Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

100 ton izraelskich pomarańczy skażonych pestycydami

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Fińskie służby celne odrzuciły transport 104 ton pomarańczy importowanych z Izraela z powodu wykrytej obecności bromopropylatu, pestycydu zakazanego w UE.

Bromopropylat jest akarycydem stosowanym przeciwko przędziorkom znajdującym się w owocach cytrusowych. UE zakazała całkowicie stosowanie tego pestycydu w 2011 r., ponieważ nie można było udowodnić, że jest bezpieczny dla konsumentów.

Służby celne w Finlandii zbadały i odrzuciły pierwszą partię pomarańczy z Izraela już w lutym, a do połowy kwietnia zbadały próbki z 16 partii transportu przesyłek i zakazały wwozu na teren Finlandii ośmiu z nich.

Jonna Neffing, szefowa ds. bezpieczeństwa produktów fińskich Służb Celnych oznajmiła, że służby zawsze sprawdzają pierwsze przesyłki, które docierają do Finlandii na początku nowego sezonu zbiorów. Gdy odkryli problemy z przesyłkami, postanowiono kontynuować kontrole do końca sezonu zbiorów pomarańczy w Izraelu. Najprawdopodobniej będą również przeprowadzane zintensyfikowane kontrole podczas następnego sezonu zbiorów.

Tylko transporty pomarańczy, które zostały uznane za bezpieczne dla konsumentów, mogły trafić do sklepów. Urzędnicy celni stwierdzili, że przed lutym br. bromopropylat nie był wykrywany w izraelskich pomarańczach od kilku lat.

 

Źródło: https://yle.fi/uutiset/osasto/news/customs_blocks_100_tons_of_pesticide-tainted_israeli_oranges/11326095

Wybierz obszar: Badania żywności

Autor: FoodFakty

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.