Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Czeski Lidl wycofuje 17,5 t wieprzowiny pochodzącej z Polski

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Czeska Państwowa Administracja Weterynaryjna (SVS) nakazała wycofanie z rynku mielonego mięsa wieprzowego sprzedawanego w sklepach sieci Lidl. 7 października Lidl podjął decyzję o wycofaniu prawie 17,5 t mielonego mięsa wieprzowego pochodzącego z Polski.

Inspektorzy SVS pobrali od producenta próbkę z dostawy wieprzowiny sprowadzanej z Polski. Kolejne badanie wykazało znacznie powyżej limitu zawartość amoksycyliny w próbce. Wykryta wartość była 60 razy wyższa niż granica 50 µg/kg.

Po natychmiastowym zbadaniu sprawy stwierdzono, że operator przetworzył mięso do wytworzenia produktu opisanego poniżej w okresie między pobraniem próbki a otrzymaniem wyników. 3 października 2021 r. cała ilość trafiła do magazynów sieci Lidl. Nakazano wycofanie produktu z rynku, a następnie jego utylizację.

Szczegóły dotyczące produktu:

Nazwa: Mielona wieprzowina 20%, waga 1 kg

Producent: MASO POLIČKA ss

Numer partii: 207237

Termin ważności: 10. 10. 2021

Całkowita ilość: 17 430 kg

Służby weterynaryjne ostrzegają, aby pod żadnym pozorem nie spożywać mięsa z określonej partii.

Antybiotyki

Amoksycylina należy do grupy penicylin. Jest to najszerzej stosowana grupa antybiotyków w weterynarii. Penicyliny mają na ogół niską toksyczność, ale u niektórych osób mogą powodować reakcje alergiczne. Z tego powodu dla penicylin w żywności ustalono niskie NDP (maksymalne limity pozostałości).

Antybiotyki stosowane są w hodowli zwierząt gospodarskich z medycznie uzasadnionych wskazań w celu zachowania dobrego stanu zdrowia i wydajności, a ich odpowiedzialne stosowanie niesie za sobą szereg pozytywów. Na przykład minimalizują częstotliwość, dotkliwość i wpływ na zdrowie zakaźnych chorób zwierząt oraz związane z nimi niekorzystne skutki gospodarcze. Ponieważ stosowanie antybiotyków wiąże się również z szeregiem zagrożeń, stosowanie antybiotyków jako stymulatorów wzrostu i produkcji u zwierząt służących do produkcji żywności zostało zakazane w całej Unii Europejskiej od 2006 roku.

W Czechach dzięki działaniom na poziomie Ministerstwa Rolnictwa, hodowców i lekarzy weterynarii poprawia się stan zdrowia zwierząt. Dzięki regularnej kontroli Państwowej Administracji Weterynaryjnej w zakresie pozostałości leków sytuacja jest bardzo dobra.

Źródło: https://www.svscr.cz/svs-stahuje-mlete-veprove-maso-prodavane-v-lidlu-kvuli-nadlimitnimu-obsahu-antibiotik/

Wybierz obszar: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Przemysł mięsny

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn