Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zintegrowane rozwiązanie Ishida wspiera dalszy rozwój Chips Way

Kategoria: Procesy i Technologie

Najnowszy system pakowania przekąsek Ishida Europe umożliwił czołowemu producentowi z Serbii sprostać rosnącemu popytowi, potroić moce produkcyjne i niemal podwoić wydajność. 

Dane liczbowe:

1. Firma Chips Way zainwestowała w trzy systemy pakowania iTPS Inspira złożone z trzech wag wielogłowicowych Ishida RV zamontowanych na sześciu rotacyjnych maszynach pakujących Inspira.

2. Nowe linie pakują chipsy ziemniaczane z wydajnością około 70–80 opakowań na minutę.

3. W porównaniu z poprzednimi rozwiązaniami systemy iTPS ograniczyły straty o 2% i zwiększyły prędkość pakowania o blisko 100%.

4. Obecnie Chips Way podczas dwóch zmian realizuje produkcję, która wcześniej zajmowała sześć.

5. Czas przezbrojenia jednego systemu uległ skróceniu z 20 do zaledwie 5 minut,   a przestoju na wyczyszczenie wszystkich linii pakujących z czterech do dwóch godzin. 


Założona w 1971 roku firma Chips Way należy do liderów rynku słonych przekąsek w Europie Środkowo-Wschodniej. Jej marki Čačanski čips i Gricko są dostępne w całej Serbii i dziesięciu innych krajach Europy. Ze względu na pełne wykorzystanie mocy produkcyjnych firma poszukiwała szybkiego, niezawodnego i wydajnego rozwiązania, które umożliwiłoby obsługę stale rosnącej liczby zamówień.

Za pośrednictwem serbskiego przedstawiciela CD System Ishida dostarczyła i zainstalowała trzy zintegrowane systemy pakowania (Integrated Total Packaging Systems, iTPS). Każdy składa się z naważarki 18-głowicowej Ishida CCW-RV-218 zamontowanej na dwóch rotacyjnych maszynach pakujących Inspira z wbudowanymi gardzielowymi wykrywaczami metali. W pełni zintegrowane linie pakujące łączą maksymalną wydajność, niezawodność i elastyczność przy niemal zerowych stratach i odpadach folii oraz ogólnej efektywności (OEE) przekraczającej 99%.

Ishida to marka rozpoznawalna na całym świecie, która oferuje najlepsze wyniki, jakość i obsługę, dlatego wybór był dla nas oczywisty – mówi Luka Jovanović, dyrektor operacyjny Chips Way.

W Chips Way systemy iTPS obsługują opakowania w rozmiarach 20–280 g. Dla opakowań 40 g prędkość maszyny pakującej wynosi 70–80 opakowań na minutę; maksymalna prędkość dla chipsów to 120 opakowań na minutę. Dodatkowy zapas wydajności umożliwia dalsze zwiększanie tempa pakowania w zależności od potrzeb. Poprawiła się również dokładność i powtarzalność procesów – straty w porównaniu z poprzednim systemem zmniejszyły się o 2%.

Obecnie, dzięki wyższej efektywności, Chips Way w trakcie dwóch zmian pakuje tyle, ile wcześniej w trakcie sześciu, a prędkość pakowania w przeliczeniu na kilogram wzrosła niemal dwukrotnie.

Maszyny Ishida pracują codziennie przez dwie ośmiogodzinne zmiany. Wagi wielogłowicowe z serii RV delikatnie, precyzyjnie i z dużą prędkością dozują lekkie i kruche produkty z dziewięcioma wariantami przypraw. Jako że podczas zmiany potrzebne są nawet trzy przezbrojenia, ogromną zaletą iTPS jest szybkość i prostota ich wykonywania.

Maszyny Ishida skracają czas potrzebny na przezbrojenie z 20 do zaledwie 5 minut – wyjaśnia Luka Jovanović. – Co więcej, wcześniej musiał je wykonywać wyszkolony personel techniczny. W przypadku Ishidy wystarczy wymienić zespół formujący, co może zrobić operator linii.

Mniej czasu zajmuje także czyszczenie. Przestój potrzebny na regularne mycie po dwóch zmianach wynosi teraz tylko dwie godziny, co oznacza oszczędność 50% w porównaniu z wcześniejszymi maszynami. Łatwość obsługi iTPS odciąża też dział utrzymania ruchu, ponieważ rutynowe czynności mogą wykonywać operatorzy linii.

Przy zróżnicowanej ofercie produktowej wszechstronność iTPS umożliwia firmie szybkie reagowanie na zmieniające się zamówienia i oczekiwania klientów.

– Prędkość, niezawodność, precyzja ważenia i pakowania oraz łatwość przezbrojeń i czyszczenia to dla nas ogromne atuty systemów iTPS Ishida – podsumowuje Luka Jovanović. – Te maszyny stały się filarem dalszego wzrostu. W miarę rozwoju naszej oferty będziemy inwestować w kolejne urządzenia.​

Źródło: Ishida

Autor:Ishida Europe
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Procesy i Technologie

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać w  Polityce Prywatności.