Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Czy spożywając wieprzowinę można zarazić się ASF?

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Niemiecki Federalny Instytut Oceny Ryzyka (BfR) wyjaśnia - bezpośredni kontakt z chorymi zwierzętami lub spożywanie żywności z zakażonych świń domowych lub dzików nie stanowi żadnego zagrożenia dla zdrowia ludzi. Profesor Andreas Hensel z BfR wyjaśnia, że patogenu ASF nie można przenieść na ludzi, a bezpośredni kontakt z chorymi zwierzętami lub spożywanie żywności z zakażonych świń domowych lub dzików nie stanowi żadnego zagrożenia dla zdrowia.

Afrykański pomór świń

Patogen ASF to wirus, który infekuje świnie domowe i dziki, i który prowadzi do ciężkiej, często śmiertelnej choroby u tych zwierząt. Przenosi się poprzez bezpośredni kontakt lub z wydalinami zakażonych zwierząt lub przez kleszcze. Wirus ASF jest endemiczny dla zakażonych dzikich zwierząt w Afryce, ale epidemie występowały również wielokrotnie w południowej Europie. Patogen rozprzestrzeniał się od 2007 r. na północny zachód od Gruzji przez Armenię, Azerbejdżan i Rosję. Przypadki ASF były rejestrowane u dzików wraz z ogniskami epidemii u świń domowych w krajach bałtyckich od 2014 roku. Wirus został również wykryty w Rumunii, na Węgrzech, w Polsce i Czechach. We wrześniu 2018 r. patogen został również wykryty u dzików w Belgii, a tym samym po raz pierwszy w Europie Zachodniej. W dniu 10 września 2020 r. Niemcy potwierdziły swój pierwszy przypadek ASF, wykryty u dzika w pobliżu granicy z Polską.

ASF w żywności, jak obchodzić się z wieprzowiną

Patogen jest bardzo stabilny i może pozostawać zakaźny w żywności przez kilka miesięcy. Jeśli żywność lub resztki jedzenia od zakażonych zwierząt nie zostały poddane obróbce termicznej i karmione są nimi niezainfekowane zwierzęta, to wirus może rozprzestrzenić się na obszary wcześniej wolne od ASF, zakażając w ten sposób również stada świń domowych.

Chociaż wirus ASF nie stanowi zagrożenia ani ryzyka dla ludzi, mięso świń domowych i dzików powinno być zawsze przygotowywane w higienicznych warunkach, tak jak wszystkie inne rodzaje surowego mięsa, ponieważ może zawierać również inne patogeny, radzi BfR. Przed przygotowaniem do spożycia, mięso należy przechowywać w lodówce i przygotowywać oddzielnie od różnych potraw. Podczas podgrzewania mięso powinno osiągnąć temperaturę wewnętrzną 70˚C lub wyższą przez co najmniej dwie minuty, zaleca BfR.

Źródło: https://www.bfr.bund.de/en/press_information/2020/29/african_swine_fever__no_risk_to_consumers-255142.html

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Przemysł mięsny

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.