Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Zmiany cen reprezentatywnych dla mięsa drobiowego

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Komisja Europejska przyjęła rozporządzenie wykonawcze 2018/1299 z dnia 26 września 2018 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1484/95 w odniesieniu do ustalania cen reprezentatywnych w sektorach mięsa drobiowego i jaj oraz w odniesieniu do albumin jaj (Dz. U. UE seria L z dnia 28 września 2018 r., 244/4).

Zgodnie z rozporządzeniem

Ustala się ceny reprezentatywne dla następujących produktów w sektorach mięsa drobiowego i jaj oraz w odniesieniu do albumin jaj:

  • kurczaki oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako »kurczaki 70 %« lub inaczej prezentowane, mrożone,
  • kurczaki oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako »kurczaki 65 %« lub inaczej prezentowane, mrożone,
  • kawałki z ptactwa z gatunku Gallus domesticus bez kości, mrożone,
  • piersi z kurczaka, mrożone,
  • nogi z kurczaka, mrożone,
  • kawałki z indyków bez kości, mrożone,
  • przetwory z ptactwa z gatunku Gallus domesticus niepoddane obróbce cieplnej.

Obowiązywanie

Rozporządzenie weszło w życie 28 września 2018 r. i od tej daty ma zastosowanie.

www.food-law.pl 

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Przeczytaj także

  • 05.11.2018

    Zmiany w jakości handlowej ziemniaków

    Obecnie jest procedowany projekt rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej ziemniaków (Dz.U. 2003 nr 194 poz. 1900). W nowelizacji proponuje się uzupełnić skrót nazwy ziemniaki wczesne poprzez wprowadzenie skrótu dla powszechnie stosowanej w Polsce nazwy ziemniaków „młode"...

     

    Czytaj więcej
  • 29.10.2018

    Nowe Chronione Oznaczenia Geograficzne (ChOG)

    Komisja Europejska wydała szereg rozporządzeń wykonawczych dotyczących rejestracji chronionych oznaczeń geograficznych. Zaliczają się do nich: „Rucavas baltais svisoys”, „Morcilla de Burgos”, „Marrone di Serino”/„Castagna di Serino”, „Αγκινάρα Ιρίων” (Agkinara Irion)...

    Czytaj więcej
  • 25.10.2018

    Zatwierdzenie destylatu drzewnego jako środka aromatyzującego

    Uchwalono nowe rozporządzenie Komisji (UE) 2018/1246 z dnia 18 września 2018 r. zmieniające załącznik I do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 w celu wpisania destylatu drzewnego do unijnego wykazu środków aromatyzujących...

    Czytaj więcej

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn