Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Czy roślinne zamienniki mleka są wartościowe pod względem odżywczym?

Kategoria: Składniki Żywności

W opublikowanym niedawno badaniu naukowcy z Wielkiej Brytanii i Stanów Zjednoczonych porównali pod kątem wartości odżywczej szereg roślinnych zamienników mleka z ich konwencjonalnymi odpowiednikami.

Napoje, jogurty i jogurty typu greckiego

W badaniu uwzględniono 3 rodzaje dostępnych na rynku europejskim produktów ­plant-based zastępujących mleko: napoje roślinne, jogurty roślinne oraz jogurty roślinne w stylu greckim. Informacje o wartości odżywczej pozyskano ze stron internetowych producentów oraz stron internetowych supermarketów w przypadku marek własnych.

Różnice w kaloryczności

Pod względem wartości energetycznej najwyższą kaloryczność odnotowano wśród napojów ryżowych, owsianych oraz przypisanych do kategorii „inne”, podczas gdy wyroby migdałowe i kokosowe dostarczały najmniej energii. W przypadku jogurtów badacze zaobserwowali znaczące różnie pomiędzy poszczególnymi produktami roślinnymi – najwięcej kalorii miały jogurty kokosowe, zarówno w porównaniu do jogurtów sojowych, jak i jogurtów na bazie mleka. Jeśli chodzi o jogurty greckie, to roślinne wersje nie różniły się znacząco od swoich konwencjonalnych odpowiedników.

Mniej tłuszczów nasyconych, ale również białka

Wszystkie napoje roślinne, za wyjątkiem kokosowych, charakteryzowały się niższą zawartością kwasów tłuszczowych nasyconych w stosunku do niskotłuszczowych produktów mlecznych. Podobną tendencję wykazano w przypadku jogurtów roślinnych, zarówno zwykłych, jak i greckich. Z drugiej strony jednak tylko napoje i jogurty sojowe cechowały się zawartością białka zbliżoną do ich mlecznych odpowiedników. Wszystkie jogurty roślinne w stylu greckim (poza sojowymi) dostarczały mniej protein niż jogurty na bazie mleka.

Błonnik i wapń

W odniesieniu do ilości błonnika 5 rodzajów napojów roślinnych (na bazie soi, migdałów, pistacji, owsa oraz owsa i orzechów laskowych), a także 2 rodzaje jogurtów roślinnych (kokosowe i sojowe), charakteryzowały się satysfakcjonującą zawartością włókna pokarmowego, która pokrywała 16-24% zapotrzebowania. Wszystkie pozostałe produkty plant-based były ubogie w błonnik. Jeśli chodzi natomiast o fortyfikację w mikroskładniki odżywcze, to była ona stosowana w większości roślinnych zamienników mleka, przy czym najczęściej produkty te wzbogacano w wapń. Wyroby oznakowane jako „ekologiczne” nie były fortyfikowane z powodu obowiązujących przepisów prawnych.

Roślinne zamienniki w rekomendacjach żywieniowych?

Na podstawie uzyskanych rezultatów autorzy badania doszli do wniosku, że fortyfikowane zamienniki mleka warto uwzględniać w oficjalnych rekomendacjach żywieniowych, jako że stanowią one bardziej przyjazny dla środowiska wybór niż wyroby zwierzęce. Naukowcy podkreślają również, że wzbogacanie w mikroskładniki charakterystyczne dla mleka może skutecznie podnosić jakość żywieniową produktów plant-based.

Źródła:

  1. https://www.mdpi.com/2072-6643/15/15/3415
  2. https://www.news-medical.net/news/20230803/How-nutritious-are-plant-based-dairy-products.aspx?fbclid=IwAR0nYAZHrNyTxAn2Dj1iq71h9CZLh3syCNrDYr58FOp0gREwcALzYunXJAg

Wybierz temat: Dieta i zdrowie Plant-based

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.