W Europie ujawniono wieloletnie ognisko zakażeń Listerią monocytogenes, powiązane z produktami rybnymi duńskiej firmy Polar Salmon Hjerting Laks. Śledztwo wykazało, że skażone ryby trafiały nie tylko na rynek duński, ale również do Włoch, Niemiec i Szwecji.
Wyniki wyszukiwania
-
18.04.2025
Syntezy Miesiąca Strefy Managera - kwiecień 2025 - nagranie
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - kwiecień 2025" z 11.04.2025 r. W części RASFF szczegółowa analiza objęła zagrożenia związane z pestycydami w 2024 r.
-
18.04.2025
Wyniki kontroli jakości jaj
IJHARS sprawdziła jakość jaj dostępnych w sklepach. Zidentyfikowane uchybienia w znakowaniu nie nosiły znamion zafałszowania.Czytaj więcej -
18.04.2025
Duńska firma w ogniu krytyki - Listeria wędrowała z rybami przez Europę
-
18.04.2025
Foie gras produkowane bez konieczności kontrowersyjnego karmienia
Naukowcom udało się odtworzyć luksusowe właściwości foie gras, wykorzystując wątrobę i tłuszcz kaczek hodowanych i ubijanych w sposób naturalny, unikając kontrowersyjnych technik stosowanych w tradycyjnej produkcji.
-
17.04.2025
Aresztowanie 29 osób oraz przejęcie 26 ton nielegalnych pestycydów we Francji i Hiszpanii
Działania organów ścigania z Francji i Hiszpanii oraz Europolu doprowadziły do aresztowania 29 członków organizacji przestępczej oraz przejęcia 26 ton nielegalnych środków ochrony roślin.
-
17.04.2025
Przekroczenie dopuszczalnej ilości kadmu w ostropeście plamistym
Firma Auchan została zobligowana do wycofania poniższego produktu, z uwagi na przekroczenie dopuszczalnej ilości kadmu.Czytaj więcej -
17.04.2025
Ocena bezpieczeństwa „probiotyków” w suplementach diety
Irlandzki Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności opracował sprawozdanie w zakresie bezpieczeństwa probiotyków stosowanych w suplementach dietyCzytaj więcej -
16.04.2025
“Strategie dla opakowań. Trendy – prawo - rozwiązania” - konferencja Centrum Zrównoważonych Opakowań
Już 24 kwietnia w Warszawie, podczas konferencji “Strategie dla opakowań. Trendy – prawo - rozwiązania” eksperci podzielą się wiedzą, o tym: Co zmieni PPWR? Które opakowania przetrwają zmiany? Co mówi klientowi etykieta? Jakie są kluczowe statystyki opakowaniowe?Czytaj więcej -
16.04.2025
Raport tygodniowy RASFF (07.04-13.04.2025)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
-
16.04.2025
W Wietnamie zlikwidowano masową produkcję zafałszowanego mleka w proszku dla niemowląt i osób z przewlekłymi chorobami
W wyniku przeprowadzonych działań władze Wietnamu zlikwidowały jedną z największych w historii kraju grup przestępczych zajmujących się produkcją i dystrybucją zafałszowanego mleka w proszku. Szacowany przychód z nielegalnej działalności wyniósł ok. 20 mln USD.Czytaj więcej -
16.04.2025
Rusza rejestracja na jubileuszową konferencję ROL-EKO
To będzie wydarzenie, które połączy naukowców i przedsiębiorców zajmujących się ekologicznymi uprawami i produkcją żywności. Konferencja ROL-EKO, która jesienią odbędzie się w Poznaniu, stanie się areną wymiany wiedzy i doświadczeń pomiędzy naukowcami, liderami branży czy pasjonatami nowoczesnego rolnictwa.Czytaj więcej -
16.04.2025
W jaki sposób kolor może wpływać na innowacyjność słonych przekąsek?
GNT wyjaśnia, w jaki sposób barwniki roślinne mogą pomóc producentom wpisać się w najpopularniejsze trendy.