Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Alkaloidy opium w maku i niektórych produktach piekarniczych

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Prawo Żywnościowe

1 lipca br. weszło w życie nowe rozporządzenie Komisji UE w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów alkaloidów opium w maku i niektórych produktach piekarniczych.

W 2018 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności przyjął aktualizację opinii naukowej dotyczącej alkaloidów opium w nasionach maku. Nasiona maku zawierają morfinę oraz kodeinę na niskim poziomie, jednakże pod wypływem różnych czynników zawartość ta może wzrosnąć.

Komisja UE ustanowiła zatem najwyższe dopuszczalne limity oraz stwierdziła, że należy uwzględnić stężenie kodeiny w próbkach nasion maku, przekształcając kodeinę w ekwiwalent morfiny przy użyciu współczynnika 0,2.

W sekcji 8 załącznika do rozporządzenia (WE) nr 1881/2006 dodano zatem pozycję 8.5:

  • całe, mielone lub rozdrobnione nasiona maku wprowadzane do obrotu z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego - 20 mg/kg
  • wyroby piekarnicze zawierające nasiona maku lub ich produkty pochodne - 1,5mg/kg

Środki spożywcze wymienione w załączniku, które zostały zgodnie z prawem wprowadzone do obrotu przed dniem 1 lipca 2022 r., mogą pozostać w obrocie do upływu ich daty minimalnej trwałości lub terminu ich przydatności do spożycia.

Źródło: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32021R2142&qid=1655283934649&from=en

 

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki Przemysł piekarski

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.