Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Coraz więcej dyń na polskim i europejskim rynku

Kategoria: Biznes

Dynie są szczególnie popularne o tej porze roku, niezależnie od tego czy służą do gotowania posiłków, czy rzeźbienia lampionów z strasznymi twarzami. Wg danych Eurostat, w całej Unii Europejskiej, w 2019 roku dynie oraz różnego rodzaju tykwy uprawiano na około 25 tys. hektarów.

Liderzy w produkcji dyni

Państwem o największej produkcji dyni i tykw w 2019 r. była Francja ze swoimi 129,4 tys. t produkcji. Następnie drugie miejsce zajmowała Hiszpania z 129,1 tys. t, a na trzeciej pozycji uplasowały się Niemcy z 86 tys. t dyń i tykw. Na czwartej pozycji znajdowała się Portugalia z prawie 73 tys. t wyprodukowanych dyń.

W Polsce dynie coraz popularniejsze

Na piątym miejscu w rankingu była Polska z 68, 5 tys. t produkcji dyni i tykw o 3% mniej rok do roku, ale o 8% więcej CAGR 2015-2019. Wg danych Eurostat powierzchnia upraw dyni w Polsce systematycznie rośnie. W 2019 r. były one uprawiane w Polsce na 1,8 tys. ha, tj. o 6,5% więcej r/r oraz prawie 7% CAGR 2015-2019, co oznacza, że duży niekorzystny wpływ na poziom zbiorów mają zmieniające się w ostatnich latach warunki klimatyczne.

Popyt na dynie w UE rośnie

W 2019 roku UE sprowadziła z zagranicy 31 tys. t dyń i tykw, 81% więcej niż w 2012 roku. Największy udział importu w 2019 roku pochodzi z RPA (18%), a następnie z Panamy (12%), Maroko (11%), Argentyny (10%), a także Brazylii (9%).

Importujemy dynie z Hiszpanii

Polska zaimportowała w 2019 r. 19,2 tys. t dyń. Głównie z Hiszpanii, dostarczającej 31% całego polskiego importu. Polski import stanowi 1,5% światowego importu tego produktu, dając naszemu krajowi 13. miejsce w światowym imporcie. Jednocześnie Polska ma silnie negatywny bilans handlu zagranicznego dyniami i innymi tykwami sięgający wartości ponad 16 mln EUR.

Czołowi eksporterzy dyń

W 2019 r. eksport w UE wyniósł łącznie 642 tys. t dyń za 539 mln EUR w tym poza granice UE wyeksportowała 217 tys. t. W 2019 r. unijny eksport trafiał głównie do Szwajcarii i Izraela. Spośród państw członkowskich UE, najwięcej dyni i tykwy wyeksportowała w 2019 r. Hiszpania (523 tys. t, za 363 mln EUR, 27% światowego eksportu) zajmując 2 pozycję w eksporcie dyń na świecie, zaraz za Meksykiem zajmujących pozycje czołowego eksportera dyń i tykw (523 tys. t, za 355 mln EUR, 31% światowego eksportu).

Polska eksportuje mało dyń

Polski eksport dyń stanowi tylko 0,2% światowego eksportu tego produktu, zajmując 25. pozycję w światowym eksporcie. W 2019 r. z Polski wyeksportowano 4,1 tys. t dyń, głównie do Niemiec, gdzie sprzedano 30% całego polskiego eksportu w tej kategorii, 1,2 tys. t za 866 tys. EUR. Drugim odbiorcą dyń z Polski jest Belgia z 19% udziałem tj. 0,5 tys. t dyń za 215 tys. EUR. Na trzecim miejscu plasuje się Słowacja z 10% udziałem w całym eksporcie tj. 384 t za 199 tys. EUR.

 

 

Źródło: www.agronomist.pl

Wybierz temat: Owoce i warzywa

Autor:BNP Paribas
BNP Paribas
Karolina Załuska
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek owoców i warzyw
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.