Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W dniu 22 czerwca br. Narodowe Służby Zdrowotności i Jakości Rolnospożywczej Argentyny przekazały do Głównego Lekarza Weterynarii informację o zatwierdzeniu nowego wzoru świadectwa zdrowia dla pozyskanych ze skór przeżuwaczy kolagenu i żelatyny, przeznaczonych do spożycia, do celów farmaceutycznych, do użytku przemysłowego lub na inne cele wysyłanych na rynek Argentyny. Do dnia 27 lipca br. obowiązuje okres przejściowy, podczas którego ww. produkty mogą być eksportowane z towarzyszeniem zarówno dotychczasowego, jak i nowego wzoru świadectwa.
Nowy wzór świadectwa zdrowia został opublikowany na stronie Głównego Inspektoratu Weterynarii w zakładce: handel import eksport/żywność /wymagania i świadectwa poszczególnych państw trzecich oraz listy specyficzne/Argentyna.
https://www.wetgiw.gov.pl/handel-eksport-import/argentyna
Źródło: GIW
Przeczytaj także
Komisja UE ustanowiła najwyższe dopuszczalne limity – obowiązują od 1 lipca br.
Glikolipidy uzyskały zezwolenie na stosowanie dodatki do żywności m.in. w napojach z dodatkami smakowymi i środkami aromatyzującym
IJHARS sprawdziła jakość handlową koncentratów deserów (kisieli, budyni, galaretek, koncentratów ciast w proszku i kremów) i koncentratów obiadowych (drugich dań, zup i sosów) oraz znakowanie octów. Kontrolą objęto łącznie 131 podmiotów, w tym 94 sklepy i 37 producentów.