Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Czy drożdże wpłyną na rynek probiotyków? - Nowe badania

Kategoria: Składniki Żywności

Nowo odkryta specyficzna cecha drożdży Saccharomyces boulardii może pomóc nadać drożdżom silne właściwości probiotyczne.

Drożdze jako probiotyk

Badacze pod kierunkiem prof. Johana Theveleina (Centrum Mikrobiologii VIB-KU Leuven) odkryli, że drożdże Saccharomyces boulardii, o właściwościach probiotycznych, wytwarzają wyjątkowo duże ilości kwasu octowego, głównego składnika octu. Udało im się także znaleźć podstawę genetyczną tej cechy, co pozwoliło im zmodyfikować produkcję kwasu octowego w drożdżach. Jeśli tę unikalną cechę S. boulardii można dodatkowo zweryfikować w celu uzyskania efektu probiotycznego w modelach zwierzęcych, wyniki te mogą stanowić podstawę genetyczną do wykorzystania wyjątkowego potencjału probiotycznego drożdży S. boulardii.

Sekwencjonowanie genomu

Wcześniejsze badania dotyczące analizy sekwencji całego genomu DNA wykazały, że S. boulardii jest blisko spokrewniony z S. cerevisiae, gatunkiem drożdży stosowanym w warzeniu piwa, produkcji wina i pieczeniu.

„Szczepy te, mają prawie identyczną sekwencję genomu, co czyni właściwości probiotyczne S. boulardii zagadką” - piszą naukowcy w opublikowanym badaniu.

Poprzez analizę sekwencji całego genomu metodą "pooled-segregant" szczepów macierzystych S. boulardii i S. cerevisiae naukowcy ustalili dwie mutacje unikalne dla S. boulardii, które są odpowiedzialne za zdolność do wytwarzania dużych ilości kwasu octowego. Następnie zastosowali edycję genomu CRISPR / Cas, aby zmodyfikować, ile kwasu octowego może zostać wyprodukowane. Kolejne kroki to przetestowanie efektów probiotycznych na modelach zwierzęcych.

Przeczytaj więcej o badaniach w Genome Research.

Źródło: 

http://www.vib.be/en/news/Pages/Understanding-probiotic-yeast.aspx

Wybierz obszar: Badania żywności

Autor: Jakub Ostaszewski

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn