Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Czy spożywając wieprzowinę można zarazić się ASF?

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Niemiecki Federalny Instytut Oceny Ryzyka (BfR) wyjaśnia - bezpośredni kontakt z chorymi zwierzętami lub spożywanie żywności z zakażonych świń domowych lub dzików nie stanowi żadnego zagrożenia dla zdrowia ludzi. Profesor Andreas Hensel z BfR wyjaśnia, że patogenu ASF nie można przenieść na ludzi, a bezpośredni kontakt z chorymi zwierzętami lub spożywanie żywności z zakażonych świń domowych lub dzików nie stanowi żadnego zagrożenia dla zdrowia.

Afrykański pomór świń

Patogen ASF to wirus, który infekuje świnie domowe i dziki, i który prowadzi do ciężkiej, często śmiertelnej choroby u tych zwierząt. Przenosi się poprzez bezpośredni kontakt lub z wydalinami zakażonych zwierząt lub przez kleszcze. Wirus ASF jest endemiczny dla zakażonych dzikich zwierząt w Afryce, ale epidemie występowały również wielokrotnie w południowej Europie. Patogen rozprzestrzeniał się od 2007 r. na północny zachód od Gruzji przez Armenię, Azerbejdżan i Rosję. Przypadki ASF były rejestrowane u dzików wraz z ogniskami epidemii u świń domowych w krajach bałtyckich od 2014 roku. Wirus został również wykryty w Rumunii, na Węgrzech, w Polsce i Czechach. We wrześniu 2018 r. patogen został również wykryty u dzików w Belgii, a tym samym po raz pierwszy w Europie Zachodniej. W dniu 10 września 2020 r. Niemcy potwierdziły swój pierwszy przypadek ASF, wykryty u dzika w pobliżu granicy z Polską.

ASF w żywności, jak obchodzić się z wieprzowiną

Patogen jest bardzo stabilny i może pozostawać zakaźny w żywności przez kilka miesięcy. Jeśli żywność lub resztki jedzenia od zakażonych zwierząt nie zostały poddane obróbce termicznej i karmione są nimi niezainfekowane zwierzęta, to wirus może rozprzestrzenić się na obszary wcześniej wolne od ASF, zakażając w ten sposób również stada świń domowych.

Chociaż wirus ASF nie stanowi zagrożenia ani ryzyka dla ludzi, mięso świń domowych i dzików powinno być zawsze przygotowywane w higienicznych warunkach, tak jak wszystkie inne rodzaje surowego mięsa, ponieważ może zawierać również inne patogeny, radzi BfR. Przed przygotowaniem do spożycia, mięso należy przechowywać w lodówce i przygotowywać oddzielnie od różnych potraw. Podczas podgrzewania mięso powinno osiągnąć temperaturę wewnętrzną 70˚C lub wyższą przez co najmniej dwie minuty, zaleca BfR.

Źródło: https://www.bfr.bund.de/en/press_information/2020/29/african_swine_fever__no_risk_to_consumers-255142.html

Wybierz obszar: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Przemysł mięsny

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn