Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

AOCS rozszerza dostęp do narzędzi do weryfikacji autentyczności żywności

Kategoria: Biznes i Wydarzenia

AOCS oficjalnie przyjął dwie ustalone metody analityczne od Japońskiego Stowarzyszenia Chemików Olejów (JOCS), a także Zalecane Praktyki tworzenia oficjalnych wspólnych metod JOCS / AOCS. To ostatecznie rozszerza dostęp do cennych narzędzi do weryfikacji autentyczności żywności i wykrywania zanieczyszczeń

Użytkownicy metod AOCS uzyskają dostęp do dwóch dobrze sprawdzonych metod JOCS, które mogą:

  1. Określić kwas tłuszczowy zajmujący 2 pozycję w triglicerydach.
  2. Oznaczyć ilościowo estry monochloropropanodiolu (MCPD) i estry glicydolu w olejach jadalnych.

AOCS przyjęła również Zalecaną Praktykę do oznaczania ilościowego estrów MCPD i estrów glicydolowych w olejach rybnych - wspólne badanie, w ramach którego zostanie przeprowadzone opracowanie oficjalnej wspólnej metody JOCS / AOCS.

Oficjalna metoda AOCS Ch 3a-19

Wspólna oficjalna metoda JOCS / AOCS Ch 3a-19. Zatwierdzona 2019

Oznaczanie składu kwasów tłuszczowych na 2 pozycji  metodą transestryfikacji olejów i tłuszczów przy użyciu lipazy Candida antarctica

Metoda AOCS Cd 29d-19

Wspólna oficjalna metoda JOCS / AOCS Cd 29d-19. Zatwierdzona 2019

2- / 3-MCPD Estry kwasów tłuszczowych i glicydylowych estrów kwasów tłuszczowych w olejach jadalnych i tłuszczach metodą hydrolizy enzymatycznej

Źródło: AOCS

 

Probase 360 - baza zafałszowań żywnośći:

Wybierz obszar: Food Fraud

Autor: FoodFakty

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn