny (nienasycone kwasy tłuszczowe), jak i niekorzystny dla zdrowia (nasycone kwasy tłuszczowe). Kwasy tłuszczowe nasycone (tłuszcze nasycone) to jedna z grup kwasów tłuszczowych, które występują głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Jednakże dostarczanie ich z żywnością nie jest wymagana. Nie są niezbędnym elementem diety, a co więcej spożywane w nadmiarze mogą zwiększyć ryzyko wystąpienia miażdżycy lub zawału serca. Zalecane jest znaczne ograniczenie ich udziału w codziennej diecie, do tak niskiego poziomu, jak to możliwe, aby zapewnić właściwą wartość żywieniową.
Dlatego też podstawowa wiedza o składnikach odżywczych oraz świadomość ich znaczenia dla zdrowia i możliwość uzyskania informacji o składzie każdego produktu spożywczego pozwala dokonać konsumentom lepszych, mądrych wyborów żywieniowych. Od dnia 13 grudnia 2016 roku wprowadzono obowiązek informowania o wartości odżywczej produktów. Zgodnie z Rozporządzeniem nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności obowiązkowe jest umieszczenie na etykietach produktów spożywczych m.in. informacji żywieniowych o wartości odżywczej, które obejmują: wartość energetyczną oraz ilość tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, cukrów, białka oraz soli. Dodatkowo tabele mogą zawierać Referencyjne Wartości Spożycia (RWS), które informują o procentowym udziale składników odżywczych w porcji (lub w 100g/100ml) danego produktu. Według wytycznych żywieniowych dotyczących ilości dziennego spożycia tłuszczów nasyconych przyjęto, że referencyjna wartość spożycia (RWS) dla przeciętnej osoby dorosłej przy diecie na 8400 kJ/2000 kcal to 70 g tłuszczu, w tym 20 g kwasów nasyconych, co stanowi nie więcej niż 10% całkowitego spożycia tłuszczów. Należy pamiętać, że ludzie różnią się między sobą wzrostem, masą i aktywnością, więc RWS nie stanowi wartości docelowej dla poszczególnych osób, ale jest jedynie zaleceniem.
Ze względu na rosnącą świadomość prozdrowotną konsumentów, a także szeroki asortyment produktów spożywczych dostępnych na rynku, przeanalizowano wyniki badań, uzyskane w ramach monitoringu jakości, w Zakładzie Jakości Żywności IBPRS, w celu określenia zgodności deklaracji producentów z wartościami rzeczywistymi. Porównano badaną i deklarowaną zawartość NKT oraz poziom RWS przeliczony na 100g produktu w 96 próbkach składających się z gotowych dań obiadowych i wyrobów mięsnych, pochodzących od różnych producentów.
Stwierdzono, że wartości deklarowane przez producentów we wszystkich próbkach pokrywają się z rzeczywistą zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych, co świadczy o prawidłowych informacjach zamieszczonych na etykietach. Przedstawione deklaracje w połączeniu z procentowym udziałem RWS pozwalają na opracowanie diety nieprzekraczającej zalecanej wartości nasyconych kwasów tłuszczowych NKT.
Spośród przebadanych próbek wyrobów mięsnych najwyższą zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych oznaczono w boczku wędzonym – na poziomie 10g/100g, co stanowi ok. 50% RWS, natomiast zdecydowanie mniej NKT oznaczono w smażonych polędwiczkach z kurczaka – ok. 1g/100g, czyli ok. 5% RWS. Dania obiadowe charakteryzowały się mniejszą zawartością NKT niż wyroby mięsne – od 0,3 g/100g w przypadku pierogów z kapustą i grzybami do 3,5 g/100g w pizzy z kurczakiem. Na podstawie badań, które potwierdziły deklarowane na etykiecie wartości można zaobserwować jaka jest różnica w zawartości NKT dla poszczególnych produktów oraz jaki jest ich procentowy udział w referencyjnych wartościach spożycia. Znając zawartość NKT oraz zalecenia ich spożycia, można korzystnie dobierać poszczególne wyroby wchodzące w skład posiłków aby dzienna dieta nie przekraczała zalecanej wartości NKT dla osoby dorosłej o przeciętnej aktywności. Szczególną uwagę przy ustalaniu dziennej diety uwzględniającej NKT należy zwrócić na spożycie produktów mięsnych, aby nie stanowiły podstawy diety, gdyż mają wysoki RWS.
Przeczytaj także
-
26.06.2020
Jakie związki chemiczne odpowiedzialne są za smak i zapach spirytusu?
Spirytusem (potocznie) nazywana jest mieszanina ok. 95% alkoholu etylowego z wodą. Ponieważ etanol tworzy z wodą tzw. mieszaninę azeotropową, maksymalne stężenie, które można uzyskać w wyniku prostej destylacji wynosi 97,2% objętościowo (lub 95,6% wag, lub 89,5% mol.)
-
16.06.2020
Żywność, która leczy - biologicznie aktywne peptydy mięsa
Żywność funkcjonalna to następstwo rosnącej wiedzy na temat wpływu żywienia na zdrowie i funkcjonowanie organizmu. Choroby, styl życia oraz starzenie się społeczeństwa wymuszają na naukowcach poszukiwanie funkcjonalnych produktów spożywczych, które dostarczą konkretne korzyści dla zdrowia człowieka.
-
09.06.2020
Wszechobecne wirusy a bezpieczeństwo żywności
Wirusy to najliczniej występujące mikroorganizmy na Ziemi. Na szczęście mniej niż 1% ze wszystkich gatunków drobnoustrojów stanowi zagrożenie dla zdrowia człowieka.