Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W codziennej diecie bardzo istotną rolę odgrywa dobór odpowiedniej ilości i jakości tłuszczów. Tłuszcz jest jednym ze składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jest też jednym z głównych źródeł energii. Jego obecność zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, przyswajanie witamin A, D , E i K, prawidłowy stan błon komórkowych. Tłuszcz znajdujący się w jedzeniu może być zarówno korzystny (nienasycone kwasy tłuszczowe), jak i niekorzystny dla zdrowia (nasycone kwasy tłuszczowe). Kwasy tłuszczowe nasycone (tłuszcze nasycone) to jedna z grup kwasów tłuszczowych, które występują głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Jednakże dostarczanie ich z żywnością nie jest wymagana. Nie są niezbędnym elementem diety, a co więcej spożywane w nadmiarze mogą zwiększyć ryzyko wystąpienia miażdżycy lub zawału serca. Zalecane jest znaczne ograniczenie ich udziału w codziennej diecie, do tak niskiego poziomu, jak to możliwe, aby zapewnić właściwą wartość żywieniową.
Dlatego też podstawowa wiedza o składnikach odżywczych oraz świadomość ich znaczenia dla zdrowia i możliwość uzyskania informacji o składzie każdego produktu spożywczego pozwala dokonać konsumentom lepszych, mądrych wyborów żywieniowych. Od dnia 13 grudnia 2016 roku wprowadzono obowiązek informowania o wartości odżywczej produktów. Zgodnie z Rozporządzeniem nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności obowiązkowe jest umieszczenie na etykietach produktów spożywczych m.in. informacji żywieniowych o wartości odżywczej, które obejmują: wartość energetyczną oraz ilość tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, cukrów, białka oraz soli. Dodatkowo tabele mogą zawierać Referencyjne Wartości Spożycia (RWS), które informują o procentowym udziale składników odżywczych w porcji (lub w 100g/100ml) danego produktu. Według wytycznych żywieniowych dotyczących ilości dziennego spożycia tłuszczów nasyconych przyjęto, że referencyjna wartość spożycia (RWS) dla przeciętnej osoby dorosłej przy diecie na 8400 kJ/2000 kcal to 70 g tłuszczu, w tym 20 g kwasów nasyconych, co stanowi nie więcej niż 10% całkowitego spożycia tłuszczów. Należy pamiętać, że ludzie różnią się między sobą wzrostem, masą i aktywnością, więc RWS nie stanowi wartości docelowej dla poszczególnych osób, ale jest jedynie zaleceniem.
Ze względu na rosnącą świadomość prozdrowotną konsumentów, a także szeroki asortyment produktów spożywczych dostępnych na rynku, przeanalizowano wyniki badań, uzyskane w ramach monitoringu jakości, w Zakładzie Jakości Żywności IBPRS, w celu określenia zgodności deklaracji producentów z wartościami rzeczywistymi. Porównano badaną i deklarowaną zawartość NKT oraz poziom RWS przeliczony na 100g produktu w 96 próbkach składających się z gotowych dań obiadowych i wyrobów mięsnych, pochodzących od różnych producentów.
Stwierdzono, że wartości deklarowane przez producentów we wszystkich próbkach pokrywają się z rzeczywistą zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych, co świadczy o prawidłowych informacjach zamieszczonych na etykietach. Przedstawione deklaracje w połączeniu z procentowym udziałem RWS pozwalają na opracowanie diety nieprzekraczającej zalecanej wartości nasyconych kwasów tłuszczowych NKT.
Spośród przebadanych próbek wyrobów mięsnych najwyższą zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych oznaczono w boczku wędzonym – na poziomie 10g/100g, co stanowi ok. 50% RWS, natomiast zdecydowanie mniej NKT oznaczono w smażonych polędwiczkach z kurczaka – ok. 1g/100g, czyli ok. 5% RWS. Dania obiadowe charakteryzowały się mniejszą zawartością NKT niż wyroby mięsne – od 0,3 g/100g w przypadku pierogów z kapustą i grzybami do 3,5 g/100g w pizzy z kurczakiem. Na podstawie badań, które potwierdziły deklarowane na etykiecie wartości można zaobserwować jaka jest różnica w zawartości NKT dla poszczególnych produktów oraz jaki jest ich procentowy udział w referencyjnych wartościach spożycia. Znając zawartość NKT oraz zalecenia ich spożycia, można korzystnie dobierać poszczególne wyroby wchodzące w skład posiłków aby dzienna dieta nie przekraczała zalecanej wartości NKT dla osoby dorosłej o przeciętnej aktywności. Szczególną uwagę przy ustalaniu dziennej diety uwzględniającej NKT należy zwrócić na spożycie produktów mięsnych, aby nie stanowiły podstawy diety, gdyż mają wysoki RWS.
Przeczytaj także
Spirytusem (potocznie) nazywana jest mieszanina ok. 95% alkoholu etylowego z wodą. Ponieważ etanol tworzy z wodą tzw. mieszaninę azeotropową, maksymalne stężenie, które można uzyskać w wyniku prostej destylacji wynosi 97,2% objętościowo (lub 95,6% wag, lub 89,5% mol.)
Żywność funkcjonalna to następstwo rosnącej wiedzy na temat wpływu żywienia na zdrowie i funkcjonowanie organizmu. Choroby, styl życia oraz starzenie się społeczeństwa wymuszają na naukowcach poszukiwanie funkcjonalnych produktów spożywczych, które dostarczą konkretne korzyści dla zdrowia człowieka.
Wirusy to najliczniej występujące mikroorganizmy na Ziemi. Na szczęście mniej niż 1% ze wszystkich gatunków drobnoustrojów stanowi zagrożenie dla zdrowia człowieka.