Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Bakterie oporne na powszechnie stosowane środki przeciwdrobnoustrojowe wciąż często spotykane u ludzi i zwierząt

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Oporność Salmonelli i Campylobacter na powszechnie stosowane środki przeciwdrobnoustrojowe jest często obserwowana u ludzi i zwierząt, ujawnia raport opublikowany przez ECDC oraz EFSA. Jednak równoczesna oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe o krytycznym znaczeniu dla ludzi była generalnie wykrywana na niskim poziomie, z wyjątkiem niektórych rodzajów Salmonelli i Campylobacter coli w kilku krajach.

Co ujawnia raport?

Oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe jest obecnie jednym z największych światowych zagrożeń, wpływającym na ludzi, zwierzęta i środowisko. Współpraca pozostaje kluczem do rozwiązania tego złożonego problemu. W kilku krajach zaobserwowano obiecujące tendencje, w których rosnący odsetek bakterii pochodzących od zwierząt służących do produkcji żywności był wrażliwy na wszystkie badane środki przeciwdrobnoustrojowe. Ponadto zmniejsza się częstość występowania beta-laktamaz o rozszerzonym spektrum (ESBL) i beta-laktamaz AmpC (AmpC) wytwarzających E. coli.

Spadek oporności Salmonelli na ampicylinę i tetracyklinę zaobserwowano również u ludzi w kilku krajach w latach 2013–2021. Było to szczególnie widoczne u S. Typhimurium, typ Salmonelli powszechnie łaczony ze świniami i cielętami, który często jest wielolekooporny. Dane pokazują również tendencje malejące w oporności Campylobacter jejuni na erytromycynę u ludzi i brojlerów. Ten rodzaj antybiotyku jest bardzo ważny w leczeniu kampylobakteriozy.

Jednak raport pokazuje również tendencję wzrostową w tym samym okresie w oporności S. Enteritidis i C. jejuni na cyprofloksacynę u ludzi. S. Enteritidis i C. jeuni powodują większość przypadków zakażeń salmonellozą i kampylobakteriozą u ludzi.

Podobne tendencje zaobserwowano u C. jejuni u brojlerów w latach 2009-2020, gdzie w kilku krajach wzrosła oporność na cyprofloksacynę. Poziom oporności Campylobacter na ciprofloksacynę jest obecnie tak wysoki, że ten środek przeciwdrobnoustrojowy nie może być już zalecany w leczeniu ciężkich zakażeń Campylobacter u ludzi.

Oporność E. coli  na karbapenemy pozostaje rzadka u zwierząt i ludzi służących do produkcji żywności. Ponieważ karbapenemy są klasą środków przeciwdrobnoustrojowych ostatniej szansy, wszelkie odkrycia wykazujące oporność na nie u bakterii odzwierzęcych stanowią problem. Dlatego należy monitorować i badać oporność na karbapenemy.

EFSA publikuje również kilka interaktywnych narzędzi komunikacyjnych (kliknij w zdjęcie):

Antimicrobial Resistance monitoring story map
 
Antimicrobial Resistance in indicator E. Coli story map
 
Antimicrobial Resistance key indicators dashboard
 Interaktywne  narzędzie do wizualizacji danych  pokazuje poziomy odporności u ludzi, zwierząt i żywności w poszczególnych krajach w latach 2020 i 2021. 
Zapoznaj się z danymi: Oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe w Europie
Podobnie jak w poprzednich latach, dane dotyczące oporności ludzi na antybiotyki przenoszone przez żywność i wodę są publikowane w  atlasie nadzoru nad chorobami zakaźnymi ECDC  (w ramach chorób odpowiednio kampylobakterioza, salmonelloza i szigeloza). 
Źródło: EFSA

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Mikrobiologia żywności

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.