Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Wszystkich zainteresowanych tematyką dotyczącą łańcucha dostaw produktów rolnych i spożywczych zapraszamy do udziału w konferencji „Nieuczciwe praktyki handlowe – implementacja dyrektywy 2019/633 i egzekwowanie przepisów”.
16 marca br., godz. 10:00, online z wykorzystaniem aplikacji Microsoft Teams.
Aby wziąć udział w konferencji należy w dniu wydarzenia kliknąć link: https://bit.ly/30xeNb4.
Konferencja skierowana jest do podmiotów łańcucha dostaw produktów rolnych i spożywczych prowadzących działalność w Polsce.
Podczas konferencji zaprezentowane zostaną założenia, cele oraz implementacja dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/633 z dnia 17 kwietnia 2019 r. w sprawie nieuczciwych praktyk handlowych w relacjach między przedsiębiorcami w łańcuchu dostaw produktów rolnych i spożywczych oraz dotychczasowe doświadczenia w zakresie kontroli przeciwdziałania nieuczciwym praktykom handlowym na rynku rolno-spożywczym, w tym kontroli obowiązku zawierania umów na dostarczanie produktów rolnych.
Ministerstwo Rolnictwo i Rozwoju Wsi, Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
10.00 – 10:30 Rozpoczęcie spotkania i powitanie zaproszonych gości
Grzegorz Puda, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Tomasz Chróstny, Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów
Małgorzata Gośniowska-Kola, p.o. Dyrektora Generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa
10:30 – 11:00 Geneza, założenia, cele oraz implementacja unijnej dyrektywy 2019/633
Małgorzata Malesa, Departament Przetwórstwa i Rynków Rolnych w MRiRW
11:00 – 12:00 Przeciwdziałanie nieuczciwym praktykom – działania UOKiK i KOWR
Przewaga kontraktowa na rynku rolno-spożywczym
Piotr Adamczewski, Dyrektor Delegatury UOKiK w Bydgoszczy
Jacek Marczak, Zastępca Dyrektora Delegatury UOKiK w Bydgoszczy
Umowy na dostarczanie produktów rolnych
Monika Koźlakiewicz, Zastępca Dyrektora Departament Interwencji Rynkowych w KOWR
12:00 – 12:10 Podsumowanie i zakończenie spotkania
Przeczytaj także
18 lutego 2021 roku o godzinie 15:00 rozpocznie się kampania związana z obchodami Międzynarodowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności 2021, podczas której zostanie ogłoszone oficjalne hasło promujące tak ważny w kalendarzu Organizacji Narodów Zjednoczonych dzień.
Najbliższa edycja targów WorldFood Poland planowana jest w dniach 20-22 kwietnia 2021r. Jeżeli sytuacja epidemiczna oraz warunki administracyjne na to pozwolą, targi odbędą się w wersji tradycyjnej – stacjonarnej w Expo XXI w Warszawie. Organizatorzy przygotowali również alternatywną wersję on-line.
Końcówka 2020 roku to ogromne wyzwanie dla managerów branży spożywczej z powodu niebagatelnej liczby nowelizacji prawa żywnościowego. A wszystkie pojawiające się modyfikacje powinny być przestrzegane przez branżę spożywczą. Stąd narodził się pomysł zorganizowania Pierwszego e-Forum Prawa Żywnościowego.