Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Antyoksydanty z otrębów w nurcie „czystej etykiety”

Kategoria: Składniki Żywności

Przeciwutleniacze ze zbóż

Najnowsze badania naukowców z Uniwersytetu Stanu Pensylwania w USA wskazują, że naturalne przeciwutleniacze występujące w otrębach zbóż mogą przedłużać trwałość żywności i stanowić interesującą alternatywę dla syntetycznych antyoksydantów stosowanych powszechnie w przemyśle spożywczym. Badacze przyjrzeli się działaniu alkilorezorcynoli, substancji naturalnie syntetyzowanych przez rośliny takie jak pszenica, żyto czy jęczmień, którym służą one w obronie przed pleśniami, bakteriami i innymi mikroorganizmami. Okazuje się, że związki te mogą w podobny sposób chronić również żywność.

W zgodzie z „czystą etykietą”

Branża spożywcza stawia obecnie na naturalne składniki, których poszukują coraz bardziej świadomi żywieniowo konsumenci, wciąż niewiele jest jednak naturalnych przeciwutleniaczy zgodnych z trendem „czystej etykiety”, które byłyby równie efektywne, co ich syntetyczne odpowiedniki. Aliklorezorcynole mogą okazać się skutecznym rozwiązaniem – właściwości prozdrowotne i antynowotworowe czynią z nich idealne dodatki do żywności naturalnego pochodzenia. Substancje te znajdują się w okrywie owocowo-nasiennej zbóż, która zazwyczaj stanowi odpad przemysłowy wykorzystywany jako pasza dla zwierząt.

Ochrona kwasów omega-3

Zespół amerykańskich naukowców opracował metodę ekstrakcji alkilorezorcynoli z otrębów żytnich, a następnie sprawdził w jakim stopniu są one w stanie zapobiec jełczeniu bogatych w omega-3 olejów w postaci emulsji, takich jak mieszanina octu winnego i oleju. Badacze wybrali emulsje ze względu na fakt, że w takiej właśnie formie najczęściej spożywa się oleje, na przykład jako dressingi do sałatek. Naukowcy wykazali, że alkilorezorcynole działają przeciwutleniająco, hamując degradację kwasów tłuszczowych omega-3 w porównaniu do emulsji bez dodatku antyoksydantów. Następnie sprawdzili oni efektywność tych związków w stosunku do powszechnie używanych przeciwutleniaczy – naturalnego alfa-tokoferolu (witaminy E) oraz syntetycznego butylowanego hydroksytoluenu.

Kontrowersyjne rezultaty

Alkilorezorcynole okazały się mniej skuteczne niż ich naturalne lub syntetyczne odpowiedniki. Badacze podkreślają jednak, że wykorzystane przez nich ekstrakty nie były całkowicie wolne od zanieczyszczeń, co mogło wpłynąć na wyniki eksperymentów. Należy wziąć również pod uwagę fakt, że w doświadczeniach zastosowano mieszaninę różnych alkilorezorcynoli o odmiennych strukturach cząsteczkowych. Kolejne badania nad właściwościami poszczególnych typów tych substancji z pewnością wykażą które alkilorezorcynole są mniej lub bardziej efektywne niż konwencjonalne antyoksydanty wykorzystywane w przemyśle spożywczym.

Źródła:

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.