Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w dniu 20 listopada obniżył zalecane limity dioksyn oraz powiązanych substancji chemicznych w żywności, które związane są z problemami układu odpornościowego, problemami reprodukcyjnymi, niewłaściwym poziomem hormonów oraz szkliwem zębów.
Źródła dioksyn i pochodnych
Dioksyny i dioksynopodobne takie jak PCB są głównie produktami ubocznymi działalności przemysłowej i mogą kumulować się w łańcuchu pokarmowym, zwłaszcza w tłustych rybach, serze, jajach, a także mięsie hodowlanym.
Nowy limit
Nowe dane i techniki modelowania jak długo dioksyny mogą pozostawać w organizmie człowieka przekonały ekspertów EFSA, że maksymalne tygodniowe spożycie powinno zostać zredukowane do zaledwie 2 bilionowych grama na kilogram masy ciała, co stanowi jedną siódmą poprzedniego limitu ustalonego w 2001 r.
5-krotnie przekraczane limity
Przeprowadzona przez EFSA ocena ryzyka związanego z dioksynami wykazała, że średnia ekspozycja w każdym wieku wynosiła około pięć razy więcej niż zalecany nowy limit.
"Te przekroczenia stanowią zagrożenie dla zdrowia" - powiedział Ron Hoogenboom, który uczestniczył w panelu przeglądowym i przewodniczy grupie roboczej EFSA ds. dioksyn.
TCDD – najbardziej szkodliwe wg. WHO
Według Światowej Organizacji Zdrowia jednym z najbardziej toksycznych rodzajów dioksyn jest TCDD (Tetrachlorodibenzodioksyna). Długotrwałe narażenie na TCDD wiąże się z upośledzeniem układu odpornościowego, nerwowego oraz hormonalnego, a także zaburzeniem funkcji reprodukcyjnych.
Negatywny wpływ dioksyn
Badanie opublikowane w 2016 r. Wykazało, że mężczyźni narażeni na działanie dioksyn mają mniejsze szanse na potomka płci męskiej. Dioksyny są również związane z gorszą jakością nasienia, wyższym poziomem hormonu tarczycy u noworodków i defektami rozwojowymi szkliwa zębów.
Komisja Europejska
Po opublikowaniu danych EFSA, Komisja Europejska zapowiedziała omówienie przez Państwa członkowskie Unii kroków mających na celu "zapewnienie wysokiego poziomu ochrony konsumenta".
Źródło:
Przeczytaj także
Prawo żywnościowe zmienia się bardzo dynamicznie, stale wpływając na produkcję żywności. Ostatnie miesiące to między innymi kontrowersje związane z badaniami dotyczącymi dwóch substancji – akrylamidu i furanu, które okazały się być bardzo niebezpieczne dla zdrowia. To również czas zagorzałej dyskusji nad wprowadzaniem do obrotu nowej żywności, której w ostatnim czasie na rynku jest coraz więcej...
W dniach 2-6.07.2018 w Rzymie odbyło się 41 posiedzenie Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO, w której skład wchodzą przedstawiciele 188 państw oraz Unii Europejskiej. Eksperci ustanowili m.in. nowe limity dla metylortęci w rybach oraz naturalnie występujących zanieczyszczeń w czekoladzie...
Akryloamid jest organicznym związkiem chemicznym powstającym w niektórych środkach spożywczych podczas obróbki w temperaturze co najmniej 120 st.C. Produkty te zawierają przede wszystkim cukry i aminokwasy...