Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Dioksyny w żywności bardziej szkodliwe niż sądziliśmy

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w dniu 20 listopada obniżył zalecane limity dioksyn oraz powiązanych substancji chemicznych w żywności, które związane są z problemami układu odpornościowego, problemami reprodukcyjnymi, niewłaściwym poziomem hormonów oraz szkliwem zębów.

Źródła dioksyn i pochodnych

Dioksyny i dioksynopodobne takie jak PCB są głównie produktami ubocznymi działalności przemysłowej i mogą kumulować się w łańcuchu pokarmowym, zwłaszcza w tłustych rybach, serze, jajach, a także mięsie hodowlanym.

Nowy limit

Nowe dane i techniki modelowania jak długo dioksyny mogą pozostawać w organizmie człowieka przekonały ekspertów EFSA, że maksymalne tygodniowe spożycie powinno zostać zredukowane do zaledwie 2 bilionowych grama na kilogram masy ciała, co stanowi jedną siódmą poprzedniego limitu ustalonego w 2001 r.

5-krotnie przekraczane limity

Przeprowadzona przez EFSA ocena ryzyka związanego z dioksynami wykazała, że ​​średnia ekspozycja w każdym wieku wynosiła około pięć razy więcej niż zalecany nowy limit.

"Te przekroczenia stanowią zagrożenie dla zdrowia" - powiedział Ron Hoogenboom, który uczestniczył w panelu przeglądowym i przewodniczy grupie roboczej EFSA ds. dioksyn.

TCDD – najbardziej szkodliwe wg. WHO

Według Światowej Organizacji Zdrowia jednym z najbardziej toksycznych rodzajów dioksyn jest TCDD (Tetrachlorodibenzodioksyna). Długotrwałe narażenie na TCDD wiąże się z upośledzeniem układu odpornościowego, nerwowego oraz hormonalnego, a także zaburzeniem funkcji reprodukcyjnych.

Negatywny wpływ dioksyn

Badanie opublikowane w 2016 r. Wykazało, że mężczyźni narażeni na działanie dioksyn mają mniejsze szanse na potomka płci męskiej. Dioksyny są również związane z gorszą jakością nasienia, wyższym poziomem hormonu tarczycy u noworodków i defektami rozwojowymi szkliwa zębów.

Komisja Europejska

Po opublikowaniu danych EFSA, Komisja Europejska zapowiedziała omówienie przez Państwa członkowskie Unii kroków mających na celu "zapewnienie wysokiego poziomu ochrony konsumenta".

Źródło:

https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/181120

Autor: Jakub Ostaszewski

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn