Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Spożycie mięsa a zrównoważony rozwój – naukowcy apelują: spożycie mięsa musi spaść

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Mięso stało się kontrowersyjnym tematem w debatach publicznych, ponieważ obejmuje wiele wymiarów zrównoważonego rozwoju, w tym kwestii ekonomicznych, społecznych, środowiskowych, zdrowotnych i dobrostanu zwierząt. Mięso ma znacznie większy ślad środowiskowy i klimatyczny niż żywność pochodzenia roślinnego, a także może wiązać się z negatywnymi skutkami dla zdrowia. Opcje technologiczne mogą pomóc w zwiększeniu zrównoważonej produkcji mięsa, ale niezbędne są również zmiany w konsumpcji. Szczególnie w krajach o wysokich dochodach, gdzie ludzie spożywają średnio dużo mięsa, istotne będą znaczące redukcje.

Jednak wegetariański styl życia dla wszystkich niekoniecznie byłby najlepszą opcją. Zwłaszcza w krajach o niskich dochodach, pożywne pokarmy roślinne nie są dostępne fizycznie lub cenowo przez cały rok. Również produkcja zwierzęca jest ważnym źródłem dochodu dla wielu ubogich gospodarstw domowych. Potrzebne są dalsze badania nad sposobem promowania zmian technologicznych i behawioralnych przy jednoczesnym zarządzaniu kompromisami w zakresie zrównoważonego rozwoju.

Produkcja mięsa wymaga więcej ziemi i wody niż produkcja żywności na bazie roślin i ma znacznie większy ślad środowiskowy i klimatyczny

Naukowcy z Uniwersytetu w Bonn opublikowali swój raport w czasopiśmie Annual Review of Resource Economics , w którym dokonali przeglądu ostatnich badań dotyczących różnych aspektów konsumpcji mięsa, zarówno środowiskowych, jak i ekonomicznych.

Według nich produkcja mięsa wymaga więcej ziemi i wody niż produkcja żywności na bazie roślin i generuje znacznie większy ślad środowiskowy i klimatyczny. Dlatego, na tle planetarnych ograniczeń, wysoki i dalej rosnący poziom spożycia mięsa jest niepokojący.

Każdy obywatel UE spożywa ok. 80 kg mięsa rocznie, a każdy soczysty stek i kiełbasa ma swoją dodatkową cenę, której nie płacimy w kasie – natomiast hodowla zwierząt szkodzi klimatowi i środowisku.

Naukowcy wzywają do ograniczenia spożycia mięsa o co najmniej 75%… najlepiej do 20 kg lub mniej rocznie

Autor badania, prof. dr Matin Qaim jest zdania, że gdyby wszyscy ludzie spożywali tyle mięsa, co Europejczycy lub Amerykanie, z pewnością nie zrealizowalibyśmy międzynarodowych celów klimatycznych i wiele ekosystemów upadłoby.

Dlatego naukowcy wzywają nas wszystkich do zmniejszenia spożycia mięsa, twierdząc, że musi ono spaść o „co najmniej 75 procent… najlepiej do 20 kilogramów lub mniej rocznie”.

Naukowcy nie opowiadają się jednak za całkowitym odejściem od mięsa, powołując się na wyzwania w regionach, w których uprawa roślinnej żywności na dużą skalę nie jest możliwa, a także społeczności, które są zależne od białka zwierzęcego, szczególnie w słabo rozwiniętych częściach świata.

W takich przypadkach zwierzęta są często kluczowym elementem zdrowej diety. Dla wielu osób są również ważnym źródłem dochodu. Utrata dochodów z mleka, jajek i mięsa może zagrozić ich źródłom utrzymania.

Bogatsze kraje generują większą emisję

Jednak według zespołu badawczego te regiony nie stanowią problemu – to kraje bogatsze generują większość emisji.

Naukowcy twierdzą, że podniesienie podatków na mięso może być jednym z rozwiązań w przyszłości, ale wzywają również do większego włączenia tematu „zrównoważonej konsumpcji” np. do programów szkolnych. Musimy stać się bardziej wrażliwi na globalny wpływ naszych decyzji. Dotyczy to nie tylko jedzenia, ale także koszuli, którą kupujemy w dyskoncie na jeden wieczór na przyjęciu.

Źródło: https://www.annualreviews.org/doi/10.1146/annurev-resource-111820-032340

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Przemysł mięsny

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

  • 01.03.2022

    Santander AGROskop luty 2022: mięso

    Tendencje w eksporcie mięsa były mocno zróżnicowane, w zależności od segmentu rynku. Na wyniki sprzedaży zagranicznej wołowiny i drobiu wpływała niższa podaż mięsa na rynku krajowym z jednej strony oraz silny wzrost cen, z drugiej strony. Odwrotną sytuację obserwowaliśmy na rynku wieprzowiny, gdzie ceny spadały w 2021 r., zaś rosła podaż.

    Czytaj więcej
  • 21.02.2022

    Chiny stawiają na mięso hodowane komórkowo

    Chińskie Ministerstwo Rolnictwa i Obszarów Wiejskich opublikowało właśnie swój oficjalny pięcioletni plan rolny, w którym po raz pierwszy uwzględniono mięso hodowane komórkowo.

    Czytaj więcej
  • 18.02.2022

    Produkty hybrydowe – kompromis pomiędzy mięsożernością a wegetarianizmem

    Elastyczny wegetarianizm czyli fleksitarianizm to podejście żywieniowe, które bazuje na diecie  warzywno-owocowej, dopuszczając od czasu do czasu spożycie mięsa i ryb. Dieta fleksitariańska odwraca dotychczasowe trendy, w których spożywaliśmy dużo białka zwierzęcego, a niewiele roślinnego. Przemysł spożywczy analizuje rynek konsumentów i próbuje wypełnić  niszę rynkową w zakresie produktów hybrydowych.

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.