Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Czy drożdże wpłyną na rynek probiotyków? - Nowe badania

Kategoria: Składniki Żywności

Nowo odkryta specyficzna cecha drożdży Saccharomyces boulardii może pomóc nadać drożdżom silne właściwości probiotyczne.

Drożdze jako probiotyk

Badacze pod kierunkiem prof. Johana Theveleina (Centrum Mikrobiologii VIB-KU Leuven) odkryli, że drożdże Saccharomyces boulardii, o właściwościach probiotycznych, wytwarzają wyjątkowo duże ilości kwasu octowego, głównego składnika octu. Udało im się także znaleźć podstawę genetyczną tej cechy, co pozwoliło im zmodyfikować produkcję kwasu octowego w drożdżach. Jeśli tę unikalną cechę S. boulardii można dodatkowo zweryfikować w celu uzyskania efektu probiotycznego w modelach zwierzęcych, wyniki te mogą stanowić podstawę genetyczną do wykorzystania wyjątkowego potencjału probiotycznego drożdży S. boulardii.

Sekwencjonowanie genomu

Wcześniejsze badania dotyczące analizy sekwencji całego genomu DNA wykazały, że S. boulardii jest blisko spokrewniony z S. cerevisiae, gatunkiem drożdży stosowanym w warzeniu piwa, produkcji wina i pieczeniu.

„Szczepy te, mają prawie identyczną sekwencję genomu, co czyni właściwości probiotyczne S. boulardii zagadką” - piszą naukowcy w opublikowanym badaniu.

Poprzez analizę sekwencji całego genomu metodą "pooled-segregant" szczepów macierzystych S. boulardii i S. cerevisiae naukowcy ustalili dwie mutacje unikalne dla S. boulardii, które są odpowiedzialne za zdolność do wytwarzania dużych ilości kwasu octowego. Następnie zastosowali edycję genomu CRISPR / Cas, aby zmodyfikować, ile kwasu octowego może zostać wyprodukowane. Kolejne kroki to przetestowanie efektów probiotycznych na modelach zwierzęcych.

Przeczytaj więcej o badaniach w Genome Research.

Źródło: 

http://www.vib.be/en/news/Pages/Understanding-probiotic-yeast.aspx

Wybierz temat: Badania żywności

Autor: Jakub Ostaszewski

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.