Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Czeski Lidl wycofuje 17,5 t wieprzowiny pochodzącej z Polski

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Czeska Państwowa Administracja Weterynaryjna (SVS) nakazała wycofanie z rynku mielonego mięsa wieprzowego sprzedawanego w sklepach sieci Lidl. 7 października Lidl podjął decyzję o wycofaniu prawie 17,5 t mielonego mięsa wieprzowego pochodzącego z Polski.

Inspektorzy SVS pobrali od producenta próbkę z dostawy wieprzowiny sprowadzanej z Polski. Kolejne badanie wykazało znacznie powyżej limitu zawartość amoksycyliny w próbce. Wykryta wartość była 60 razy wyższa niż granica 50 µg/kg.

Po natychmiastowym zbadaniu sprawy stwierdzono, że operator przetworzył mięso do wytworzenia produktu opisanego poniżej w okresie między pobraniem próbki a otrzymaniem wyników. 3 października 2021 r. cała ilość trafiła do magazynów sieci Lidl. Nakazano wycofanie produktu z rynku, a następnie jego utylizację.

Szczegóły dotyczące produktu:

Nazwa: Mielona wieprzowina 20%, waga 1 kg

Producent: MASO POLIČKA ss

Numer partii: 207237

Termin ważności: 10. 10. 2021

Całkowita ilość: 17 430 kg

Służby weterynaryjne ostrzegają, aby pod żadnym pozorem nie spożywać mięsa z określonej partii.

Antybiotyki

Amoksycylina należy do grupy penicylin. Jest to najszerzej stosowana grupa antybiotyków w weterynarii. Penicyliny mają na ogół niską toksyczność, ale u niektórych osób mogą powodować reakcje alergiczne. Z tego powodu dla penicylin w żywności ustalono niskie NDP (maksymalne limity pozostałości).

Antybiotyki stosowane są w hodowli zwierząt gospodarskich z medycznie uzasadnionych wskazań w celu zachowania dobrego stanu zdrowia i wydajności, a ich odpowiedzialne stosowanie niesie za sobą szereg pozytywów. Na przykład minimalizują częstotliwość, dotkliwość i wpływ na zdrowie zakaźnych chorób zwierząt oraz związane z nimi niekorzystne skutki gospodarcze. Ponieważ stosowanie antybiotyków wiąże się również z szeregiem zagrożeń, stosowanie antybiotyków jako stymulatorów wzrostu i produkcji u zwierząt służących do produkcji żywności zostało zakazane w całej Unii Europejskiej od 2006 roku.

W Czechach dzięki działaniom na poziomie Ministerstwa Rolnictwa, hodowców i lekarzy weterynarii poprawia się stan zdrowia zwierząt. Dzięki regularnej kontroli Państwowej Administracji Weterynaryjnej w zakresie pozostałości leków sytuacja jest bardzo dobra.

Źródło: https://www.svscr.cz/svs-stahuje-mlete-veprove-maso-prodavane-v-lidlu-kvuli-nadlimitnimu-obsahu-antibiotik/

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Przemysł mięsny

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.