Wyniki wyszukiwania
-
20.06.2025
Międzynarodowe ognisko jednofazowej Salmonella Typhimurium związane z produktami czekoladowymi. Kluczowa rola sekwencjonowania genomowego i wnioski dla branży spożywczej
W 2022 roku światowy przemysł spożywczy stanął w obliczu poważnego kryzysu – wybuchu międzynarodowego ogniska jednofazowej Salmonella Typhimurium ST34, związanego z popularnymi produktami czekoladowymi dla dzieci.
-
20.06.2025
FFSW 2025 - dzień 5 - 13.06.2025 - nagranie
Nagranie z FoodFakty Saferty Week 2025 - dzień 5 - Połącz siły na rzecz bezpieczeństwa – Bezpieczeństwo żywności w łańcuchu żywnościowym – Największe wyzwania – mikrobiologia/fizykochemia Cz. 2
-
20.06.2025
Targi TAROPAK obierają zrównoważony kierunek – pora na mądrość w opakowaniu!
TAROPAK – targi przyszłości i tradycji w nowym wydaniu. Z nową datą, nową wizją i nową Dyrektor wydarzenie zyskuje świeży i mocny impuls do wzmocnienia swojej pozycji na mapie wydarzeń branżowych w Europie Środkowo-Wschodniej.
-
20.06.2025
FSA odradza stosowanie plastiku pochodzącego z oceanów do pakowania żywności
Nie ma wystarczających dowodów, aby potwierdzić bezpieczeństwo stosowania plastiku pochodzącego z oceanów w opakowaniach mających kontakt z żywnością. Istnieje ryzyko, że mogą zawierać substancje mutagenne, rakotwórcze lub toksyczne.
-
19.06.2025
Ubój owiec w celach religijnych przeprowadzany w skrajnie niehigienicznych warunkach
W Estonii odkryto i zlikwidowano nielegalny ubój owiec przeprowadzany w skrajnie niehigienicznych warunkach, który wykonywano w celu sprzedaży mięsa muzułmańskim nabywcom.
-
19.06.2025
FFSW 2025 - dzień 4 - 12.06.2025 - nagranie
Nagranie z FoodFakty Saferty Week 2025 - dzień 4 - Połącz siły na rzecz bezpieczeństwa – Bezpieczeństwo żywności w łańcuchu żywnościowym – Największe wyzwania – mikrobiologia/fizykochemia Cz. 1
-
19.06.2025
Ogniska zakażeń Salmonella enterica I 4:I: w 33 stanach USA w latach 2023–2024: gotowe do spożycia mięsa dojrzewające jako źródło zakażeń (raport CDC)
W latach 2023–2024 w Stanach Zjednoczonych odnotowano ogólnokrajową epidemię zakażeń Salmonella enterica I 4:I:, powiązaną z konsumpcją gotowych do spożycia wędliny i mięsa dojrzewającego
-
19.06.2025
44 innowacje w dziedzinie żywności w 9 klastrach wg FAO, których rozwój oczekiwany jest w ciągu najbliższych 25 lat
Systemy rolno-spożywcze na całym świecie przechodzą głębokie przemiany, które są napędzane zarówno nowymi osiągnięciami technologicznymi i odkryciami naukowymi, jak i pilną potrzebą przejścia na bardziej zrównoważone i odporne modele produkcji żywności.
-
18.06.2025
Kartoniarka bez kleju - zobacz ją na żywo!
W dniach 23–27 czerwca w siedzibie Fenix Systems odbędą się pokazy na żywo przełomowej kartoniarki NICETUCK od firmy Tiber Pack – pierwszego na świecie w pełni automatycznego systemu pakowania kartonów bez użycia kleju. To nie wizja przyszłości, to realna technologia, którą możesz zobaczyć i przetestować w Polsce tylko przez jeden tydzień.
-
18.06.2025
Wdrożenie EUDR w Polsce - projekt ustawy
Projektowane przepisy dotyczą m.in. określenia właściwych organów i ich uprawnień oraz uregulowania przeprowadzania kontroli w zakresie przestrzegania przepisów rozporządzenia EUDR
-
18.06.2025
FSA ostrzega osoby z alergiami przed importowanymi produktami czekoladowymi w stylu dubajskim
FSA opublikowała ostrzeżenie dla osób z alergiami, które powinny zachować ostrożność przy zakupie importowanej czekolady w stylu dubajskim, ponieważ niektóre produkty mogą nie mieć jasnych i wiarygodnych etykiet.
-
18.06.2025
Raport tygodniowy RASFF (09.06-15.06.2025)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...