Jakie są kluczowe priorytety badań nad nadwrażliwością pokarmową?
Nadwrażliwość pokarmowa obejmuje alergię pokarmową, celiakię i nietolerancję pokarmową. FSA - brytyjska Agencja ds. Standardów Żywności postanowiła ustalić priorytety w celu zidentyfikowania pytań badawczych dotyczących nadwrażliwości pokarmowej pozostających do tej pory bez odpowiedzi.
W tym celu w Wielkiej Brytanii przeprowadzono konsultacje publiczne, w wyniku których otrzymano 295 odpowiedzi, na podstawie których zainteresowane strony reprezentujące przedsiębiorstwa spożywcze, grupy pacjentów, opiekę zdrowotną, naukowców, władze lokalne i FSA zidentyfikowały 15 pytań i nadały im priorytety.
Informowanie o ryzyku związanym z alergenami w łańcuchu dostaw żywności i do konsumenta końcowego jest częściowo oparte na przepisach. Konsultacje społeczne zostały podjęte przed epidemią COVID-19, która wpłynęła na łańcuch dostaw żywności; zmiany w dostępności składników oraz zwiększone korzystanie z zamówień żywności online wykazały potencjalne luki, które mogą mieć wpływ na skuteczność komunikacji alergenów. Interpretacja etykiet ostrzegających o alergenach („może zawierać”) pozostaje przedmiotem zainteresowania zarówno konsumentów, przedsiębiorstw spożywczych, jak i organów regulacyjnych. Obecnie na poziomie globalnym trwają prace nad ponowną oceną bazy dowodowej stosowania etykiet ostrzegawczych. Powinno to poprawić przejrzystość w informowaniu o ryzyku stwarzanym przez niezamierzoną obecność alergenów (np. z powodu zanieczyszczenia krzyżowego podczas produkcji żywności), umożliwiając konsumentom z nadwrażliwością pokarmową dokonywać bardziej świadomych i bezpieczniejszych wyborów żywieniowych.
Korzystając z metod ustalania priorytetów (JLA), sporządzono 10 niepewności dotyczących priorytetów w dowodach, na podstawie których opracowano 16 pytań badawczych.
Można je podsumować w ramach następujących 5 tematów:
- Komunikacja alergenów zarówno w łańcuchu dostaw żywności, jak i do konsumenta końcowego (zapewnienie zaufania do komunikacji alergenów)
- Wpływ czynników społeczno-ekonomicznych na konsumentów z nadwrażliwością pokarmową
- Czynniki powodujące ciężkie reakcje
- Mechanizm(y) leżący u podstaw utraty tolerancji w nadwrażliwości pokarmowej
- Zagrożenia stwarzane przez nowe alergeny/przetwarzanie.
Nie brano pod uwagę diagnozy i leczenia nadwrażliwości pokarmowej, a inne pytania, które były poza zakresem lub w przypadku których FSA już zlecała badania, również zostały wykluczone z zadania ustalania priorytetów.
Istnieje wyraźny wpływ czynników społeczno-ekonomicznych na alergię pokarmową w USA, ale nie jest jasne, w jakim stopniu może to być prawdą w Wielkiej Brytanii. Badanie przeprowadzone w Londynie wykazało stosunkowo większy wzrost liczby dzieci ze zdiagnozowaną alergią na orzeszki ziemne w okresie 14 lat (1990–2004) ze środowisk innych niż rasy białej w porównaniu z alergią na jajka, czego nie można wytłumaczyć poprawą świadomości. Inne badanie wykazało znacznie wyższą częstość występowania anafilaksji wśród brytyjskich mieszkańców z Azji Południowej w porównaniu z osobami pochodzenia rasy białej. W badaniu EAT autorzy odnotowali znacznie wyższy wskaźnik alergii pokarmowej u uczestników rasy innej niż biała, od 5,3% u osób o białym kolorze skóry do 19,3% u uczestników rasy azjatyckiej/czarnej/chińskiej. Badanie EAT wykazało również, że normy kulturowe i komunikacja mogą być czynnikiem, przy czym stosowanie się do porad jest niższe u osób o innym pochodzeniu. Związek między pochodzeniem etnicznym, a klasą społeczno-ekonomiczną może być trudny do odróżnienia i może również wpływać na dostęp do opieki zdrowotnej i komunikacji (co jest ważne z punktu widzenia porad żywieniowych i unikania ryzyka). Uznano to jako główną lukę w wiedzy, którą należy zająć się, aby pomóc w rozwiązaniu różnic, które wydają się istnieć w odniesieniu do pochodzenia etnicznego i nadwrażliwości pokarmowej.
Źródło: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/cea.13983
Przeczytaj także
-
09.08.2021
Ostrzeżenie GIS: wycofanie 6 smaków produktu „Long Chips – chipsy z puree ziemniaczanego 75g z powodu nieprawidłowego znakowania alergenów
W wyniku działań prowadzonych przez PIS oraz w wyniku czynności przeprowadzonych przez firmę Merkury S.A. w ramach kontroli wewnętrznej stwierdzono błędy w deklaracji następujących alergenów: gluten, mleko, gorczyca.
-
07.12.2020
Alergeny – regulacje prawne oraz obowiązek informowania
Ze względu na ryzyko wystąpienia reakcji na dostarczaną żywność, poszczególne osoby muszą mieć możliwość weryfikacji oraz eliminacji substancji, które mogą wywołać niepożądane reakcje czy zagrażać ich zdrowiu, a nawet życiu. Konieczne było więc uregulowanie kwestii informowania o obecności substancji najczęściej uznawanych za alergeny oraz dla których działanie takie udowodnione jest naukowo. Celem podawania informacji w omawianym zakresie jest umożliwienie konsumentom dokonywania świadomych i bezpiecznych dla nich wyborów.
-
30.11.2020
Alergeny – jak nad nimi zapanować w praktyce?
Oznaczenia alergenów warto uwzględnić w procesie recepturowania. Xprinti Kalkulator to kompleksowy program do zarządzania recepturami, który umożliwia m.in. obliczanie wartości odżywczych, analizę kosztów oraz tworzenie specyfikacji uwzględniających oznaczenia alergenów. Współpracując z programem etykietującym Xprinti ETYKIETY zapewnia 100% gwarancję prawidłowego oznaczenia alergenów w wykazie składników na etykietach produktu.