Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Zespół naukowców z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie opracował przekąskę energetyczną z dodatkiem mięsa karpia

Kategoria: Składniki Żywności

Zespół naukowców pod kierownictwem dr inż. Joanny Tkaczewskiej z Katedry Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych na Wydziale Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie opracował przekąskę z dodatkiem mięsa karpia. Z uwagi na fakt, że mięso karpia jest doskonałym źródłem kwasów omega-3, wapnia, aminokwasów rozgałęzionych oraz antyoksydacyjnych bioaktywnych peptydów, za cel projektu przyjęto zaprojektowanie przekąski z karpia o charakterze prozdrowotnym przeznaczonych dla sportowców, którzy są szczególnie narażeni na stres oksydacyjny.

„Jak wskazują liczne badania naukowe wspomaganie zdolności wysiłkowych stało się ważnym elementem dzisiejszego sportu.  Zawodnicy stosują różne metody i środki, które mają na celu przyspieszenie powysiłkowej regeneracji organizmu, ochronę stawów, uzupełnianie energii, mikro- i makroelementów oraz utrzymanie optymalnej struktury ciała. Niewłaściwie przyjmowane suplementy, zwłaszcza te otrzymywane syntetycznie mogą zagrozić zdrowiu lub życiu. Uzasadnionym było więc stworzenie nowego produktu spożywczego o właściwościach prozdrowotnych, który ze względu na zawartość składników aktywnych i wysoką wartość odżywczą z powodzeniem może zastąpić szereg różnych suplementów diety stosowanych przez sportowców wyczynowych i uprawiających sport rekreacyjnie (m.in. BCAA, witaminy antyoksydacyjne, kwasy omega 3), a dodatkowo może zostać użyty jako naturalna, smaczna i bezpieczna przekąska okołowysiłkowa. Dlatego nasz zespół opracował recepturę na przekąskę z dodatkiem mięsa karpia, w formie batonika, która mogłaby być szczególnie atrakcyjna dla młodych  konsumentów. Projektowany produkt spożywczy kierowany jest w szczególności do osób uprawiających sport wyczynowo, a także podejmujących aktywność fizyczną regularnie, ale nie zrzeszonych w klubach sportowych i przywiązujących dużą wagę do aspektów powiązanych ze zdrowym trybem życia” – mówi dr inż. Joanna Tkaczewska.

 

Badania zrealizowano w ramach projektu:

Projektowanie innowacyjnych przetworów z karpia typu „Snack Food” o charakterze prozdrowotnym przeznaczonych dla sportowców” finansowanego w ramach programu LIDER VII przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju o wartości 1 141 125,00 zł. Projekt realizowany jest w latach 2017-2019.  Numer umowy: LIDER/21/0003/L-7/15/NCBR/2016

Autor: Uniwersytet Rolniczy w Krakowie

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn