Alkaloidy opium w maku i niektórych produktach piekarniczych
1 lipca br. weszło w życie nowe rozporządzenie Komisji UE w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów alkaloidów opium w maku i niektórych produktach piekarniczych.
W 2018 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności przyjął aktualizację opinii naukowej dotyczącej alkaloidów opium w nasionach maku. Nasiona maku zawierają morfinę oraz kodeinę na niskim poziomie, jednakże pod wypływem różnych czynników zawartość ta może wzrosnąć.
Komisja UE ustanowiła zatem najwyższe dopuszczalne limity oraz stwierdziła, że należy uwzględnić stężenie kodeiny w próbkach nasion maku, przekształcając kodeinę w ekwiwalent morfiny przy użyciu współczynnika 0,2.
W sekcji 8 załącznika do rozporządzenia (WE) nr 1881/2006 dodano zatem pozycję 8.5:
- całe, mielone lub rozdrobnione nasiona maku wprowadzane do obrotu z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego - 20 mg/kg
- wyroby piekarnicze zawierające nasiona maku lub ich produkty pochodne - 1,5mg/kg
Środki spożywcze wymienione w załączniku, które zostały zgodnie z prawem wprowadzone do obrotu przed dniem 1 lipca 2022 r., mogą pozostać w obrocie do upływu ich daty minimalnej trwałości lub terminu ich przydatności do spożycia.
Źródło: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32021R2142&qid=1655283934649&from=en
Przeczytaj także
-
14.07.2022
Lecytyna owsiana w wyrobach kakaowych
Lecytyna owsiana może być stosowana w wyrobach kakaowych i czekoladowych. Jakie są warunki jej stosowania?
-
02.05.2022
Uprawa maku i konopi włóknistych na nowych zasadach
7 maja 2022 r. zaczną obowiązywać przepisy, dzięki którym prowadzenie uprawy oraz skupu maku i konopi włóknistych będzie łatwiejsze.
-
18.08.2020
Glikoalkaloidy w ziemniakach – EFSA oceniła zagrożenie dla zdrowia publicznego
EFSA oceniła ryzyko dla zdrowia ludzi i zwierząt związane z obecnością glikoalkaloidów w żywności i paszy, zwłaszcza w ziemniakach i produktach otrzymywanych z ziemniaków.