Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Znaczny spadek opłacalności produkcji indyków

Kategoria: Biznes

Od początku roku ceny skupu indyków w Polsce uległy znacznej obniżce. W pierwszym tygodniu października 2020 r. przeciętnie indory skupowano po 4,28 PLN/kg, czyli aż o 29% taniej w relacji rocznej. Ceny skupu indyczek były jeszcze niższe – 4,09 PLN/kg, również o 28% taniej niż przed rokiem.

Spadek opłacalności produkcji indyków w wyniku spadku cen skupu

Spadek cen skupu przyczynił się do znacznego obniżenia opłacalności produkcji indyków, szczególnie indyczek. Jak wynika z danych MRiRW, jeszcze w styczniu br. relacja 1kg żywca indyczego do 1kg paszy wyniosła 4,22, co oznacza, że była o 14% wyższa od średniej z ostatnich trzech lat. W kolejnych miesiącach wskaźnik ten ulegał obniżeniu, ale jeszcze do marca kształtował się powyżej średniej wieloletniej. Natomiast od kwietnia obserwowano znaczne korekty w dół, w sierpniu osiągając poziom 2,98 – najniższy od ponad 5 lat.

Spadek cen spowodowany nadwyżką produkcji w stosunku do popytu

Polska jest największym producentem indyków w UE. W 2019 r. 41% wyprodukowanego mięsa indyczego została skierowana na eksport, co potwierdza, że sytuacja na tym rynku jest silnie uzależniona od sytuacji na rynkach eksportowych. W związku z COVID-19 popyt ze strony HoReCa w UE, a także food service został znacznie ograniczony, czego nie był w stanie zrekompensować wzrost popytu ze strony detalu. Według danych MRiRW, w II kw. 2020 wyeksportowano 53,2 tys. t mięsa indyczego o wartości 116,3 mln EUR, czyli odpowiednio o 24 i 1% r/r, co oznacza, że eksporterzy sprzedali niewiele mniej, ale osiągnęli przychód, o blisko jedną czwartą mniejszy r/r.

Liczba wstawień piskląt wyższa od średniej z 3 lat

Dodatkowo, pomimo spadku cen skupu, aż do lipca wstawienia piskląt indyczych kształtowały się powyżej średniej z ostatnich 3 lat. Miesięczne wstawienia wahały się od 3,4 do 4,7 mln sztuk. Łącznie w okresie I-VII 2020 wstawiono ponad 30,5 mln piskląt, czyli aż o 14% więcej r/r. Dopiero w sierpniu br. producenci dokonali znacznej redukcji wstawień do 3,6 mln, czyli o 16% mniej m/m i o 9% mniej r/r.

Niepewna przyszłość produkcji indyków

Przez ponad 2 lata, przed COVID-19, produkcja indyków w Polsce była wysoce opłacalna, co skłaniało producentów do rozwoju swojej działalności. Biorąc pod uwagą długość cyklu produkcyjnego i znaczne ograniczenie wstawień w sierpniu, oczekujemy, że sytuacja dochodowa producentów w najbliższych miesiącach powinna ulec poprawie. Nadal jednak wszelkie prognozy rozwoju sytuacji na tym rynku uzależnione są od rozwój kryzysu COVID-19.

 

Źródło: www.agronomist.pl

Wybierz temat: Przemysł mięsny

Autor: BNP Paribas

BNP Paribas

Magdalena Kowalewska
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek mięsa i jaj

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.