Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zmiana zasad etykietowania alkoholi spirytusowych w UE

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Trójstronne porozumienie

Unia Europejska zatwierdziła modyfikację zasad etykietowania i produkcji napojów spirytusowych, która obejmuje m.in. stworzenie rejestru kontroli w państwach członkowskich oraz maksymalny limit zawartości cukru w tego typu wyrobach. Trójstronne porozumienie w tej sprawie, zawarte między Komisją Europejską, Parlamentem Europejskim oraz Radą UE, zmienia obowiązujące od 2008 r. regulacje dotyczące etykietowania w stosunku do wszystkich alkoholi spirytusowych sprzedawanych w UE, włączając w to produkty importowane oraz napoje wpisane na listę Chronionego Oznaczenia Geograficznego.

Dokładniejsze informacje dla konsumentów

Jak twierdzi Komisarz ds. Rolnictwa i Rozwoju Wsi UE, Phil Hogan, nowe prawo „zapewni konsumentom dostęp do bardziej precyzyjnych informacji dotyczących metod wykorzystywanych podczas produkcji” wysokoprocentowych alkoholi. Komisja Europejska zaznacza, że porozumienie to stanowi „gwarancję przejrzystego znakowania napojów spirytusowych we wszystkich krajach UE”, co przyczyni się do „ujednolicenia” zasad etykietowania na poziomie całej Wspólnoty. Utworzenie rejestru organów kontrolnych w poszczególnych państwach członkowskich ułatwi natomiast konsumentom dostęp do „autentycznych” produktów.

Zwiększona ochrona napojów z oznaczeniem geograficznym

„Produkty wpisane na listę Chronionych Oznaczeń Geograficznych, takie jak koniak, Baileys, Jenever czy ouzo, będą również lepiej zabezpieczone przed niedozwolonym ich wykorzystywaniem w charakterze składników oraz rejestracją podobnych marek”, podkreśla Komisja. Aby porozumienie weszło w życie we wszystkich państwach Wspólnoty, musi zostać jeszcze oficjalnie zatwierdzone przez Parlament Europejski oraz Radę Unii Europejskiej.

Źródła:

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.