Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Dioksyny w żywności bardziej szkodliwe niż sądziliśmy

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w dniu 20 listopada obniżył zalecane limity dioksyn oraz powiązanych substancji chemicznych w żywności, które związane są z problemami układu odpornościowego, problemami reprodukcyjnymi, niewłaściwym poziomem hormonów oraz szkliwem zębów.

Źródła dioksyn i pochodnych

Dioksyny i dioksynopodobne takie jak PCB są głównie produktami ubocznymi działalności przemysłowej i mogą kumulować się w łańcuchu pokarmowym, zwłaszcza w tłustych rybach, serze, jajach, a także mięsie hodowlanym.

Nowy limit

Nowe dane i techniki modelowania jak długo dioksyny mogą pozostawać w organizmie człowieka przekonały ekspertów EFSA, że maksymalne tygodniowe spożycie powinno zostać zredukowane do zaledwie 2 bilionowych grama na kilogram masy ciała, co stanowi jedną siódmą poprzedniego limitu ustalonego w 2001 r.

5-krotnie przekraczane limity

Przeprowadzona przez EFSA ocena ryzyka związanego z dioksynami wykazała, że ​​średnia ekspozycja w każdym wieku wynosiła około pięć razy więcej niż zalecany nowy limit.

"Te przekroczenia stanowią zagrożenie dla zdrowia" - powiedział Ron Hoogenboom, który uczestniczył w panelu przeglądowym i przewodniczy grupie roboczej EFSA ds. dioksyn.

TCDD – najbardziej szkodliwe wg. WHO

Według Światowej Organizacji Zdrowia jednym z najbardziej toksycznych rodzajów dioksyn jest TCDD (Tetrachlorodibenzodioksyna). Długotrwałe narażenie na TCDD wiąże się z upośledzeniem układu odpornościowego, nerwowego oraz hormonalnego, a także zaburzeniem funkcji reprodukcyjnych.

Negatywny wpływ dioksyn

Badanie opublikowane w 2016 r. Wykazało, że mężczyźni narażeni na działanie dioksyn mają mniejsze szanse na potomka płci męskiej. Dioksyny są również związane z gorszą jakością nasienia, wyższym poziomem hormonu tarczycy u noworodków i defektami rozwojowymi szkliwa zębów.

Komisja Europejska

Po opublikowaniu danych EFSA, Komisja Europejska zapowiedziała omówienie przez Państwa członkowskie Unii kroków mających na celu "zapewnienie wysokiego poziomu ochrony konsumenta".

Źródło:

https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/181120

Autor: Jakub Ostaszewski

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.