Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Dynie są szczególnie popularne o tej porze roku, niezależnie od tego czy służą do gotowania posiłków, czy rzeźbienia lampionów z strasznymi twarzami. Wg danych Eurostat, w całej Unii Europejskiej, w 2019 roku dynie oraz różnego rodzaju tykwy uprawiano na około 25 tys. hektarów.
Liderzy w produkcji dyni
Państwem o największej produkcji dyni i tykw w 2019 r. była Francja ze swoimi 129,4 tys. t produkcji. Następnie drugie miejsce zajmowała Hiszpania z 129,1 tys. t, a na trzeciej pozycji uplasowały się Niemcy z 86 tys. t dyń i tykw. Na czwartej pozycji znajdowała się Portugalia z prawie 73 tys. t wyprodukowanych dyń.
W Polsce dynie coraz popularniejsze
Na piątym miejscu w rankingu była Polska z 68, 5 tys. t produkcji dyni i tykw o 3% mniej rok do roku, ale o 8% więcej CAGR 2015-2019. Wg danych Eurostat powierzchnia upraw dyni w Polsce systematycznie rośnie. W 2019 r. były one uprawiane w Polsce na 1,8 tys. ha, tj. o 6,5% więcej r/r oraz prawie 7% CAGR 2015-2019, co oznacza, że duży niekorzystny wpływ na poziom zbiorów mają zmieniające się w ostatnich latach warunki klimatyczne.
Popyt na dynie w UE rośnie
W 2019 roku UE sprowadziła z zagranicy 31 tys. t dyń i tykw, 81% więcej niż w 2012 roku. Największy udział importu w 2019 roku pochodzi z RPA (18%), a następnie z Panamy (12%), Maroko (11%), Argentyny (10%), a także Brazylii (9%).
Importujemy dynie z Hiszpanii
Polska zaimportowała w 2019 r. 19,2 tys. t dyń. Głównie z Hiszpanii, dostarczającej 31% całego polskiego importu. Polski import stanowi 1,5% światowego importu tego produktu, dając naszemu krajowi 13. miejsce w światowym imporcie. Jednocześnie Polska ma silnie negatywny bilans handlu zagranicznego dyniami i innymi tykwami sięgający wartości ponad 16 mln EUR.
Czołowi eksporterzy dyń
W 2019 r. eksport w UE wyniósł łącznie 642 tys. t dyń za 539 mln EUR w tym poza granice UE wyeksportowała 217 tys. t. W 2019 r. unijny eksport trafiał głównie do Szwajcarii i Izraela. Spośród państw członkowskich UE, najwięcej dyni i tykwy wyeksportowała w 2019 r. Hiszpania (523 tys. t, za 363 mln EUR, 27% światowego eksportu) zajmując 2 pozycję w eksporcie dyń na świecie, zaraz za Meksykiem zajmujących pozycje czołowego eksportera dyń i tykw (523 tys. t, za 355 mln EUR, 31% światowego eksportu).
Polska eksportuje mało dyń
Polski eksport dyń stanowi tylko 0,2% światowego eksportu tego produktu, zajmując 25. pozycję w światowym eksporcie. W 2019 r. z Polski wyeksportowano 4,1 tys. t dyń, głównie do Niemiec, gdzie sprzedano 30% całego polskiego eksportu w tej kategorii, 1,2 tys. t za 866 tys. EUR. Drugim odbiorcą dyń z Polski jest Belgia z 19% udziałem tj. 0,5 tys. t dyń za 215 tys. EUR. Na trzecim miejscu plasuje się Słowacja z 10% udziałem w całym eksporcie tj. 384 t za 199 tys. EUR.
Źródło: www.agronomist.pl
Przeczytaj także
Federacja Polskich Banków Żywności opublikowała raport „Nie marnuj jedzenia 2020”.
Covid-19 dotkliwie zmienił sezon ziemniaczany 2019/20 w Europie.
Narodowy Instytut Zdrowia zaprezentował najnowsze zalecenia zdrowego żywienia. Talerz zdrowia - nowy model zaleceń jest alternatywą Piramidy Zdrowego Żywienia. Jego zaletą jest widoczna rekomendacja spożycia różnorodnych produktów, podejście które powinno stanowić podstawę zdrowego stylu życia.