Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Zmiany warunków stosowania laktitolu

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Komisja Europejska wydała rozporządzenie wykonawcze 2018/1293 z dnia 26 września 2018 r. zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) 2017/2470 w odniesieniu do warunków stosowania laktitolu jako nowej żywności.

Zgodnie z rozporządzeniem

- We wpisie dotyczącym laktitolu w unijnym wykazie nowej żywności, na którą wydano zezwolenie, jak przewidziano w art. 8 rozporządzenia (UE) 2015/2283, wprowadza się zmiany,

- kategoria żywności - Suplementy żywnościowe w rozumieniu dyrektywy 2002/46/WE (kapsułki, tabletki lub proszek) przeznaczone dla osób dorosłych,

- maksymalny poziom - 20 g/dzień,

- dodatkowe wymogi dotyczące etykietowania - nowa żywność jest oznaczana na etykiecie zawierających ją środków spożywczych jako »laktitol«.”,

- zmiana polega zwłaszcza na możliwości stosowania ww. substancji jako proszku.

Obowiązywanie

Rozporządzenie weszło w życie 17 października 2018 r. i od tej daty ma zastosowanie.     

www.food-law.pl

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Przeczytaj także

  • 08.11.2018

    Zmiany cen reprezentatywnych dla mięsa drobiowego

    Komisja Europejska przyjęła rozporządzenie wykonawcze 2018/1299 z dnia 26 września 2018 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1484/95 w odniesieniu do ustalania cen reprezentatywnych w sektorach mięsa drobiowego i jaj oraz w odniesieniu do albumin jaj (Dz. U. UE seria L z dnia 28 września 2018 r., 244/4)...

    Czytaj więcej
  • 05.11.2018

    Zmiany w jakości handlowej ziemniaków

    Obecnie jest procedowany projekt rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej ziemniaków (Dz.U. 2003 nr 194 poz. 1900). W nowelizacji proponuje się uzupełnić skrót nazwy ziemniaki wczesne poprzez wprowadzenie skrótu dla powszechnie stosowanej w Polsce nazwy ziemniaków „młode"...

     

    Czytaj więcej
  • 29.10.2018

    Nowe Chronione Oznaczenia Geograficzne (ChOG)

    Komisja Europejska wydała szereg rozporządzeń wykonawczych dotyczących rejestracji chronionych oznaczeń geograficznych. Zaliczają się do nich: „Rucavas baltais svisoys”, „Morcilla de Burgos”, „Marrone di Serino”/„Castagna di Serino”, „Αγκινάρα Ιρίων” (Agkinara Irion)...

    Czytaj więcej

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn