Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Gwardia Cywilna aresztowała 22 osoby za udział w sprzedaży ponad 253 000 kg zafałszowanej i przeterminowanej żywności, głównie mięsa

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Operację „BIFE” władze hiszpańskie rozpoczęły w wyniku kontroli przeprowadzonej przez Inspektorów ds. Zdrowia Publicznego w Las Palmas de Gran Canaria, w zakładzie zajmującym się głównie hurtową sprzedażą produktów mięsnych. Większość z tych produktów była przeterminowana, źle oznakowana lub nieidentyfikowalna, więc produkty te nie nadawały się do spożycia przez ludzi.

Sprzedaż 253 ton żywności nienadającej się do spożycia przez ludzi

Gwardia Cywilna aresztowała w Las Palmas 22 osoby za udział w sprzedaży 253 000 kg żywności nienadającej się do spożycia przez ludzi. Akcję przeprowadzono przy współpracy z inspekcją ds. zdrowia publicznego i służbami ds. inspekcji sanitarnej. Wydarzenia rozpoczęły się od kontroli w grudniu 2018 r., kiedy to władze hiszpańskie znalazły w chłodniach około 1 500 000 kg produktów, a duża część z nich była przeterminowana. Biorąc pod uwagę ilość i niemożność ich szybkiego przebadania, władze wstrzymały dystrybucję produktów, aby uniknąć komercjalizacji potencjalnie niebezpiecznej żywności.

Stwierdzone niezgodności

Po sprawdzeniu wszystkich towarów stwierdzono następujące nieprawidłowości: magazynowanie przeterminowanych produktów, zastąpienie oryginalnych etykiet fałszywymi ze zaktualizowanymi datami, zamrożone i przeterminowane mięso (które według etykiety powinno być przechowywane w lodówce), kawałki mięsa z naciętymi opakowaniami i pozbawione oryginalnego oznakowania (nacięcie opakowania było zaklejone z zewnątrz fałszywą etykietą), brak identyfikowalności.

Działania władz, unieruchomienie 900 ton mięsa

Ze względu na zagrożenie dla zdrowia publicznego wszystkie towary zostały unieruchomione, a działalność wstrzymana. Ponadto skonfiskowano fałszywe etykiety z markami, logami i danymi firm produkcyjnych. Po analizie dokumentacji udało się zlokalizować i przejąć 900 000 kg mięsa pozyskanego przez dwóch innych dystrybutorów oraz kilka restauracji, które nie zostały jeszcze wprowadzone na rynek i były niezdatne do spożycia. Aresztowano łącznie 22 osoby z 8 przedsiębiorstw, które nabyły produkty po niższej cenie, wiedząc że są przeterminowane.

Źródło: https://www.guardiacivil.es/es/prensa/noticias/7990.html

 

Zespół FoodFakty ustawicznie monitoruje rynek i wszystkie wykryte przypadki zafałszowań w EU oraz reszcie świata. Niezwłocznie rejestruje wszystkie produkty w bazie Probase360, a klienci bazy codziennie o godzinie 6.00 otrzymują alert z bieżacymi wycofaniami z rynku i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne i pogłębiać informacje o sytuacji w module analitycznym bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach Probase360

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Inspekcje Państwowe

Autor: Michał Snopkiewicz

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.