100 ton izraelskich pomarańczy skażonych pestycydami
Fińskie służby celne odrzuciły transport 104 ton pomarańczy importowanych z Izraela z powodu wykrytej obecności bromopropylatu, pestycydu zakazanego w UE.
Bromopropylat jest akarycydem stosowanym przeciwko przędziorkom znajdującym się w owocach cytrusowych. UE zakazała całkowicie stosowanie tego pestycydu w 2011 r., ponieważ nie można było udowodnić, że jest bezpieczny dla konsumentów.
Służby celne w Finlandii zbadały i odrzuciły pierwszą partię pomarańczy z Izraela już w lutym, a do połowy kwietnia zbadały próbki z 16 partii transportu przesyłek i zakazały wwozu na teren Finlandii ośmiu z nich.
Jonna Neffing, szefowa ds. bezpieczeństwa produktów fińskich Służb Celnych oznajmiła, że służby zawsze sprawdzają pierwsze przesyłki, które docierają do Finlandii na początku nowego sezonu zbiorów. Gdy odkryli problemy z przesyłkami, postanowiono kontynuować kontrole do końca sezonu zbiorów pomarańczy w Izraelu. Najprawdopodobniej będą również przeprowadzane zintensyfikowane kontrole podczas następnego sezonu zbiorów.
Tylko transporty pomarańczy, które zostały uznane za bezpieczne dla konsumentów, mogły trafić do sklepów. Urzędnicy celni stwierdzili, że przed lutym br. bromopropylat nie był wykrywany w izraelskich pomarańczach od kilku lat.
Przeczytaj także
-
12.02.2020
Pierwszy kraj UE wprowadził zakaz stosowania glifosatu
Austria miała być pierwszym krajem UE, który zakaże stosowania glifosatu, jednak to władze Luksemburga wcześniej doprowadzą do wprowadzenia zakazu.
-
26.11.2019
Ponad 54% próbek przypraw z Indii zawiera pestycydy. Raport 2019 r. z monitorowania pestycydów Indyjskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności
Na początku listopada Indyjski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Norm Żywności opublikował raport na temat monitorowania danych na temat pozostałości pestycydów w produktach spożywczych w tym przypraw. Wyniki są zatrważające.
-
18.06.2019
Pestycydy w żywności ekologicznej - wykrywanie
Żywność ekologiczna jest coraz bardziej popularna, a tym samym coraz droższa. Organiczne owoce i warzywa uprawiane są bez syntetycznych pestycydów, dlatego często są postrzegane jako zdrowsze niż te uprawiane przy wykorzystaniu tych substancji. Jednak nie wszystkie produkty z etykietą "eko" są całkowicie wolne od pestycydów, a wykrycie niewielkich ilości substancji może być trudne.