Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

„Czysta etykieta”: alternatywy dla EDTA

Kategoria: Składniki Żywności

Trend „czystej etykiety”

Związki chelatowe, takie jak kwas wersenowy (EDTA) są szeroko wykorzystywane w przemyśle spożywczym w celu zapewnienia świeżości produktów. EDTA jest wyjątkowo skutecznym związkiem i wielu przypadkach jego stosowanie jest niezbędne, aby zachować odpowiednie właściwości żywności i napojów. Jest to substancja niedroga i wykazująca znikomy wpływ na jakość sensoryczną produktów. Jednak jej syntetyczne pochodzenie i brak możliwości biodegradacji sprawiają, że wielu producentów poszukuje skutecznych zamienników. Nie udało się jednak dotychczas uzyskać zgodnego z trendem „czystej etykiety” substytutu EDTA, który byłby równie efektywny.

Niezastąpione EDTA?

Istnieje kilka prawdopodobnych mechanizmów, dzięki którym EDTA wykazuje właściwości spowalniające utlenianie lipidów. Pierwszym z nich jest skuteczne wiązanie jonów metali, które działają jak katalizatory przyspieszające procesy oksydacyjne. Drugi to stosunkowo mały wpływ pH na chelatujące działanie EDTA, które pozostaje wydajne nawet w zakresie pH 3-5 charakterystycznym dla większości kwaśnych produktów spożywczych. Trzeci mechanizm to zdolność EDTA do relokacji jonów metali z miejsc, w których najintensywniej zachodzą procesy utleniania. Ostatnia postulowana cecha EDTA warunkująca jego świetne właściwości antyoksydacyjne to obniżanie potencjału redox jonów Fe.

Ekstrakty roślinne

Wciąż poszukiwane są efektywne związki chelatowe, które wpisywałyby się w nurt „czystej etykiety” i wykazywały właściwości równie korzystne, jak EDTA. Równocześnie analizuje się substancje, które byłyby w stanie zastąpić ten związek przynajmniej w ograniczonym zakresie. Badania wskazują, że rozwiązaniem może być połączenie różnych składników, takich jak ekstrakty roślinne. W eksperymencie z wykorzystaniem majonezów i sosu sałatkowego mieszanina ekstraktów z mięty zielonej, rozmarynu oraz zielonej herbaty wykazała pożądane działanie przeciwutleniające. Chociaż konieczne było użycie większej ich ilości niż EDTA, to ekstrakty zapewniły dobrą ochronę antyoksydacyjną w badanych próbkach żywności i trwają obecnie prace nad udoskonaleniem tej formuły.

Alternatywne technologie

Prowadzone są również badania nad rozwojem innych technologii, stanowiących alternatywę dla EDTA. Przykładem może być umieszczanie związków chelatowych w opakowaniach produktów, które mogą być innym sposobem na wykorzystanie doskonałych właściwości wiążących syntetycznych substancji. Naukowcy są przekonani, że dalsze prace w tym zakresie przyczynią się do pogłębienia wiedzy na temat działania chelatów w produktach spożywczych i pozwolą producentom na zastosowanie akceptowalnych przez konsumentów substytutów EDTA.

Źródło:

http://www.informmagazine-digital.org/informmagazine/july_august_2018/MobilePagedArticle.action?articleId=1406135#articleId1406135

Autor:Wojciech Grodzicki
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.