Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
„Od pola do stołu”
Zaadaptowanie technologii „blockchain” na potrzeby rolnictwa postrzegane jest jako wielka szansa zarówno dla producentów, jak i konsumentów, którzy dzięki temu mogliby bez trudu śledzić losy surowców i produktów „od pola do stołu”. „Blockchain” po raz pierwszy pojawił się dekadę temu wraz z kryptowalutą bitcoinem i polega na cyfrowym rejestrowaniu transakcji bezgotówkowych w bezpośredni, wiarygodny i anonimowy sposób. „Z technologią «blockchain» wiąże się duże nadzieje. Naszym zadaniem jest ocena i weryfikacja możliwości jej zastosowania w warunkach eksperymentalnych”, wyjaśnia Rachel Halsema z Laboratorium Technologii i Innowacji należącego z do Grupy Banku Światowego.
Olej palmowy, kokosy i winogrona
Przemysł żywnościowy charakteryzuje się długim łańcuchem dostaw, co sprawia, że prześledzenie drogi produktu od momentu wytworzenia aż do jego sprzedaży konsumentowi jest zadaniem niezwykle trudnym – i w tym właśnie może pomóc „blockchain”. Wspomniane laboratorium uruchomiło program zastosowania nowej technologii w produkcji oleju palmowego, w ramach którego mali, niezależni rolnicy dostarczają danych potwierdzających, że wykorzystywane przez nich metody są bezpieczne dla środowiska, za co są potem wynagradzani. Podobne projekty obejmują też produkcję kokosów i winogron.
Przejrzystość dla konsumenta
Holenderska marka kawy działająca w ramach ruchu Sprawiedliwego Handlu, Moyee Coffee, planuje zwiększyć przejrzystość produkcji swoich wyrobów tak, by nabywcy wiedzieli jaka część płaconej przez nich kwoty pozostaje w Etiopii, skąd pochodzą ziarna kawy, wyjaśnia przedstawiciel firmy, Sander Govers. Dane dotyczące produkcji i pochodzenia surowców, w tym umowy z producentami i transakcje, wprowadzane są do systemu, a następnie przetwarzane przez specjalny algorytm AI. Konsument może uzyskać dostęp do wszystkich tych informacji za pomocą kodu QR umieszczonego na spodzie opakowania, opisuje Govers.
Przyszłe wyzwania
Ta innowacyjna strategia skierowana jest przede wszystkim do nabywców, którzy skłonni są zapłacić więcej z gwarancję, że rolnik, który wytworzył surowiec, został sprawiedliwie wynagrodzony. Według danych zebranych przez FAO w badania nad zastosowaniem „blockchain” w ciągu ostatnich 4 lat na całym świecie zainwestowano ponad 5 miliardów dolarów. Potencjalnym problemem może być jednak weryfikacja rzetelności danych oraz ustalenie czy transakcje wirtualne odpowiadają rzeczywistemu przepływowi pieniędzy, ponieważ „blockchain” nie daje możliwości potwierdzenia tych informacji. Inne poważne wyzwania, z jakimi będzie musiała zmierzyć się nowa technologia, to m.in. poszerzenie skali wstępnych projektów badawczych, cyfryzacja sektora spożywczego, a także rozwój standardów jakości niezbędnych przy wdrażaniu „blockchain”.
Źródła:
Przeczytaj także
Specyfika rynku owocowo-warzywnego zmusza wszystkie podmioty – producentów, grupy producenckie, przetwórców, importerów, eksporterów, hurtowników – do sprostania wymaganiom jakościowym i ilościowym. Informia, producent specjalistycznego oprogramowania dla sektora owoców i warzyw, dostarcza im odpowiednie narzędzia...
Grupa badaczy z Uniwersytetu w Jaén (UJA) w Hiszpanii opracowała specjalne narzędzie, które pozwala w jasny sposób określić jakość produktów spożywczych. Celem naukowców jest ułatwienie podejmowania decyzji podczas zakupów – wielu konsumentów nie jest bowiem pewna jak rozróżniać produkty ze względu na ich jakość. Przygotowany przez Hiszpanów model pozwala ustalić co powinno znaleźć się na etykiecie, aby wybór był prosty: długie czy krótkie słowa, liczby, kolory, znaki, a może symbole?...
Obowiązek identyfikowalności (z ang. traceability) w łańcuchu dostaw nie jest nowością, szczególnie dla takich branż jak: żywność, kosmetyki czy farmaceutyki. Jednak firmy sektora FMCG nie zawsze radzą sobie ze spełnieniem tego wymogu. Często, w sytuacji, gdy należy wycofać określoną partię produktów z rynku, ponieważ okazała się partią o stwierdzonej negatywnej jakości zdrowotnej...