Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Trwają konsultacje publiczne prowadzone przez Komisję Europejską, związane z inicjatywą Zrównoważonych Systemów Żywnościowych w UE (Sustainable Food Systems – SFS).
Inicjatywa odnosi się do prawa dotyczącego ram horyzontalnych z myślą o przyspieszeniu i ułatwieniu przejścia na zrównoważony rozwój oraz zapewnieniu, aby żywność wprowadzana na rynek UE była w coraz większym stopniu zgodna z zasadami zrównoważonego rozwoju.
Inicjatywa ma na celu:
Określi ona ogólne zasady i cele oraz wymogi i obowiązki podmiotów w systemie żywnościowym UE.
Nadesłane opinie zostaną uwzględnione przy dalszych pracach nad tą inicjatywą, a zebrane wyniki zostaną wykorzystane w prowadzonej przez KE ocenie ryzyka.
Aby wziąć udział w konsultacjach publicznych, należy wypełnić kwestionariusz online na stronie: https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/13174-Zrownowazony-unijny-system-zywnosciowy-nowa-inicjatywa/public-consultation_pl.
Konsultacje trwają do 21 lipca br. Zachęcamy do udziału.
Źródło: MRiRW
Przeczytaj także
Naukowcy z Uniwersytetu w Bonn opublikowali raport, w którym dokonali przeglądu ostatnich badań dotyczących różnych aspektów konsumpcji mięsa. Wzywają do ograniczenia spożycia mięsa o co najmniej 75%… najlepiej do 20 kg lub mniej rocznie.
Nowe ogólnoeuropejskie badanie ponad 20 000 konsumentów wykazało, że mniej niż połowa z nich ma zaufanie do branży spożywczej, a zaledwie jedna trzecia uważa, że spożywana przez nich żywność jest zrównoważona.
Wniosek ma na celu wsparcie państw członkowskich w zapewnianiu dostępu do wiedzy związanej ze zrównoważeniem rozwojem, zmianami klimatu i ochroną środowiska (dotyczy to szkół, szkolnictwa wyższego, organizacji pozarządowych). Opublikowane nowe europejskie ramy kompetencji w zakresie zrównoważonego rozwoju określają kompetencje konieczne dla zielonej transformacji.