Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zalecenia dotyczące spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych a informacje zawarte na etykiecie

Kategoria: Składniki Żywności

W codziennej diecie bardzo istotną rolę odgrywa dobór odpowiedniej ilości i jakości tłuszczów. Tłuszcz jest jednym ze składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jest też jednym z głównych źródeł energii. Jego obecność zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, przyswajanie witamin A, D , E i K, prawidłowy stan błon komórkowych. Tłuszcz znajdujący się w jedzeniu może być zarówno korzystny (nienasycone kwasy tłuszczowe), jak i niekorzystny dla zdrowia (nasycone kwasy tłuszczowe). Kwasy tłuszczowe nasycone (tłuszcze nasycone) to jedna z grup kwasów tłuszczowych, które występują głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Jednakże dostarczanie ich z żywnością nie jest wymagana. Nie są niezbędnym elementem diety, a co więcej spożywane w nadmiarze mogą zwiększyć ryzyko wystąpienia miażdżycy lub zawału serca. Zalecane jest znaczne ograniczenie ich udziału w codziennej diecie, do tak niskiego poziomu, jak to możliwe, aby zapewnić właściwą wartość żywieniową.

Dlatego też podstawowa wiedza o składnikach odżywczych oraz świadomość ich znaczenia dla zdrowia i możliwość uzyskania informacji o składzie każdego produktu spożywczego pozwala dokonać konsumentom lepszych, mądrych wyborów żywieniowych. Od dnia 13 grudnia 2016 roku wprowadzono obowiązek informowania o wartości odżywczej produktów. Zgodnie z Rozporządzeniem nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności obowiązkowe jest umieszczenie na etykietach produktów spożywczych m.in. informacji żywieniowych o wartości odżywczej, które obejmują: wartość energetyczną oraz ilość tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, cukrów, białka oraz soli. Dodatkowo tabele mogą zawierać Referencyjne Wartości Spożycia (RWS), które  informują o procentowym udziale składników odżywczych w porcji (lub w 100g/100ml) danego produktu. Według wytycznych żywieniowych dotyczących ilości dziennego spożycia tłuszczów nasyconych przyjęto, że referencyjna wartość spożycia (RWS) dla przeciętnej osoby dorosłej przy diecie na 8400 kJ/2000 kcal to 70 g tłuszczu, w tym 20 g kwasów nasyconych, co stanowi nie więcej niż 10% całkowitego spożycia tłuszczów. Należy pamiętać, że ludzie różnią się między sobą wzrostem, masą i aktywnością, więc RWS nie stanowi wartości docelowej dla poszczególnych osób, ale jest jedynie zaleceniem.

Ze względu na rosnącą świadomość prozdrowotną konsumentów, a także szeroki asortyment produktów spożywczych dostępnych na rynku, przeanalizowano wyniki badań, uzyskane w ramach monitoringu jakości, w Zakładzie Jakości Żywności IBPRS, w celu określenia zgodności deklaracji producentów z wartościami rzeczywistymi. Porównano badaną i deklarowaną zawartość NKT oraz poziom RWS przeliczony na 100g produktu w 96 próbkach składających się z gotowych dań obiadowych i wyrobów mięsnych, pochodzących od różnych producentów.

Stwierdzono, że wartości deklarowane przez producentów we wszystkich próbkach pokrywają się z rzeczywistą zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych, co świadczy o prawidłowych informacjach zamieszczonych na etykietach. Przedstawione deklaracje w połączeniu z procentowym udziałem RWS pozwalają na opracowanie diety nieprzekraczającej zalecanej wartości nasyconych kwasów tłuszczowych NKT.

Spośród przebadanych próbek wyrobów mięsnych najwyższą zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych oznaczono w boczku wędzonym – na poziomie 10g/100g, co stanowi ok. 50% RWS, natomiast zdecydowanie mniej NKT oznaczono w smażonych polędwiczkach z kurczaka – ok. 1g/100g, czyli ok. 5% RWS. Dania obiadowe charakteryzowały się mniejszą zawartością NKT niż wyroby mięsne – od 0,3 g/100g w przypadku pierogów z kapustą i grzybami do 3,5 g/100g w pizzy z kurczakiem.  Na podstawie badań, które potwierdziły deklarowane na etykiecie wartości można zaobserwować jaka jest różnica w zawartości NKT dla poszczególnych produktów oraz jaki jest ich procentowy udział w referencyjnych wartościach spożycia. Znając zawartość NKT oraz zalecenia ich spożycia, można korzystnie dobierać poszczególne wyroby wchodzące w skład posiłków aby dzienna dieta nie przekraczała zalecanej wartości NKT dla osoby dorosłej o przeciętnej aktywności. Szczególną uwagę przy ustalaniu dziennej diety uwzględniającej NKT należy zwrócić na spożycie produktów mięsnych, aby nie stanowiły podstawy diety, gdyż mają wysoki RWS.

Wybierz temat: Dieta i zdrowie

Autor: IBPRS

IBPRS

mgr inż. Renata Rybicka - Starszy Specjalista w Zakładzie Jakości Żywności w Łodzi w Instytucie Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego

tech. Agnieszka Kaźmierczak - Specjalista w Zakładzie Jakości Żywności w Łodzi w Instytucie Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.