AOCS oficjalnie przyjął dwie ustalone metody analityczne od Japońskiego Stowarzyszenia Chemików Olejów (JOCS), a także Zalecane Praktyki tworzenia oficjalnych wspólnych metod JOCS / AOCS. To ostatecznie rozszerza dostęp do cennych narzędzi do weryfikacji autentyczności żywności i wykrywania zanieczyszczeń
Użytkownicy metod AOCS uzyskają dostęp do dwóch dobrze sprawdzonych metod JOCS, które mogą:
Określić kwas tłuszczowy zajmujący 2 pozycję w triglicerydach.
Oznaczyć ilościowo estry monochloropropanodiolu (MCPD) i estry glicydolu w olejach jadalnych.
AOCS przyjęła również Zalecaną Praktykę do oznaczania ilościowego estrów MCPD i estrów glicydolowych w olejach rybnych - wspólne badanie, w ramach którego zostanie przeprowadzone opracowanie oficjalnej wspólnej metody JOCS / AOCS.
Oficjalna metoda AOCS Ch 3a-19
Wspólna oficjalna metoda JOCS / AOCS Ch 3a-19. Zatwierdzona 2019
Oznaczanie składu kwasów tłuszczowych na 2 pozycji metodą transestryfikacji olejów i tłuszczów przy użyciu lipazy Candida antarctica
Metoda AOCS Cd 29d-19
Wspólna oficjalna metoda JOCS / AOCS Cd 29d-19. Zatwierdzona 2019
2- / 3-MCPD Estry kwasów tłuszczowych i glicydylowych estrów kwasów tłuszczowych w olejach jadalnych i tłuszczach metodą hydrolizy enzymatycznej
Z uwagi na globalny rozwój łańcucha dostaw żywności, konieczne jest ciągłe doskonalenie i wymyślanie bardziej efektywnych metod zapewniania bezpieczeństwa, jakości i autentyczności produktów i składników w nich występujących. Połączenie wykorzystania metagenomiki, analizy i obszernej bazy danych, dało nowe spojrzenie na kwestię złożoności łańcucha dostaw.
Rynek zalewany jest informacjami o kolejnych zafałszowaniach żywności. Wszelkie standardy i historyczne przekonania o braku takich fałszerstw są obalane przez kolejne sensacyjne informacje. Co w takim razie czeka nas w 2020 roku.
W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.
Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco: