Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Dla europejskich pszczelarzy po złym poprzednim roku przychodzi następny zły. Rok 2020 ustanawia nowy negatywny rekord dla tego sektora z 40% spadkiem zbiorów miodu. Unia Europejska, która nie jest samowystarczalna, dostarczy tylko 64% miodu na rynek UE. Niekorzystne warunki klimatyczne dotknęły producentów miodu w większości państw UE, jako że okres kwitnienia był krótszy. Jest to kolejny cios dla sektora, który cierpi z powodu strukturalnych zakłóceń rynkowych, o których świadczy zmienność rynku, mimo niskiego poziomu produkcji. Pszczelarze nigdy wcześniej nie obserwowali tak dużych rozbieżności między państwami członkowskimi, które są spowodowane obecnością obfitych deszczy i powodzi w Europie centralnej i wschodniej oraz poważnej suszy w lipcu.
Prognozy produkcji miodów
Jako że główni producenci miodów znajdują się w Europie wschodniej i południowej, grupa robocza Copa Cogeca o nazwie „Miód” prognozuje bezprecedensowy spadek produkcji oraz brak niektórych rodzajów miodu z tych regionów, na przykład miodu akacjowego. Na Węgrzech zbiory akacji stanowiły tylko 10% normalnego poziomu, natomiast zbiory wszystkich kwiatów wyniosły około 30% w porównaniu do normalnych ilości. Austriaccy specjaliści twierdzą, że jest to najgorszy zarejestrowany zbiór od dziesięcioleci. Znaczny spadek zarejestrowano w Portugalii (-80%) oraz we Włoszech (na południu między -70% a -80%).
Skoro moce produkcyjne w Europie są niewystarczające, biorąc pod uwagę popyt wewnętrzny, producenci powinni oczekiwać wzrostu cen. Tak jednak się nie stało. Ceny miodu w głównych krajach importujących stale spadają. Oprócz tego przyszłość pszczelarzy, którzy są pozbawieni odpowiednich narzędzi, jest zagrożona: brakuje solidnego oznaczania pochodzenia, a fałszowanie miodu jest bardzo trudne do wykrycia.
Europejscy prawodawcy powinni podjąć zdecydowane środki. Według Etienne’a Bruneau, przewodniczącego grupy roboczej „Miód” w Copa-Cogeca „W ostatnim roku alarmowaliśmy o sytuacji, wzywając Komisję Europejską do wyznaczenia awaryjnego planu działania. Oczywiste jest, że sytuacja nie polepsza się, a jest coraz gorsza. Ludzie muszą zrozumieć, że obecnie mówimy o przeżyciu 10 mln uli w UE. Jest to 10 mln uli, dzięki którym 650 tys. pszczelarzy jest w stanie się utrzymać oraz które zapylają uprawy milionów rolników. Dzięki nim wszyscy mogą korzystać z usług ekosystemowych dostarczanych przez pszczoły. Dlatego też ta sytuacja stanowi zagrożenie, które nie dotyka tylko naszego sektora!” W odniesieniu do oczekiwanych środków, Etienne Bruneau powiedział „WPR walczy z niekorzystnymi skutkami zmienności rynkowej produktów zwierzęcych, takich jak mleko czy mięso. Należy pilnie wdrożyć środki zarządzania ryzykiem i środki promocji produktów europejskich dla sektora, jak również oznaczenie pochodzenia miodu oraz objąć ściślejszą kontrolą import z krajów trzecich”.
Źródło: https://copa-cogeca.eu/Menu.aspx
Przeczytaj także
Miód spadziowy z Beskidu Wyspowego to już 44. polski produkt, który został wpisany do rejestru Komisji Europejskiej. Rejestr tworzony jest w ramach europejskiej polityki jakości i ochrony wyjątkowych produktów regionalnych.
Honey Innovations Sp. z o.o. jest startup’em założonym w 2020 r. przez pracowników naukowych SGGW w celu komercjalizacji badań na temat suszenia miodu.
Nie masz pewności jak dokładnie zdefiniować pojęcie fałszowania żywności? W przypadku tego typu zagrożenia, należy wziąć pod uwagę dwie główne kategorie: celowe fałszerstwo oraz zafałszowanie motywowane czynnikami finansowymi...