Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Częściowe zniesienie przez Republikę Kirgiską ograniczeń związanych z HPAI

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

8 października 2021 r. służba właściwa Republiki Kirgiskiej zniosła tymczasowy zakaz wwozu do Kirgistanu drobiu oraz produktów drobiowych z terytorium Polski, z wyjątkiem województwa mazowieckiego oraz wielkopolskiego.
W ww. województwach w chwili obecnej nadal obowiązuje zakaz wwozu do Kirgistanu i tranzyt przez jego terytorium następujących towarów:
• żywego drobiu;
• jaj wylęgowych i konsumpcyjnych;
• zwierząt dzikich, zoologicznych i cyrkowych podatnych na zarażenie;
• mięsa drobiowego, gotowych produktów drobiowych i wszystkich produktów drobiowych, zawierających w swoim składzie produkty przetwórstwa drobiu, z wyjątkiem produktów poddanych obróbce, gwarantującej zniszczenie wirusa grypy ptaków, stosownie do przepisów Kodeksu Zdrowia Zwierząt Lądowych OIE;
• puchu i pierza, trofeów myśliwskich (dzikiego ptactwa);
• pasz i dodatków paszowych z drobiu (z wyjątkiem pasz i dodatków paszowych pochodzenia roślinnego
oraz syntezy chemicznej i mikrobiologicznej);
• będącego w użyciu sprzętu, przeznaczonego do hodowli, uboju oraz rozbioru drobiu;
• tranzytu żywego drobiu i produktów drobiowych z Polski przez terytorium Kirgistanu.

Źródło: GIW 

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Przemysł mięsny

Autor: Główny inspektorat Weterynarii

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn