Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Czeska Państwowa Administracja Weterynaryjna (SVS) nakazała wycofanie z rynku mielonego mięsa wieprzowego sprzedawanego w sklepach sieci Lidl. 7 października Lidl podjął decyzję o wycofaniu prawie 17,5 t mielonego mięsa wieprzowego pochodzącego z Polski.
Inspektorzy SVS pobrali od producenta próbkę z dostawy wieprzowiny sprowadzanej z Polski. Kolejne badanie wykazało znacznie powyżej limitu zawartość amoksycyliny w próbce. Wykryta wartość była 60 razy wyższa niż granica 50 µg/kg.
Po natychmiastowym zbadaniu sprawy stwierdzono, że operator przetworzył mięso do wytworzenia produktu opisanego poniżej w okresie między pobraniem próbki a otrzymaniem wyników. 3 października 2021 r. cała ilość trafiła do magazynów sieci Lidl. Nakazano wycofanie produktu z rynku, a następnie jego utylizację.
Szczegóły dotyczące produktu:
Nazwa: Mielona wieprzowina 20%, waga 1 kg
Producent: MASO POLIČKA ss
Numer partii: 207237
Termin ważności: 10. 10. 2021
Całkowita ilość: 17 430 kg
Służby weterynaryjne ostrzegają, aby pod żadnym pozorem nie spożywać mięsa z określonej partii.
Antybiotyki
Amoksycylina należy do grupy penicylin. Jest to najszerzej stosowana grupa antybiotyków w weterynarii. Penicyliny mają na ogół niską toksyczność, ale u niektórych osób mogą powodować reakcje alergiczne. Z tego powodu dla penicylin w żywności ustalono niskie NDP (maksymalne limity pozostałości).
Antybiotyki stosowane są w hodowli zwierząt gospodarskich z medycznie uzasadnionych wskazań w celu zachowania dobrego stanu zdrowia i wydajności, a ich odpowiedzialne stosowanie niesie za sobą szereg pozytywów. Na przykład minimalizują częstotliwość, dotkliwość i wpływ na zdrowie zakaźnych chorób zwierząt oraz związane z nimi niekorzystne skutki gospodarcze. Ponieważ stosowanie antybiotyków wiąże się również z szeregiem zagrożeń, stosowanie antybiotyków jako stymulatorów wzrostu i produkcji u zwierząt służących do produkcji żywności zostało zakazane w całej Unii Europejskiej od 2006 roku.
W Czechach dzięki działaniom na poziomie Ministerstwa Rolnictwa, hodowców i lekarzy weterynarii poprawia się stan zdrowia zwierząt. Dzięki regularnej kontroli Państwowej Administracji Weterynaryjnej w zakresie pozostałości leków sytuacja jest bardzo dobra.
Przeczytaj także
Naukowcy ujawnili niepokojące przypadki zafałszowań popularnych w Europie gatunków ryb. Analiza materiału genetycznego pochodzącego z mrożonego tuńczyka, morszczuka, anchoa oraz błękitka wykazała, że 1,9% próbek było fałszywie oznakowanych.
Pesticide Action Network (PAN) UK przeanalizował dane i wykrył 122 różne pestycydy w 12 najbardziej zanieczyszczonych produktach. Wiele z nich jest niebezpiecznych dla zdrowia ludzkiego; 61% jest klasyfikowanych jako wysoce niebezpieczne pestycydy (HHPs).
Operację „BIFE” władze hiszpańskie rozpoczęły w wyniku kontroli przeprowadzonej przez Inspektorów ds. Zdrowia Publicznego w Las Palmas de Gran Canaria, w zakładzie zajmującym się głównie hurtową sprzedażą produktów mięsnych. Większość z tych produktów była przeterminowana, źle oznakowana lub nieidentyfikowalna.