Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Czy współczesne rolnictwo sprzyja występowaniu celiakii?

Kategoria: Składniki Żywności

Wzrost spożycia glutenu

Pszenica jest obecnie najpowszechniej uprawianym zbożem na świecie i stanowi podstawę wyżywienia ogromnej części ludzkości. W skali globalnej pola pszenicy zajmują powierzchnię 217 milionów hektarów, a średnie roczne spożycie tego zboża stale rośnie. W związku z tym zwiększa się również konsumpcja glutenu, białka pszenicy, które może powodować nietolerancje pokarmowe oraz chorobę trzewną, czyli celiakię. W roku 1970 średnia konsumpcja glutenu w przeliczeniu na osobę wynosiła 4,1 kg, podczas gry w roku 2000 było to już 5,4 kg. Równocześnie wzrosła częstość występowania celiakii – w samych tylko Stanach Zjednoczonych zwiększyła się ona z 0,2% w 1975 r. do 1% w 2000 r.

Winny jest azot?

Badacze z dużą dozą ostrożności podchodzą do prób wytłumaczenia tego zjawiska, które może być powiązane z różnorodnymi czynnikami środowiskowymi, takimi jak ilość i jakość spożywanego przez ludzi glutenu, zmiany w żywieniu niemowląt, infekcje przewodu pokarmowego czy skład mikrobioty jelitowej. Badanie międzynarodowego zespołu naukowców opublikowane na łamach prestiżowego czasopisma „Foods” rzuca na to zagadnienie nowe światło. Jak wskazują zgromadzone przez badaczy dane coraz powszechniej obserwowana w ostatnich latach zachorowalność na celiakię może być powiązana ze wzrostem wykorzystania azotu w nawozach stosowanych do uprawy pszenicy. Ilość tego pierwiastka używana w rolnictwie zwiększyła się bowiem od lat 60. aż 10-krotnie.

Coraz więcej gliadyny

Według naukowców zastosowanie w uprawie pszenicy nadmiernych ilości azotu prowadzi do zwiększonej zawartości w ziarnie i mące gliadyny – białka biorącego udział w powstawaniu glutenu. W związku z intensyfikacją wykorzystania nawozów azotowych średnie spożycie gliadyny w przeliczeniu na osobę wzrosło na przestrzeni blisko 50 lat o 58%. Badacze podkreślają, że powierzchnia pól nie zwiększyła się znacząco, wzrosła natomiast ilość aplikowanego w nawozach pierwiastka. Warto podkreślić, że w swoich szacunkach autorzy badania uwzględnili również inne czynniki potencjalnie wpływające na obserwowaną liczbę przypadków celiakii, takie jak na przykład alergizujące dodatki do pieczywa czy poprawa metod diagnozowania choroby.

Ostrożne wnioski

„Nawożenie azotem może potencjalnie leżeć u podłoża globalnego problemu zdrowia publicznego”, mówi główny autor publikacji, prof. Josep Peñuelas z Uniwersytetu Autonomicznego w Barcelonie. Naukowiec przestrzega jednak przed wyciąganiem pochopnych wniosków. „Nie jest to badanie kliniczne, ale raczej przestroga przed nieznanymi dotąd konsekwencjami metod wykorzystywanych w rolnictwie. Odkryty przez nas związek nie oznacza, że istnieje jedna bezpośrednia przyczyna wzrostu zapadalności na celiakię – mogą mieć tutaj znaczenie również inne czynniki”. Jak dodaje, „badane przez ekologów skutki stosowania nawozów azotowych dotyczą przede wszystkim mikroorganizmów i gleby. Naszym zdaniem należy dodać do tego również wpływ na zdrowie człowieka”.

Źródła:

https://www.mdpi.com/2304-8158/9/11/1602

https://www.agenciasinc.es/Noticias/El-exceso-de-nitrogeno-en-los-cultivos-de-trigo-explicaria-la-alta-prevalencia-de-la-celiaquia?fbclid=IwAR0PA4LUQFwbXjzn4vHEA3IGpZZYcRq4Lza9jgkvZyd7DX28agMHxpzch1g

Wybierz temat: Alergeny Bezpieczeństwo żywności Przemysł piekarski

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

  • 13.09.2021

    Jakie są kluczowe priorytety badań nad nadwrażliwością pokarmową?

    Nadwrażliwość pokarmowa, w tym alergia pokarmowa, celiakia i nietolerancja pokarmowa, to poważne problemy zdrowia publicznego. Brytyjska Agencja ds. Standardów Żywności określiła priorytety badawcze w dziedzinie nadwrażliwości pokarmowej.

    Czytaj więcej
  • 05.07.2021

    Innowacyjna metoda detekcji glutenu

    Zespół hiszpańskich badaczy pod kierunkiem prof. Ramona Martíneza Máñeza z Politechniki w Walencji pracuje nad inteligentnymi metodami detekcji glutenu, które z jednej strony pomogą uchronić osoby z celiakią przed przypadkowym spożyciem zanieczyszczonych nim produktów, a z drugiej poprawią skuteczność kontroli żywności.

    Czytaj więcej
  • 13.04.2021

    Produkty bezglutenowe – kontrola UOKiK

    Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów zainteresował się żywnością bezglutenową i sfinansował badania składu produktów oznaczonych jako bezglutenowe bądź niezawierających informacji o obecności tego alergenu w składzie. Pomimo, że od 1 lipca 2020 r. kontrolą żywności w całości zajmuje się Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, UOKiK zdecydował się wesprzeć projekt mający na celu pomoc osobom o specjalnych potrzebach żywieniowych.

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.