Bezpieczeństwo żywności i żywienia - komentarz
Centrum Prawa Żywnościowego
Komisja Europejska wydała rozporządzenie wykonawcze 2018/1293 z dnia 26 września 2018 r. zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) 2017/2470 w odniesieniu do warunków stosowania laktitolu jako nowej żywności.
Zgodnie z rozporządzeniem
- We wpisie dotyczącym laktitolu w unijnym wykazie nowej żywności, na którą wydano zezwolenie, jak przewidziano w art. 8 rozporządzenia (UE) 2015/2283, wprowadza się zmiany,
- kategoria żywności - Suplementy żywnościowe w rozumieniu dyrektywy 2002/46/WE (kapsułki, tabletki lub proszek) przeznaczone dla osób dorosłych,
- maksymalny poziom - 20 g/dzień,
- dodatkowe wymogi dotyczące etykietowania - nowa żywność jest oznaczana na etykiecie zawierających ją środków spożywczych jako »laktitol«.”,
- zmiana polega zwłaszcza na możliwości stosowania ww. substancji jako proszku.
Obowiązywanie
Rozporządzenie weszło w życie 17 października 2018 r. i od tej daty ma zastosowanie.
Przeczytaj także
Komisja Europejska przyjęła rozporządzenie wykonawcze 2018/1299 z dnia 26 września 2018 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1484/95 w odniesieniu do ustalania cen reprezentatywnych w sektorach mięsa drobiowego i jaj oraz w odniesieniu do albumin jaj (Dz. U. UE seria L z dnia 28 września 2018 r., 244/4)...
Obecnie jest procedowany projekt rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej ziemniaków (Dz.U. 2003 nr 194 poz. 1900). W nowelizacji proponuje się uzupełnić skrót nazwy ziemniaki wczesne poprzez wprowadzenie skrótu dla powszechnie stosowanej w Polsce nazwy ziemniaków „młode"...
Komisja Europejska wydała szereg rozporządzeń wykonawczych dotyczących rejestracji chronionych oznaczeń geograficznych. Zaliczają się do nich: „Rucavas baltais svisoys”, „Morcilla de Burgos”, „Marrone di Serino”/„Castagna di Serino”, „Αγκινάρα Ιρίων” (Agkinara Irion)...
Polecane produkty