Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

„Badanie towarów spożywczych” – najnowsza publikacja PWN z zakresu jakości żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Biznes i Wydarzenia

Praktyczne kompendium wiedzy

Wydawnictwo Naukowe PWN przedstawia przewodnik po najważniejszych badaniach z zakresu jakości i wartości odżywczej wybranych towarów spożywczych. Profesor Akademii Górniczo Hutniczej w Krakowie (AGH) Wiktor Kubiński z zespołem naukowców opracowali praktyczne kompendium wiedzy dotyczące zastosowania metod badania towarów spożywczych.

Książka zawiera przegląd bardzo wielu metod badania takich produktów jak np.:

- mięso, podroby i przetwory

- drób, jaja i przetwory

- tłuszcze roślinne i zwierzęce

- warzywa i owoce

- przetwory zbożowe

Dla studentów i specjalistów

Publikacja skierowana jest m.in. do studentów wydziałów towaroznawstwa uczelni ekonomicznych, uczelni rolniczych i przyrodniczych oraz różnych uczelni technicznych, np. wydziałów zarządzania i inżynierii produkcji.  Książką powinni być również zainteresowani pracownicy działów kontroli jakości firm z szeroko pojętej branży spożywczej, technolodzy w przedsiębiorstwach oraz specjaliści z zakresu produkcji i bezpieczeństwa żywności.

„Zapewnienie jakości i trwałości wyrobów”

„Proces badania żywności jest podstawowym elementem zapewnienia wymaganej jakości w produkcji artykułów spożywczych. Zarówno producenci, jak i dystrybutorzy żywności są zobowiązani do wprowadzenia na rynek towarów spożywczych w pełni bezpiecznych i nie zagrażających zdrowiu i życiu konsumentów. Wykonywanie wszechstronnych badań artykułów spożywczych pozwala na zapewnienie odpowiedniej jakości i trwałości wyrobów. Przedstawiona do recenzji praca stanowi pewnego rodzaju przewodnik po ujętych normami metodach badania wybranych towarów spożywczych” – tak opisują książkę dr hab. inż. Marek Ryczek oraz dr inż. Sławomir Klatka z Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.

Książka jest już dostępna w księgaranich zarówno w tradycyjnym formacie papierowym, jak i w wersjach EPUB/MOBI oraz IBUK.

(link)

O autorach:

dr hab. inż. Wiktor Kubiński - profesor Akademii Górniczo Hutniczej w Krakowie, Wydział Zarządzania. Wykładowca akademicki z 40-letnim stażem, autor ok. 200 artykułów naukowych oraz książek, a także 8 patentów (3 wdrożonych w przemyśle).

dr inż. Mariusz Niekurzak - adiunkt w Katedrze Badań Operacyjnych na Wydziale Zarządzania Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie. Wykładowca akademicki, współautor 2 książek z zakresu wiedzy o towarach przemysłowych i ponad 40 artykułów naukowych i rozdziałów w książkach z obszaru nauk technicznych i ekonomicznych.

dr inż. Ewa Kubińska-Jabcoń - adiunkt w Katedrze Badań Operacyjnych na Wydziale Zarządzania Akademii Górniczo- Hutniczej w Krakowie. Wykładowca akademicki, ekspert w dziedzinie analizy ryzyka w różnych gałęziach gospodarki, autorka około 64 artykułów oraz dwóch książek.

Wybierz obszar: Badania żywności Nowości rynkowe

Autor: PWN

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn