Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Zastosowanie technologii „blockchain” w produkcji żywności

Kategoria: Biznes i Wydarzenia, Procesy i Technologie

„Od pola do stołu”

Zaadaptowanie technologii „blockchain” na potrzeby rolnictwa postrzegane jest jako wielka szansa zarówno dla producentów, jak i konsumentów, którzy dzięki temu mogliby bez trudu śledzić losy surowców i produktów „od pola do stołu”. „Blockchain” po raz pierwszy pojawił się dekadę temu wraz z kryptowalutą bitcoinem i polega na cyfrowym rejestrowaniu transakcji bezgotówkowych w bezpośredni, wiarygodny i anonimowy sposób. „Z technologią «blockchain» wiąże się duże nadzieje. Naszym zadaniem jest ocena i weryfikacja możliwości jej zastosowania w warunkach eksperymentalnych”, wyjaśnia Rachel Halsema z Laboratorium Technologii i Innowacji należącego z do Grupy Banku Światowego.

Olej palmowy, kokosy i winogrona

Przemysł żywnościowy charakteryzuje się długim łańcuchem dostaw, co sprawia, że prześledzenie drogi produktu od momentu wytworzenia aż do jego sprzedaży konsumentowi jest zadaniem niezwykle trudnym – i w tym właśnie może pomóc „blockchain”. Wspomniane laboratorium uruchomiło program zastosowania nowej technologii w produkcji oleju palmowego, w ramach którego mali, niezależni rolnicy dostarczają danych potwierdzających, że wykorzystywane przez nich metody są bezpieczne dla środowiska, za co są potem wynagradzani. Podobne projekty obejmują też produkcję kokosów i winogron.

Przejrzystość dla konsumenta

Holenderska marka kawy działająca w ramach ruchu Sprawiedliwego Handlu, Moyee Coffee, planuje zwiększyć przejrzystość produkcji swoich wyrobów tak, by nabywcy wiedzieli jaka część płaconej przez nich kwoty pozostaje w Etiopii, skąd pochodzą ziarna kawy, wyjaśnia przedstawiciel firmy, Sander Govers. Dane dotyczące produkcji i pochodzenia surowców, w tym umowy z producentami i transakcje, wprowadzane są do systemu, a następnie przetwarzane przez specjalny algorytm AI. Konsument może uzyskać dostęp do wszystkich tych informacji za pomocą kodu QR umieszczonego na spodzie opakowania, opisuje Govers.

Przyszłe wyzwania

Ta innowacyjna strategia skierowana jest przede wszystkim do nabywców, którzy skłonni są zapłacić więcej z gwarancję, że rolnik, który wytworzył surowiec, został sprawiedliwie wynagrodzony. Według danych zebranych przez FAO w badania nad zastosowaniem „blockchain” w ciągu ostatnich 4 lat na całym świecie zainwestowano ponad 5 miliardów dolarów. Potencjalnym problemem może być jednak weryfikacja rzetelności danych oraz ustalenie czy transakcje wirtualne odpowiadają rzeczywistemu przepływowi pieniędzy, ponieważ „blockchain” nie daje możliwości potwierdzenia tych informacji. Inne poważne wyzwania, z jakimi będzie musiała zmierzyć się nowa technologia, to m.in. poszerzenie skali wstępnych projektów badawczych, cyfryzacja sektora spożywczego, a także  rozwój standardów jakości niezbędnych przy wdrażaniu „blockchain”.

Źródła:

Autor: Wojciech Grodzicki

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn